Πιο κοντά στον δήμο Χανίων ο Λευτέρης Κοπάσης – Δημιούργησε site chaniaaptinarchi.gr

Αυτό είναι το site του φορέα «ΠοτίΖΩΝΤΑΣ την πόλη των γιασεμιών στα Χανιά»

Απαντήσεις από τους ίδιους τους πολίτες, ζητά ο εθελοντικός φορέας προβληματισμού «ΠοτίΖΩΝΤΑΣ την πόλη των γιασεμιών».

Όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση ο ιδρυτής του φορέα, Λευτέρης Κοπάσης, σε ένα νέο σάιτ που δημιούργησε με την προτροπή «Συνδέσου, η γνώμη σου μετράει», ο φορέας αναζητά το όραμα, την στρατηγική, τις ευκαιρίες, διαπιστώνουμε τις κακές πρακτικές και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως τον ζωτικό μας

στόχο.

Το σάιτ: https://chaniaaptinarchi.gr/

Πιο αναλυτικά:

Η δημιουργία του site αποτελεί κρίσιμο βήμα ωρίμανσης και μετεξέλιξης για τον Εθελοντικό Φορέα Προβληματισμού ΠοτίΖΩΝΤΑΣ την πόλη των Γιασεμιών, δίνοντας έγκαιρα την ευκαιρία συμμετοχής και αναζητώντας την δημιουργική άποψη κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να προκαλέσει δηλαδή να δημιουργήσει την θεματολογία για τις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση στον Δήμο Χανίων.

Με την προτροπή ‘’Συνδέσου ! Η γνώμη σου μετράει αναζητούμε το όραμα, την στρατηγική, τις ευκαιρίες, διαπιστώνουμε τις κακές πρακτικές και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως τον ζωτικό μας στόχο.

Είχαν προηγηθεί τα πρώτα σκιρτήματα πριν λίγους μήνες που έγιναν δεκτά σαν κάτι πραγματικά να έλειπε και παρά την αργοπορία έχει ήδη δημιουργηθεί η ανάγκη μιας υπεύθυνης αποκάλυψης και διατύπωσης προτάσεων τροφοδοτώντας τον δημόσιο διάλογο.

Γιατί ‘’chaniaaptinarchi’’;

απλά επιχειρώντας την ουσιαστική συζήτηση με συγκεκριμένη και ουσιαστική ατζέντα στα τοπικά θέματα.

Τα πρώτα θέματα που ξεδιπλώνονται μετά την επιλογή του site https://chaniaaptinarchi.gr/

και την επιλογή ‘’Συνδέσου ! Η γνώμη σου Μετράει’’ είναι απαντήσεις σε ερωτήματα όπως για τα μοναδικά τοπικά πλεονεκτήματα και το όραμα που αναζητείται, για τον ισχυρό ΟΤΑ με τα σημαντικά Νομικά Πρόσωπα, τα έμπειρα στελέχη και εργαζόμενους που έχει ανάγκη από αποδοτικότερη οργάνωση και εποπτεία, για την πλεονεκτική περίοδος χρηματοδοτήσεων αντίστοιχη των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, για τα συσσωρευμένα έργα ετών στο κέντρο αμφίβολης χρησιμότητας που περιορίζονται από την Τζανακακη μέχρι την Χατζημιχαλη, για δωρεές μελετών που ενέχουν κινδύνους και υποψίες, για το κυκλοφοριακό χάος που δεν αντιμετωπίζεται σε στενά όρια, για την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής ώστε να αποτελέσει ζωτικό μας στόχο.

Ακολουθεί χώρος για μήνυμα και προαιρετικά το όνομα και το email που θα διαμορφώσουν την συνολική πρόταση.

Τα ερωτήματα

Α. Αξίζει αυτός ο τόπος καλύτερα και έχει ανάγκη από εμπνευσμένο όραμα ;

Το ότι τα Χανιά έχουν τεράστια πλεονεκτήματα και απαιτήσεις στοχευμένων παρεμβάσεων, για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ποιοτικότερη καθημερινότητα μεσομακροπρόθεσμα, ‘’πατάει’’ στο ότι ο Μητροπολιτικός μας Δήμος έχει σχεδόν το 20% του πληθυσμού του νησιού, 7 δυναμικούς πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, όπως και 18 Τοπικές Ενότητες Διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα αεροδρόμια και το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της χώρας, επίσης εντυπωσιακό θαλάσσιο περιβάλλον και ακτές, φαράγγια και μαδάρες. Είμαστε πάνω στις μινωικές αρχαιότητες, Βυζαντινά Ενετικά και νεότερα μνημεία. Δραστηριοποιούνται σημαντικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνεταιριστικές τράπεζες, με υψηλές επιδόσεις στην αποτίμηση των παραγωγικών επιμελητηρίων.

Β. Έχει ο Δήμος περισσότερες δυνατότητες και έχει ανάγκη από καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση και καθημερινή εποπτεία ;

Η άποψη μας ότι ο Δήμος Χανίων έχει περισσότερες δυνατότητες και απαιτήσεις για αποδοτικότερη γραφειοκρατία, ταχύτερη διεκπεραίωση και περισσότερο έργο οφείλεται στην αναγνώριση των δυνατοτήτων εκατοντάδων άριστων στελεχών και εργαζομένων, 9 διευθύνσεων, 10 αντιδημαρχιών, και 9 Νομικών Προσώπων από τα πρώτα και καλύτερα στην χώρα όπως η ΔΕΥΑΧ, η ΔΕΔΙΣΑ, το ΚΑΜ, Πινακοθήκη, Κύδων κά πολύτιμη προίκα που δημιούργησαν και ενίσχυσαν οι Κατσανεβάκης, Τζανακάκης, Βιρβιδάκης, Σκουλάκης, Βάμβουκας μέχρι και σήμερα με τεράστιες δυνατότητες παροχής υπηρεσιών και παραγωγής έργων με καλύτερη και συστηματικότερη οργάνωση και εποπτεία.

Γ. Παρέχει η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος περισσότερες ευκαιρίες και δημιουργεί την ανάγκη από μια ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξης ;

Η άποψη μας ότι αυτή η χρηματοδοτική περίοδος, μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία είναι η σημαντικότερη τα τελευταία 20 χρόνια, αντίστοιχη με την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, διαπιστώνεται καθώς βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο μεταξύ του ΕΣΠΑ Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 14-20 που ολοκληρώνεται και του ΕΣΠΑ 21-27 που ξεκινάει με περισσότερους πόρους για την αυτοδιοίκηση όσο και σε εθνικό και περιφερικό επίπεδο, μεγαλύτερο ΠΔΕ, εδραιωμένη φιλοεπενδυτική αντίληψη ειδικότερα στα Χανιά και κυρίως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για μόχλευση πόρων και έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Στον απόηχο αυτής της περιόδου αισιοδοξούμε για έργα όπως τα εμβληματικά στην Αθήνα δηλ το Ελ Βενιζέλος, η Αττική Οδός ή το Μετρό, ή στο Ηράκλειο το μέτωπο προς την θάλασσα, την πεταλοειδή και τους ανισόπεδους κόμβους και απευχόμαστε για τα Χανιά το ποδηλατοδρόμιο ή κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι.

Δ. Είναι τα έργα που υλοποιούνται η προγραμματίζονται σήμερα συσσωρευμένα στο Κέντρο των Χανίων από προγραμματισμό άλλων εποχών ή έχουμε ανάγκη στοχευμένων έργων ισόρροπης ανάπτυξης ;

Η αμφισβήτηση των έργων που πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται σήμερα στον Δήμο Χανίων οφείλεται στην άποψη ότι προκαλείται ένας υδροκεφαλισμός συσσωρευμένων έργων χρονικά και χωρικά, επακόλουθο προγενέστερων προγραμματισμών από καθυστερήσεις ετών.

Έτσι είναι αμφίβολη η προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στο όποιο αναπτυξιακό όραμα, όπως χαρακτηριστικά η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου αν χρειάζεται και με τι αποτέλεσμα συγκριτικά με περιαστικές παρεμβάσεις. Επίσης το έργο της στατικής ενίσχυσης της Δημοτικής Αγοράς ακυρώνεται χωρίς επαναπροσανατολισμό και εκσυγχρονισμένο του κανονισμού λειτουργίας της που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ανάδειξης των μνημείων στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ το ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι δεν είναι έργο για το Ακρωτήρι.

Ε. Ενέχουν οι δωρεές μελετών κινδύνους και υποψίες;

Η υποψίες για τις δωρεάν μελέτες που προσφέρονται στο Δήμο, δημιουργούνται αφού παρακάμπτουν τον σχεδιασμό με δημοκρατικές διαδικασίες δημιουργώντας προϋποθέσεις για την επιλογή έργων από την πίσω πόρτα. Οι υποψίες συνδυάζονται και με άλλες παρεμβάσεις ταυτόχρονα χώρων στάθμευσης και μαρίνας σκαφών. Η δωρεά της μελέτης ανάπλασης του πάρκου συμπερίληψης στις Στέρνες κατευθύνθηκε στην συγκεκριμένη θέση ενώ είχε ζητηθεί κεντροβαρικά στις ανάγκες των πολιτών. Η σωστή σειρά για κάθε δωρεά είναι πρώτα να επιλεγεί το αντικείμενο που θα πραγματεύεται και μετά να προσφερθεί.

Ζ. Διαπιστώνεται κυκλοφοριακό χάος και την ανάγκη μεγάλων έργων υποδομής;

Η διαπίστωση ότι ο Δήμος Χανίων υποφέρει από κυκλοφοριακό χάος, που δεν θα επιλυθεί με το ΣΒΑΚ και τους περιμετρικούς χώρους στάθμευσης, ερμηνεύεται στο ότι δεν έχουν προγραμματιστεί τα κατάλληλα έργα υποδομής όπως περισσότεροι χώροι στάθμευσης όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον των μετακινούμενων πολιτών, όπως στην Περίδου, επίσης όπως η περιμετρική της Αγ Μαρίνας παράλληλης της Αν. Γογονή που θα είναι χρηστική και μετά την κατασκευή του ΒΟΑΚ λόγω εγγύτητας και διοδίων, αντίστοιχα η σύνδεσή της με τον οδικό άξονα ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο εκτός διοδίων που θα συνδέει και τα Χανιά με το Ακρωτήρι όπως και το Αεροδρόμιο με το λιμάνι της Σούδας. Ο Δήμος Χανίων υποφέρει επίσης κατά τον ίδιο τρόπο από τις ανώφελες παρεμβάσεις που έγιναν μπροστά από την αγορά, στην Νικηφόρου Φωκά και στην Πλουμιδάκη, εφήμερες και αναποτελεσματικές.

Ο Δήμος Χανίων υποφέρει επίσης ποικιλοτρόπως αφού η κάθετη διάσχιση της Κισάμου από πεζό παραμένει από τις δυσκολότερες δοκιμασίες. Θέμα ευπρεπισμού της πόλης και όχι κυκλοφοριακό αναδεικνύονται τα κολωνάκια που επιτέλεσαν αξιοπρεπώς τον ρόλο τους αλλά πρέπει να αντικατασταθούν με μόνιμες εγκαταστάσεις πριν γίνουν σήμα κατατεθέν αντίστοιχο του Φάρου στο Ενετικό Λιμάνι.

Η. Μας απειλεί η κλιματική αλλαγή ώστε να αποτελέσει η αντιμετώπησή της ζωτικό μας στόχο;

Η διεθνής ανησυχία για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ανάγκη να υιοθετήσουμε φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές μας οδηγεί αβίαστα στην δική μας τοπική πράσινη συμφωνία ως τον μεγάλο στόχο που μπορεί και πρέπει να διατρέχει οριζόντια κάθε πολιτική παραγωγής και ανάπτυξης.

Ο Δήμος Χανίων μπορεί να αποκτήσει πράσινη ταυτότητα και να επανασυστηθεί στην βάση συγκεκριμένων στόχων στην κατεύθυνση του μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος μετά την διπλή ηλεκτρική διασύνδεση και τωνς ΑΠΕ, των μηδενικών αποβλήτων με κομποστοποίηση ανάκτηση και ανακύκλωση, της συγκράτησης των πλαστικών από την θάλασσα με επιβράβευση.

zarpanews.gr

The post Πιο κοντά στον δήμο Χανίων ο Λευτέρης Κοπάσης – Δημιούργησε site chaniaaptinarchi.gr appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα