Πόλεμος ΕΕ-Τραμπ: Harley και ουίσκι θα υπόκεινται σε δασμούς!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απάντησε ευθέως σήμερα στον Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «κακοί και χάνονται εύκολα», με αφορμή την πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Τραμπ είχε διαβεβαίωσει την περασμένη εβδομάδα τους Αμερικανούς ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί και κερδίζονται εύκολα».

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για το αντίθετο» απάντησε σήμερα ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο. «Για τον λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι πλέον καιρός

οι πολιτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενεργήσουν με υπευθυνότητα».

Η στρατηγική της ΕΕ έναντι των απειλών από την κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Τουσκ είπε ότι θα γίνει και μια «έκτακτη συζήτηση» του θέματος αυτό στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου. Θα πρέπει να έχουμε ένα σαφή στόχο: να διατηρήσουμε ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο και, αν χρειαστεί, να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από τις εμπορικές αναταράξεις, με αναλογικές απαντήσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, και η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλα Μάλμστρεμ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο».

Τα αμερικανικά προϊόντα που είναι υποψήφια για αύξηση δασμών

Τον κατάλογο με τα εμπορικά αντίμετρα ενέκρινε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως απάντηση στην επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο από της ΗΠΑ, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα απαντήσει «αυστηρά» στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Έχει καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi’s.

Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις πάνω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.

Η κατηγορία τροφίμων και ποτών, αξίας μόλις κάτω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει το ουίσκι bourbon, το καλαμπόκι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Κάποια από τα προϊόντα αυτά προέρχονται από επαρχίες που είναι σημαντικές για το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η Harley Davidson, για παράδειγμα, εδρεύει στο Γουισκόνσιν, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Το bourbon προέρχεται κυρίως από το Κεντάκι, πατρίδα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Η λίστα των αντίμετρων θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο. Ο Τραμπ είπε ότι το σχέδιο θα ανακοινωθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα.

Ανάλογα με τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σύντομη δημόσια διαβούλευση πριν παρουσιάσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα προτεινόμενα αντίμετρα.

Βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα αντίμετρα πρέπει να υιοθετηθούν εντός τριών μηνών από την απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς.

Ελεύθερος Τυπος

Keywords
Τυχαία Θέματα