Πώς μπορείτε να δείτε ένα πλήρως κυκλικό ουράνιο τόξο

Τα πλήρως κυκλικά ουράνια τόξα μπορούν να παρατηρηθούν στη φύση, αλλά πρέπει να βρίσκεστε στο σωστό μέρος και, μάλιστα, τη σωστή στιγμή για να τα εντοπίσετε. Το γεγονός είναι ότι στην πραγματικότητα όλα τα ουράνια τόξα είναι κυκλικά, αλλά τα βλέπουμε πάντα από το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι το μισό κομμάτι του εμποδίζεται από τη θέα, αλλά αν βρεθείτε στο σωστό ύψος, θα απολαύσετε ένα πλήρως κυκλικό ουράνιο τόξο.

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα ενός πλήρως κυκλικού ουράνιου τόξου κατέγραψε η κάμερα από εργάτες οικοδομών

στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σύμφωνα με το «IFL Science». Ο ουρανοξύστης με τους 87 ορόφους έχει ύψος 462 μέτρα, γεγονός που τον καθιστά τον ψηλότερο στην Ευρώπη και τον 16ο ψηλότερο στον κόσμο. Επίσης, είναι ένα εξαιρετικό σημείο θέασης για να δείτε πλήρως κυκλικά ουράνια τόξα.



Πότε και πώς μπορείτε να δείτε ένα πλήρως κυκλικό ουράνιο τόξο

Βέβαια, για να μπορέσετε να δείτε πλήρως κυκλικά ουράνια τόξα πρέπει να υπάρχουν σταγονίδια νερού κάτω από τον ορίζοντα που παρατηρείτε. Αυτό συμβαίνει μόνο αν βρίσκεστε πολύ μακριά από το έδαφος. «Το κέντρο ενός ουράνιου τόξου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη θέση του Ήλιου στον ουρανό, οπότε το μεγαλύτερο τμήμα του ουράνιου τόξου μπορεί να παρατηρηθεί καθώς ο Ήλιος πλησιάζει τον ορίζοντα» σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμα, τονίζεται το εξής: «Ως εκ τούτου, συνήθως θα δείτε το μεγαλύτερο ποσοστό ενός ουράνιου τόξου (50%) κατά την ανατολή ή τη δύση του Ήλιου». Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε ένα πλήρως κυκλικό ουράνιο τόξο ακόμα και μέσα από τα αεροσκάφη.

Πώς δημιουργείται ένα ουράνιο τόξο

Δεν το καταλαβαίνετε αν το κοιτάξετε, αλλά το φως ταξιδεύει σε κύματα, όπως τα κύματα που κινούνται στον ωκεανό. Καθένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου έχει αυτό που ονομάζεται διαφορετικό «μήκος κύματος». Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ των κορυφών του κύματος έχει διαφορετικό μήκος για κάθε χρώμα. Με άλλα λόγια, τα χρώματα, από το ιώδες με το μικρότερο μήκος κύματος έως το κόκκινο με το μεγαλύτερο μήκος κύματος, ονομάζονται «ορατό φάσμα».

Πηγή: Wikimedia Commons

Οι σταγόνες της βροχής μοιάζουν περισσότερο με σφαιρίδια παρά με τις σταγόνες που συχνά σχεδιάζουμε. Όταν το φως πέφτει σε ένα από αυτά τα σφαιρίδια νερού, το φως μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «διάθλαση».

Καθένα από τα διαφορετικά μήκη κύματος διαθλάται κατά ελαφρώς διαφορετική ποσότητα. Αν το φως χτυπήσει τη σταγόνα βροχής υπό τη σωστή γωνία, η διάθλαση διαχωρίζει τα μήκη κύματος στα διαφορετικά τους χρώματα. Καθώς αρκετό φως διαθλάται μέσα από πολλές σταγόνες βροχής, βλέπουμε αυτά τα χρώματα ως ουράνιο τόξο στον ουρανό. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα χρώματα καθορίζεται από το πόσο μεγάλο είναι το μήκος κύματός τους. Όταν μαθαίνουμε για το ουράνιο τόξο, διδασκόμαστε ότι υπάρχουν σε αυτό επτά χρώματα, τα οποία είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το ιώδες και το βιολετί, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

Ο τρόπος που δημιουργούνται τα χρώματα σε ένα ουράνιο τόξο

Πάντως, τα διάφορα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πού τελειώνει το ένα χρώμα και πού αρχίζει το άλλο, καθώς υπάρχουν και άλλα χρώματα ανάμεσά τους, όπως το τιρκουάζ ανάμεσα στο μπλε και το πράσινο.

Το μπλε και το πράσινο βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο χρωματικό φάσμα, γι’ αυτό και βλέπουμε το τιρκουάζ στο σημείο που αναμειγνύονται μεταξύ τους. Ορισμένα χρώματα, όμως, είναι μείγματα χρωμάτων που δεν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στο φάσμα.

Επί παραδείγματι, το καφέ προκύπτει από τη μείξη κόκκινου και πράσινου χρώματος, αλλά οι κόκκινες και οι πράσινες ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν είναι η μία δίπλα στην άλλη, οπότε δεν τις βλέπουμε να αναμειγνύονται για να σχηματίσουν το καφέ. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα χρώματα που είναι μείγματα, μιας και αν οι χρωματικές ζώνες στο ουράνιο τόξο δεν επικαλύπτονται, τότε δεν μπορούν να αναμειχθούν.

ieidiseis.gr

The post Πώς μπορείτε να δείτε ένα πλήρως κυκλικό ουράνιο τόξο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos