Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού: Τι συμβουλεύει η καθηγήτρια ψυχολογίας Μαρία Ψυχουντάκη

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η κυρία Μαρία Ψυχουντάκη, καθηγήτρια ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνών. Θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και εκατοντάδες νεκρούς.

Τα όσα ανέφερε η κυρία Ψυχουντάκη είναι πολύ ενδιαφέροντα: “Από την μια μεριά

είναι τρομακτικό όλο αυτό που ζούμε καθώς χάνονται τόσοι άνθρωποι γύρω μας, από την άλλη γινόμαστε απρόσεχτοι λόγω της κούρασης που έχει επέλθει και κάποιοι σταματούν να προσέχουν. Όμως ο ιός δεν συγχωρεί. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Κι εδώ είναι τώρα που πρέπει να ανακτήσουμε λίγο την υπομονή μας για να γίνει η πανδημία μία ενδημική ασθένεια άρα και απόλυτα διαχειρίσιμη.

“Δεν είναι 100άρι αυτό που ζούμε, είναι μαραθώνιος! Σε επίπεδο οικογενειακό οι σχέσεις επηρεάστηκαν πολλαπλά, από την μια μεριά το “Μένουμε μαζί για πολλές ώρες” μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα πράγματα με τους δικούς μας ανθρώπους, από την άλλη ήρθαν στην επιφάνεια παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, τις οποίες ο κορονοϊός επιδείνωσε.

“Η όλη κατάσταση απαιτεί ήρεμη διαχείριση, ο πανικός και η ένταση δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Είναι ανθρώπινο να φοβόμαστε, αλλά ο φόβος είναι αυτός που θα μας οδηγήσει να πράξουμε σωστά. Ο αριθμός νεκρών πρέπει να μας δώσει το μήνυμα: Φίλε, συνέχισε να προσέχεις. Σε διαφορετική περίπτωση αν αφήσουμε τον φόβο να μας κατακλύσει μας κάνει δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητα μας.

“Σίγουρα ο χρόνος που μένουμε μέσα στο σπίτι αν νοσήσουμε δεν είναι χαμένος χρόνος. Αυτός που νοσεί πρέπει να προσέχει, να σεβαστεί τον πόνο του κι όταν μετά την 2η με 3η μέρα που θα νιώσει καλύτερα είναι στην διακριτική του ευχέρεια να αξιοποιήσει όπως εκείνος επιθυμεί τον χρόνο του μέσα στο σπίτι ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο.
Όταν κάτι δεν μπορώ να το αλλάξω, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κορονοϊός, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να το προσεγγίζει μίζερα. Εντείνω έτσι την δυσφορία και την ήδη δυσχερή κατάσταση.

“Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι η αποδοχή της πραγματικότητας και ο σεβασμός στον φόβο. Ο Επίκτητος έλεγε: “Ταράσσει τους ανθρώπους ου τα πράγματα αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα “.

zarpanews.gr

The post Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού: Τι συμβουλεύει η καθηγήτρια ψυχολογίας Μαρία Ψυχουντάκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα