Πιστοποίηση ISO 22000 έλαβαν τα μαγειρεία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Την πιστοποίηση κατά το Διεθνές Πρότυπο ELOT EN ISO 22000:2018 έλαβαν πρόσφατα τα μαγειρεία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, ως επιστέγασμα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών σίτισης προς τους ασθενείς, το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους στις αποκεντρωμένες μονάδες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων ELOT EN ISO 22000:2018 δίνει έμφαση στην υγιεινή των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής

προετοιμασίας και διάθεσής τους, ενώ είναι σχεδιασμένο ώστε να ελέγχει τους κρίσιμους παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων στο σημείο προετοιμασίας, παραγωγής και διάθεσης αυτών και να προλαμβάνει πιθανούς κινδύνους για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Για την επιτυχή λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων εφαρμόζονται κανόνες ορθής βιομηχανικής πρακτικής (GMP)και ορθής υγιεινής πρακτικής (GΗP).

Δράσεις αναβάθμισης των μαγειρείων.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της Διοίκησης προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις, οι διαδικασίες και η λειτουργία των μαγειρείων, τους τελευταίους δέκα (10) μήνες υλοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις για την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, όπως:

-Η προμήθεια νέου εξοπλισμού (θερμομονωτικοί δίσκοι σερβιρίσματος, τροχήλατα διανομής, σκεύη μαγειρικής κ.λπ.), συνολικής αξίας 42.000 €, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων.
– Η σύναψη σύμβασης με διαπιστευμένο από το Ε.ΣΥ.Δ. Εργαστήριο για τη διενέργεια μικροβιολογικών & φυσικοχημικών δειγματοληψιών – αναλύσεων τροφίμων & νερού.
-Η προμήθεια εγκεκριμένων από το Γενικό Χημείο Κράτους και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων καθαριστικών & απολυμαντικών σκευασμάτων, κατάλληλων για χώρους παραγωγής τροφίμων.
-Η προμήθεια υλικών συσκευασίας τροφίμων και εξοπλισμού παραγωγής/ παρασκευής τροφίμων, συμμορφούμενων με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1935/2004.
-Η αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών (ψυκτικοί θάλαμοι, φούρνοι, πάτωμα εξωτερικού διαδρόμου κ.λπ.).
-Η αισθητική αναβάθμιση του χώρου της τραπεζαρίας του προσωπικού με βάψιμο, αλλαγή κουρτινών και διακόσμηση με αντίγραφα έργων Τέχνης (δωρεά από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το κατάστημα BIZART GALLERY ΚΟΡΝΙΖΟΡΑΜΑ).

Το Τμήμα Κλινικής Διατροφής.

Η Διαχείριση Ποιότητας – Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί πλεονέκτημα στρατηγικής σημασίας για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών του Τμήματο Κλινικής Διατροφής Γ.Ν. Χανίων, λόγω της τεράστιας σημασίας της σίτισης στη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών.

Αυτό επιβάλλει την εξέλιξη και τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του Τμήματος, προκειμένου να αυξάνεται η αποτελεσματικότητά του.

Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού του τμήματος από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) καθώς και σεμινάρια «Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων», από πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Ε.Φ.Ε.Τ.

Παράλληλα έγινε επικαιροποίηση των διαιτητικών σχημάτων και τροποποίηση των προγραμμάτων διατροφής ασθενών έπειτα από καταγραφή παρατηρήσεων/ερωτηματολογίων επιπέδου ικανοποίησης.

Τέλος ενισχύθηκε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής και έγινε καθορισμός – έναρξη εφαρμογής και τήρηση αντίστοιχων εγγράφων και αρχείων εργασίας (π.χ. Προδιαγραφές – Περιγραφές Θέσεων Εργασίας, Οδηγίες Εργασίας, Έντυπα τεκμηρίωσης εφαρμογής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας).

Σημειώνεται τέλος ότι το Γ.Ν. Χανίων έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα μαγειρικής τέχνης από μέλη της Λέσχης με σκοπό την βελτίωση τόσο γευστικά όσο και αισθητικά των προσφερόμενων γευμάτων. Επίσης η συνεργασία θα επεκταθεί και σε θέματα ροής εργασιών, διαδικασιών και πρώτων υλών (food wasting).

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών σίτισης προς τους ασθενείς.

zarpanews.gr

The post Πιστοποίηση ISO 22000 έλαβαν τα μαγειρεία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα