Όλα τα μυστικά της Εύας Παρακεντάκη για τέλεια τσουρέκια και κουλουράκια με ή χωρίς ζάχαρη!

Αν αφήσατε τα τσουρέκια και τα κουλουράκια για το τέλος.. η Εύα Παρακεντάκη μας δίνει όλα τα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα!

Συνταγή για παραδοσιακά τσουρέκια

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή170 ml νερό χλιαρό400 γρ. ζάχαρη½ κ. γ. μαχλέπι1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη5-6 δάκρυα μαστίχας4 αυγά120 ml γάλα180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγού1κ.σ. νερόαμύγδαλο φιλέκροκάν αμυγδάλουμάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε

ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Δες τα μυστικά για το τέλειο τσουρέκι:

-Αλεύρι;

-Το σκληρό αλεύρι ή αυτό που λέει για τσουρέκια.-Γιατί;

-Γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι παρα πολύ πλούσιο σε γλουτένη που είναι αναγκαία για την  ζύμη που θέλουμε να μας προκύψει. 

-Γιατί δεν μου φουσκώνουν τα τσουρέκια;

-Πρόσεξες τις θερμοκρασίες των υλικών; Η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός  που  αποτελείται από ζυμομύκητες. Αυτοί ξυπνούν και προκαλούν αντιδράσεις δημιουργώντας κυψέλες αέρα μέσα στην ζύμη σου.

Γι’ αυτό οι θερμοκρασίες όλων των υλικών δε πρέπει να ξεπερνούν τους 35 °-40 °. Αν είναι πάνω από αυτές τις θερμοκρασίες τα υλικά που θα ενωθούν με  την μαγιά  θα κάψουν τους ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια ΠΟΤΕ! Επίσης τα υλικά δεν πρέπει να είναι απο το ψυγείο(π.χ. αυγά) Πρέπει να είναι όλα τα υλικά που δεν τα ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

-Πως πρέπει να είναι η ζύμη;

-Η ζύμη πρέπει να πιάνεται δύσκολα να κολλάει στα χέρια.Και να μην προσθέτουμε αλέυρι. Να την πιάνουμε με βουτυρωμένα χέρια.

-Πώς θα πετύχω κορδονάτα τσουρέκια με ίνες;

-Ζύμωμα και συνεχές δίπλωμα της ζύμης και πάλι ζύμωμα και πάλι δίπλωμα. Και ξεκούραση! πολύ ξεκούραση και υπομονή. Και θα το ξαναπώ όσο και να κολλάει η ζύμη δεν προσθέτουμε αλεύρι. ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.

-Τι εννοείς ξεκούρασε τα όσο μπορείς;

-Οι χρόνοι ξεκούρασης  που σας δίνουν σε κάθε συνταγή είναι το ήμισυ του παντός. Δώστε χρόνο στα τσουρέκια!

-Σε πόση ώρα θα φουσκώσει η ζύμη;

-Ο χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες. Ένας σημαντικός είναι η θερμοκρασία της ίδιας της ζύμης και ο άλλος η  θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αν τα βάλεις σε στόφα θέλουν περίπου μία ώρα αν τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου 3-4 ώρες.Αν θέλεις την αφήνεις σκεπασμένη στο ψυγείο σε μεγάλο μπολ,  για μια  ολόκληρη νύχτα. Όταν  έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κόβεις και συνεχίζεις κανονικά τη διαδικασία σου.

-Πως πλάθω τα τσουρέκια;

-Zύγισε τη ζύμη για να πλάσεις ομοιόμορφα τσουρέκια. Πλάσε και πλέξε τα. Αφήσε τα σε σβηστό φούρνο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν πάρα πολύ. Άλειψε τα με διάλυμα αυγού και πασπαλίσε τα με αμύγδαλο φιλέ.

-Ψήσιμο;

-Ψήνουμε  στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C. Ένα-Ένα τα ταψιά!

-Τι κάνω αφού ψηθούν;

-Σκέπασε  με  μία πετσέτα. Όταν κρυώσουν , τύλιξε τα με  μεμβράνη και σου διατηρούνται μαλακά κι αφράτα για αρκετές ημέρες.

Πασχαλιάτικο Σμυρνέικο Κουλουράκι!

Υλικά:

250 γρ βούτυρο αγελαδινό6 κρόκοι αυγών400 γρ ζάχαρη200 γρ γάλα2 κ.σ αμμωνία3-4 βανιλίνες1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αφρατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο και αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε ένα-ένα τους κρόκους. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα μας.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.Και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι το οποίο είναι αφράτο και δεν κολλάει.

Πλάθουμε βαρκάκια,πλεξουδάκια και ότι σχέδιο αγαπάτε. Αλείφουμε με αυγό τα κουλουράκια μας και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς ζάχαρη! Με επιλογή από 4 διαφορετικά γλυκαντικά!

Υλικά

2 αυγά6 κ.σ στέβια ή 1½ φλιτζάνι σουκραλόζη ή 200 γρ. φρουκτόζη ή 250 γρ. ζάχαρη καρύδας1 φλιτζάνι βούτυρο¾ φλιτζάνι γάλα½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι2 βανίλιες2 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία750 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του2 αυγά για το γυάλισμα

Χτυπάμε το γλυκαντικό με το βούτυρο. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Ρίχνουμε μόνο τους κρόκους στο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαρέγκα, τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού.

Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε την αμμωνία ανακατεύοντας καλά.Ρίχνουμε το γάλα στο υπόλοιπο μείγμα και τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά το και πλάθουμε τα κουλουράκια-πλεξουδάκια ή ότι μας αρέσει .

Τα περνάμε με αυγό για να γυαλίσουν.

Ψήνετε στους 190 °C για 20 λεπτά

evaparakentaki.com

The post Όλα τα μυστικά της Εύας Παρακεντάκη για τέλεια τσουρέκια και κουλουράκια με ή χωρίς ζάχαρη! appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα