Ποιους υπουργούς αφορά η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό επιφύλαξε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο εμφανές τουλάχιστον κυβερνητικό φάλτσο που να τον δικαιολογεί, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δείξει την πόρτα της εξόδου σε όσους αμφισβητούν τη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας και έχουν κατεβάσει τα μολύβια.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος.

Και

για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα. Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου. Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε.

Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών». είπε.

Αν η πρωθυπουργική ρήση είχε ειπωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, το κλίμα μεταξύ των υπουργών θα ήταν πλήρως εναρμονισμένο με αυτό του θρησκευτικού εορτασμού του Πάσχα, θυμίζοντας τη σκηνή με τους μαθητές του Ιησού να τον ρωτούν με αγωνία “μήπως εγώ, κύριε;”.

Όλοι πλέον ψάχνονται αν η απειλή Μητσοτάκη τους αφορά και αν πρόκειται όντως για «κίτρινη κάρτα» ή έχει ληφθεί απόφαση για μετατροπή της σε «κόκκινη».

Καλά ενημερωμένες πηγές, επιβεβαιώνουν ότι η αποστροφή του πρωθυπουργού «έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι αυτή είναι η πρόθεσή μου» δεν ήταν σχήμα λόγου.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα του τί γίνεται σε κάθε υπουργείο. Και δυστυχώς, κάποιοι υπουργοί δείχνουν να αγωνιούν περισσότερο για την επανεκλογή τους από το να βάλουν πλάτη στη δυσκολότερη στιγμή της θητείας της κυβέρνησης» λένε οι ίδιοι κύκλοι, χωρίς πάντως να γίνονται πιο συγκεκριμένοι.

Το δεύτερο που πλέον φούντωσε από την ώρα της παρέμβασης του πρωθυπουργού είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού. Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει πεισματικά στην εξάντληση της τετραετίας, παρά τους εύλογους προβληματισμούς των γαλάζιων, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν, πότε και σε τί είδους ανασχηματισμό θα προχωρήσει.

Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στην εκτίμηση ότι εκτός από τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός απορρίπτει επί του παρόντος και τον ανασχηματισμό. Άλλωστε, όπως έχει δείξει με τις μέχρι σήμερα κινήσεις του, πολύ δύσκολα θα πάρει το ρίσκο ενός δομικού ανασχηματισμού και μάλιστα σε μία στιγμή που τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται και οι δημοσκοπικές φθορές στην κυβερνητική εικόνα αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοποιημένος ούτε από τις επιδόσεις, ούτε όμως από την δημόσια παρουσία κάποιων υπουργών.

Το πιθανότερο όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσει σε «χειρουργικές αλλαγές», αποφεύγοντας να φέρει τα πάνω κάτω. Και θα το πράξει είτε πριν το καλοκαίρι, είτε πριν τον χειμώνα. Αν, βεβαίως, ισχύσει μέχρι τέλους η δέσμευση για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη και δεν υπάρξει κάτι που θα οδηγήσει σε ανατροπή του εκλογικού σχεδιασμού.

ieidiseis.gr

The post Ποιους υπουργούς αφορά η «κίτρινη κάρτα» Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα