Παράταση διαπραγμάτευσης για κυβέρνηση στη Γερμανία

Χωρίς αποτέλεσμα εξέπνευσε στη Γερμανία η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων φαίνεται ότι έχουν έρθει σε αδιέξοδο και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Η διορία για τις διερευνητικές επαφές έληγε στις 19.00 ώρα Ελλάδας, ωστόσο ο χρόνος πέρασε και δεν έγινε καμία ανακοίνωση. Τα τρία κόμματα έχουν σοβαρές διαφορές

όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για το μεταναστευτικό.

Χριστιανοδημοκράτες, Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι με δεμένο το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου αναγκάστηκαν να επιδιώξουν τον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η Γερμανία ενδέχεται να μπει στη χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και δεκαετίες, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Μόνες ανοιχτές επιλογές είναι η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Από την άλλη πλευρά, νέες εκλογές θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εξέλιξη που δεν θέλει κανείς στη Γερμανία.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία στους Πράσινους και τους Χριστιανοδημοκράτες, λέγοντας ότι περιμένει από αυτούς «για να διαπιστώσει πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε και αν θα μπορούμε να κοιτάμε οι μεν τους δε στα μάτια», υπονοώντας ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις.

Και όπου υποχωρήσεις, εννοούν το θέμα της μετανάστευσης, αφού οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), το αδελφό κόμμα του CSU της Άνγκελα Μέρκελ, επιμένουν να τεθεί όριο στις νέες αφίξεις μεταναστών, στις 200.000 ετησίως.

Οι Πράσινοι διαφωνούν με τους περιορισμούς και επιμένουν να διατηρηθεί ο κανόνας που επιτρέπει σε όλους εξασφαλίζουν άσυλο στη Γερμανία να φέρνουν στη χώρα και την οικογένειά τους.

Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα