Πόνοι στον αυχένα ή στη μέση: Πώς μπορεί να τους απαλύνει η γυμναστική – Τι πρέπει να κάνουμε

Ποιος δεν υποφέρει από πόνους στον αυχένα ή την μέση;

Για τον λόγο αυτό, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Αμάντα Λεμοντζόγλου. Η κ. Λεμοντζόγλου είναι εξειδικευμένη στη διαχείριση τραυματισμών σε αθλητές και ασκούμενους.

Τι είναι η λειτουργική διαχείριση τραυματισμών σε αθλητές και ασκούμενους

«Μιλάμε για αποκατάσταση τραυματισμών, πάντα σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή. Οι φυσικοθεραπευτές παίρνουν έναν, ο οποίος έχει οξεία φάση στον αυχένα και μετά τον παραδίδουν σε εμάς. Μόλις περάσει η οξεία φάση, ξεκινάμε ένα ασκησιολόγιο που έχει να κάνει καθαρά με την ενδυνάμωση της μυϊκής ζώνης, της ωμοπλάτης. Γενικά, τα προβλήματα του αυχένα έχουν να κάνουν με την θέση της ωμοπλάτης, αν ο τραυματίας έχει κύφωση, μια υπερλόρδωση, αν έχει κήλες, αλλά το ένα επηρεάζει το άλλο. Καμιά φορά, ο φυσικοθεραπευτής προσπαθεί να βρει την “ρίζα” του προβλήματος και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή, που έχει εξειδικευτεί στην αποκατάσταση – διαχείριση τραυματισμών, μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ την κινησιολογία του ανθρώπου. Στην ουσία, βάζει πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης, που στοχεύουν στον αυχένα, την ωμοπλάτη, τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους. Το κύριο θέμα, όμως, είναι πού θα έχει ο ασθενής την κύφωση και για ποιον λόγο».

Πώς η γυμναστική απαλύνει τον πόνο

«Είναι οξύμωρο να λέμε ότι με γυμναστική θα διορθώσουμε κάτι που ίσως προκλήθηκε… από την γυμναστική, αλλά τις περισσότερες φορές κάνουμε λάθος άσκηση και μπορεί εκείνη, η συγκεκριμένη, να μας δημιούργησε το πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν στο γυμναστήριο κάνουμε άρσεις θανάτου, από τις πιο κλασσικές ασκήσεις, με ή χωρίς κιλά, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να κάνουν κάμψη, δημιουργούν, δηλαδή, μια κύφωση στο θώρακά τους, με αποτέλεσμα να πέφτει όλη η πίεση στη μέση.

Υπάρχει πάντα μια τεχνική στις ασκήσεις. Όταν δεν ακολουθούμε την τεχνική, αν βάλουμε παραπάνω κιλά, θα έχουμε σίγουρα τέτοια προβλήματα πόνου. Πρέπει πάντοτε να ακούμε τις συμβουλές των γυμναστών – προπονητών. Στο κομμάτι της γυμναστικής, όπως και στην ιατρική, επιλέγουμε γυμναστές από ΤΕΦΑΑ, που έχουν τελειώσει Πανεπιστήμιο και διδάσκονται την μεθοδολογία, την κινησιολογία και την κινητική μάθηση».

«Το fitness είναι πολύ ωραίο, ό,τι έχει να κάνει με την φυσική κατάσταση. Η αποκατάσταση, όμως, πλέον είναι μέσα στη ζωή μας, γιατί το 90% των ασκούμενων είναι τραυματισμένοι. Από τα σύνδρομα υπέρχρησης, όπως του αυχένα και της μέσης. Σε ένα μέσο άνθρωπο, ο οποίος εργάζεται συνήθως 8 ώρες και στέκεται πάρα πολλές ώρες, δημιουργούνται προβλήματα στη μέση του, γιατί θα στέκεται με λάθος τρόπο και θα κρατά κάποια φορτία. Αντίστοιχα, στις καθιστικές δουλειές, επειδή υπάρχει μεγάλη αδράνεια στους μύες, πρέπει να δημιουργούμε κάποιες ασκήσεις κινητικότητας την ώρα που καθόμαστε».

Πόσο συχνοί είναι οι τραυματισμοί αθλητών και ασκούμενων

«Αρκετά συχνοί, ανάλογα πάντα το άθλημα. Για παράδειγμα, τον έσω μηνίσκο θα τον συναντήσουμε πολύ συχνά σε ποδοσφαιριστές, σε μπασκετμπολίστες, λόγω αλμάτων με ανώμαλη προσγείωση. Ένα περιστατικό, το οποίο κλήθηκα να αντιμετωπίσω, είχε διάστρεμμα ποδοκνημικής, αστραγάλου δηλαδή. Ο τραυματίας ήταν… τραυματιοφορέας και σε ένα περιστατικό με το ασθενοφόρο, ήταν σκοτάδι, δεν έβλεπε, πάτησε σε μια μεγάλη λακκούβα και έπαθε διάστρεμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, κοιτάμε πάντα, όπως είπαμε, τί βαθμού είναι. Βάζουμε πάγο, μετά παίρνουμε την άποψη ενός γιατρού και μετά τον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή, εμείς σαν γυμναστές του βάζουμε ένα ασκησιολόγιο, για να επανέλθει ο αστράγαλος».

Πότε ένας τραυματισμός χρειάζεται συντηρητική θεραπεία με φάρμακα ή ασκησιολόγιο και πότε χειρουργείο

«Στις μερικές ρίξεις γενικά προσπαθούμε να πηγαίνουμε με συντηρητική θεραπεία. Το κάνουμε με ασκησιολόγιο. Τις πρώτες μέρες θα υπάρχει πόνος, θα παίρνουμε αντιφλεγμονώδη, βοηθά πολύ ο πάγος και μετά τις 3 μέρες, τα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Στην μερική ρήξη, υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο λέει ότι δεν μπαίνεις χειρουργείο. Υπάρχουν ασθενείς που σκέφτονται αμέσως το χειρουργείο σαν εύκολη λύση. Πολλές φορές όμως, μπορεί να μην πετύχει ούτε το χειρουργείο».

«Μετά από έρευνες χρόνων, έχουνε βρει ότι μετεγχειρητικά, το κομμάτι της αποκατάστασης, μπορείς να ξεκινήσεις να το δουλεύεις. Οι ασκήσεις κινητικότητας μπορούν να ξεκινήσουν λίγο μετά το χειρουργείο, ακόμα και μετά την 3η μέρα. Πώς γίνεται; Συνεργάζεται ο ορθοπεδικός με τον φυσικοθεραπευτή και με έναν γυμναστή φυσικής κατάστασης. Οι περισσότεροι μεγάλοι τραυματισμοί θέλουν 9 μήνες για την σωστή αποκατάστασή τους. Αυτός ο χρόνος, τούς δίνεται για να προλάβει ο οργανισμός να προετοιμαστεί σταδιακά, δε μπορούν να επιστρέψουν κατευθείαν. Ο ορθοπεδικός, λοιπόν, θα κάνει το χειρουργείο, θα τον παραλάβει ο φυσικοθεραπευτής και μετά από 2 εβδομάδες περίπου θα ξεκινήσει να συνεργάζεται με τον γυμναστή.

Οι συμβουλές της Αμάντας Λεμοντζόγλου

«Στους αθλητές και τους ασκούμενους θα ήθελα να πω να μάθουν να σέβονται το σώμα τους, γιατί δεν το καταλαβαίνουν. Το “σέβομαι το σώμα μου” είναι πολυπαραγοντικό, δηλαδή εξαρτάται, από το πόσο θα κοιμηθώ, από το τί θα τρώω. Στα περισσότερα κατάγματα, η ανοχή είναι παραπάνω από την αντοχή κι αυτό είναι λάθος. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας, να γυμναζόμαστε, να μην το καταπονάμε και να είμαστε καλά ψυχολογικά. Τα τελευταία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πόνοι στον αυχένα και την πλάτη είναι οι νούμερο ένα πόνοι, γιατί το στρες είναι ο κύριος λόγος».

zarpanews.gr

The post Πόνοι στον αυχένα ή στη μέση: Πώς μπορεί να τους απαλύνει η γυμναστική – Τι πρέπει να κάνουμε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα