Πετσετάκης: “Δεν θα καταπιεί τα ΣΥΝΚΑ ο Μασούτης” – Τι είπε για το σχέδιο συνεργασίας και τους νυν μετόχους

Στο Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ορκωτός λογιστής, Παντελής Πετσετάκης, καταθέτοντας την επαγγελματική του άποψη για την συνεργασία ΣΥΝΚΑ – Μασούτη.

Ο κ. Πετσετάκης ρωτήθηκε τί θα συμβεί με τους μετόχους του νυν συνεταιρισμού και αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρισμα από τη νέα

εταιρία:

“Το ΣΥΝΚΑ συνεχίζει να υφίσταται και στην καινούρια εταιρία που θα δημιουργηθεί θα είναι μέτοχος με ποσοστό αρχικά 100%. Θα συνεχίσουν να γίνονται γενικές συνελεύσεις του συνεταιρισμού και οι αποφάσεις αυτής θα δίνουν εντολή στη διοίκηση αντίστοιχα να διοικεί τη θυγατρική.

Οι μέτοχοι, όπως λαμβάνουν μέρισμα τόσα χρόνια από τον συνεταιρισμό, θα συνεχίσουν και στο μέλλον, καθώς τα κέρδη που θα έχει η νέα επιχείρηση θα πηγαίνουν στους δικούς της μετόχους, που θα είναι αρχικά ο συνεταιρισμός. Όλα τα σουπερμάρκετ λειτουργούν με μεγάλο κύκλο εργασιών, αλλά μικρό περιθώριο κέρδους. Στατιστικά, κυμαίνεται στο 2 με 4%. Τα κέρδη όμως που θα αποκομίζει η νέα εταιρία θα πηγαίνουν στους μετόχους, που αρχικά θα είναι με ποσοστό 100% το ΣΥΝΚΑ και στη συνέχεια θα προστεθεί ο Μασούτης.”

Ερωτώμενος για το αν ο τρόπος που προωθεί η διοίκηση του ΣΥΝΚΑ για να προχωρήσει η συνεργασία, με τη λεγόμενη απόσχιση κλάδου, έχει ξανασυμβεί σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Πετσετάκης έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών:

“Έχουμε τέτοια παραδείγματα απόσχισης κλάδου. Το τρανό παράδειγμα είναι η Vodafone και η WIND, μέγιστοι ανταγωνιστές, οι οποίοι αποφάσισαν από κοινού να γίνει μερική απόσχιση κλάδου και δημιούργησαν μια εταιρία, στην οποία εισέφεραν πάγια στοιχεία, όπως κεραίες και εξοπλισμό, για να φτιάξουν ένα κοινό δίκτυο. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση του λειτουργικού κόστους. Άλλο παράδειγμα τα ΕΛΠΕ που το 2021 προχώρησαν σε διάσπαση κλάδου και απομόνωσαν ουσιαστικά τη διακίνηση πετρελαιοειδών. ”

Στην ερώτηση, ποιο το όφελος για δύο ανταγωνίστριες εταιρίες να προχωρήσουν σε συνεργασία, ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΔΚ απάντησε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση απαιτεί συνέργειες:

“Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, οι δύο διοικήσεις βλέπουν ότι παγκοσμίως το κόστος ενέργειας αυξάνεται, το κόστος διαβίωσης αυξάνεται, το καλάθι της νοικοκυράς αυξάνει και τα επιτόκια θα έρθουν κάποια στιγμή να αυξηθούνε κι αυτά. Πιστεύω ότι πάνε να προλάβουν αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουν συνέργειες με συγκεκριμένα οφέλη. Για παράδειγμα, αν η νέα εταιρία απευθυνθεί σε τράπεζα για δανεισμό, θα μπορεί να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς θα έχει το κύρος δύο μεγάλων εταιριών από πίσω. Θα περίμενα να υπάρξει όφελος και για τους τοπικούς παραγωγούς.”

Ο κ. Πετσετάκης ρωτήθηκε ακόμα, αν υπάρχει κίνδυνος ο Μασούτης να “καταπιεί” το ΣΥΝΚΑ, καθώς είναι πολύ μεγαλύτερος όμιλος:

“Το ΣΥΝΚΑ έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ ο Μασούτης θέλει συνεργάτες στην αγορά αυτή και όχι να “καταπιεί” κανέναν. Αυτό φαίνεται από το ότι στη νέα εταιρία την πλειοψηφία στο ΔΣ θα έχει το ΣΥΝΚΑ, με τρία από τα πέντε μέλη.

Επίσης όμως, κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περνάει από τη γενική συνέλευση του ΣΥΝΚΑ. Αν μια μέρα προτείνει ο Μασούτης να γίνει κι άλλη αύξηση κεφαλαίου, η γενική συνέλευση του ΣΥΝΚΑ μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θέλει να γίνει κάτι τέτοιο και να μην το δεχτεί” , εξήγησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. “Όλα αυτά συντείνουν στο ότι πρόκειται για μια επιλογή στρατηγικής, μακροχρόνιας δηλαδή, συνεργασίας”.

Η γενική συνέλευση του ΣΥΝΚΑ είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή.

zarpanews.gr

The post Πετσετάκης: “Δεν θα καταπιεί τα ΣΥΝΚΑ ο Μασούτης” – Τι είπε για το σχέδιο συνεργασίας και τους νυν μετόχους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετσετάκης, “Δεν, ΣΥΝΚΑ, Μασούτης” –,petsetakis, “den, synka, masoutis” –