Παράταση του lockdown και κλειστά μαγαζιά χωρίς click away από τη Δευτέρα 11/1

Τα «ναι» και τα «όχι» των λοιμωξιολόγων για click away και lockdown

Την περαιτέρω παράταση του lockdown, με κλειστά καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και χωρίς τη δυνατότητα παραγγελίας μέσω του click away προσανατολίζεται να προτείνει η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων κατά τη νέα σύσκεψη που

θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να καταλήξει και στην τελική της εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες, με πλειοψηφία, η Επιτροπή επαναβεβαίωσε την εισήγησή της για το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκε έντονη αγωνία για ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε διάστημα δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά τις εορτές αλλά και τα Θεοφάνια, ενώ κάποιοι από τους λοιμωξιολόγους εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις – έως αντιρρήσεις – για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πριν αποτυπωθούν οι συνέπειες της χαλάρωσης των περιορισμών στις γιορτές.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, μάλιστα, έσπευσε να δημοσιοποιήσει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση μειοψήφησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση αποφασισμένα να εισηγηθούν τη συνέχιση του lockdown για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες καθώς επίσης και τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Αν τελικώς η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική – που όλα δείχνουν ότι θα είναι – τότε είναι αυταπόδεικτο ότι η Επιτροπή δεν θα δώσει το πράσινο φως ούτε για την επανέναρξη του click away, ούτε φυσικά για το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, ανθοπωλείων και όλων όσα λειτούργησαν κατά την εορταστική περίοδο.

Βεβαίως, η όποια εισήγηση θεωρητικά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει όλα τα δεδομένα υπόψη της, περιλαμβανομένων και των οικονομικών συνεπειών από τυχόν παράταση του λεγόμενου «σκληρού» lockdown.

Ωστόσο, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι ενδεχόμενη σταδιακή επιστροφή στην σχετική έστω, επανεκκίνηση τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, ενέχει μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μπορεί δυνητικά να απειλήσει τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, τότε δύσκολα θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση.

The post Παράταση του lockdown και κλειστά μαγαζιά χωρίς click away από τη Δευτέρα 11/1 appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα