Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με διαφορές στην τιμή – «Φρένο» στη ζήτηση

Από σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να παρουσιάζει διακυμάνσεις και να έχει μία μικρή πτώση από το αναμενόμενο

Πρεμιέρα με χαμηλότερη τιμή από τις αρχικές εκτιμήσεις κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο όμως παραμένει πανάκριβο συγκριτικά με πέρυσι, που

ήταν στο 1,16 περίπου.

Η τιμή διάθεσής του θα κινηθεί κάτω από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 1,37 με 1,38 ευρώ το λίτρο μετά τις εκπτώσεις που έκαναν τα ΕΛΠΕ στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,20 ευρω ανά λίτρο.

Δηλαδή, η έκπτωση είναι 6 λεπτά το λίτρο (7,5 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ), που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης υποχωρεί από το 1,42-1,45 ευρώ που ήταν η τελευταία εκτίμηση μπορεί να υποχωρήσει (ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας ή και πρατηριούχου) μέχρι και το 1,37-1,38 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Πάντως, στη σημερινή τιμή του πετρελαίου δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το πότε ακριβώς ανοίγει η πλατφόρμα του MyΘέρμανση, για αίτηση. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για σήμερα και άλλες για Νοέμβριο.

Σε χαμηλα επίπεδα η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα

Τα εισοδηματικά όρια:
Φέτος έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα περιουσιακά κριτήρια:
Παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Ποιοι παίρνουν διπλό επίδομα

Υπενθυμίζεται πως το ύψος του φετινού επιδόματος θέρμανσης έχει αυξηθεί στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το λάβουν για πρώτη φορά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης, από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με διαφορές στην τιμή – «Φρένο» στη ζήτηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα