Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τη σύρραξη και την ανεξαρτησία

Αντιμέτωποι με δεκάδες ερωτήματα μπορεί να βρεθούν οι γονείς όταν τα παιδιά πληροφορηθούν για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση, γιατί τα παιδιά μπορεί να νιώσουν άγχος και φόβο.

Υπάρχει φόβος πολύς στα παιδιά. Το συγκεκριμένο θέμα αν και συνιστά μία δύσκολη «πίστα» για τους γονείς, είναι μία καλή ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους.

Οι γονείς θα ερωτηθούν για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη γειτονική της χώρα

και για το πώς η σύγκρουσή τους θα επηρεάσει τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα μικρότερα παιδιά, μάλλον, δεν ξέρουν πολλά πράγματα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως τα κάπως μεγαλύτερα και ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν πλήρη ενημέρωση και συχνά αστειεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα αν π.χ. θα στρατολογηθούν για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πού κινδυνεύουν λιγότερο από την πυρηνική απειλή, εξηγεί η δρ Ινα Ταλίμπ, παιδίατρος με ειδίκευση στην εφηβική ιατρική στο Ιατρικό Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

«Το παιδί που κάνει ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι φοβάται ή ανησυχεί. Μπορεί να το κάνει από καθαρή περιέργεια», τονίζει η παιδοψυχολόγος δρ Εμιλι Κινγκ.

Στην περίπτωση που τα παιδιά αδιαφορούν για τις εξελίξεις, δεν δεν πειράζει, τονίζει στους New York Times η σύμβουλος για την παιδική ανάπτυξη, Ρόμπιν Σίλβερμαν. Όπως εξηγεί, οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν μία σύντομη αναφορά στο θέμα, σύντομη και περιεκτική, για να τους περιγράψουν με καλύτερο τρόπο τι συμβαίνει στον κόσμο.

Αν το παιδί φοβάται, πρέπει να αναζητήσετε το ακριβές αίτιο του φόβου. Μην του συστήσετε να ηρεμήσει και μην του πείτε ότι αντιδρά υπερβολικά.

Εάν μέσα από τις ερωτήσεις οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί νιώθει άγχος

Πολλές φορές η παιδική αγωνία προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, μείωση όρεξης, εξανθήματα ή ακόμα και πόνο στο σώμα. Αν αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα, πάρτε το παιδί αγκαλιά και με ένα χάδι πείτε του ότι είστε δίπλα του, ότι το αγαπάτε και όποτε νιώθει έτοιμο μπορεί να σας μιλήσει για ό,τι επιθυμεί.

Προσοχή στις εικόνες που προβάλει η τηλεόραση ή τα «ξεχασμένα» άρθρα στο κινητό σας, γιατί τα παιδιά όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους γονείς, μπορεί να παίζουν με το παιχνίδι τους, ωστόσο, μπορεί να ακούει και να βλέπει ό,τι παρακολουθείτε.

Μην το εκθέσετε σε εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν τρόμο. Μπορείτε να του μιλήσετε για αυτό που θέλετε να ενημερωθείτε και να μοιραστείτε μαζί του πληροφορίες που μπορεί να κατανοήσει χωρίς να νιώσει φόβο.

Αν εκδηλώσει ανησυχία για τις ανάγκες που μπορεί να έχουν οικογένειες στην Ουκρανία, σκεφτείτε πώς μαζί θα βοηθήσετε, εθελοντικά, κάνοντας παραδείγματος χάριν δωρεές σε οργανώσεις. Η προσφορά σε συνδυασμό με τη γνώση, μπορεί να του προσφέρει ανακούφιση, εφόσον συμφωνεί και αποφασίσει να συμμετέχει.

Μην νιώσετε άβολα αν δεν γνωρίζετε την απάντησε σε ερώτηση. Μπορείτε να απαντήσετε «δεν ξέρω, αλλά θα προσπαθήσω να μάθω».

Σε αυτή τη συνθήκη δεν χρειάζονται ρομαντικά ιδεώδη, άλλωστε το παιδί μεγαλώνει σε μια εποχή βαθιά κυνική και ψυχρή.

Μπορείτε να του μιλήσετε απλά για τη δημοκρατία, το δικαίωμα και την ευθύνη να μπορεί να ορίζει κανείς τη ζωή του, αλλά και την ανάγκη να την υπερασπίζεται πάση θυσία.

Το σημαντικότερο για ένα παιδί είναι να νιώθει ασφάλεια. «Ο βασικός μας ρόλος, όποτε το παιδί μας νιώθει μεγάλο άγχος για κάτι που συμβαίνει στον κόσμο, είναι να το βοηθήσουμε να νιώσει ασφάλεια και να καταλάβει ότι έχουμε αφουγκραστεί τις ανησυχίες του», καταλήγει η δρ Σίλβερμαν.

The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τη σύρραξη και την ανεξαρτησία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Πώς,polemos, oukrania, pos