Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν κάνουν rapid test από σήμερα

Η νέα διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης φέρνει αλλαγές και στα υποχρεωτικά rapid test αρκετών ανεμβολίαστων εργαζόμενων, αφού παίρνει παράταση η ισχύς των πιστοποιητικών τους.

Μέχρι πρότινος, όσοι είχαν νοσήσει και δεν πήγαν να κάνουν εμβόλιο θεωρούνταν ανεμβολίαστοι και υπόκεινταν στα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, λιανεμπόριο, εργασία αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.

Το ίδιο συνέβαινε και

με όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή τη μία δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson και δεν θέλησαν να κάνουν την αναμνηστική.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Φεβρουαρίου 2022 πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Με τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν χθες, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα απαλλαχτούν από το κόστος των τεστ.

Για παράδειγμα, οι ανακοινώσεις επηρεάζουν όσους νόσησαν πριν από τρεις μήνες και θεωρητικά, έληγε το πιστοποιητικό τους.

Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα, αφού θα θεωρούνται νοσήσαντες για τρεις παραπάνω μήνες, ή εμβολιασμένοι για δύο παραπάνω μήνες.

Η νέα ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε:

Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν πρινΤο πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν πριν – για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσηςΠότε καταργούνται τα rapid test για όλους τους ανεμβολίαστουςΗ αρχή της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα έγινε με την κατάργηση του ενός self test για μαθητές στα σχολεία, που θα εφαρμοστεί από αυτή την εβδομάδα. Το βέβαιο είναι ότι πρώτα θα καταργηθεί το ένα rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ο υποχρεωτικότητα των ελέγχων για την εργασία.

Άρση μέτρων στην εστίαση πριν ή μετά το Πάσχα;

Παρά την παραπάνω νέα διάρκεια στα πιστοποιητικά, έχει ήδη ανοίξει και η συζήτηση για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ανοίξει την επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση χωρίς αρνητικό rapid test. Ωστόσο, ακόμα υπάρχουν αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες.

Ένα από τα ερωτήματα είναι αν θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός τους στους κλειστούς χώρους των μπαρ, κέντρων διασκέδασης, κλπ, ή αν η μη υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος τεστ θα αφορά μόνο τους ανοιχτούς χώρους. Ένα ακόμα ερώτημα είναι και το πότε θα γίνει αυτό. Οι ειδικοί πάντως του υπουργείου Υγείας εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για να γίνει κάτι τέτοιο πριν το Πάσχα, όμως ακόμα όλα είναι ανοιχτά:

Υπενθυμίζεται ότι οι πιθανές ημερομηνίες για το τέλος στα μέτρα είναι:

18 Απριλίου: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα2 Μαΐου: Η κατάργηση μετά την Πρωτομαγιά είναι και το επικρατέστερο σενάριο

ieidiseis.gr

The post Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν κάνουν rapid test από σήμερα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι,poioi