Οι επιτάφιοι των Χανίων και ο στολισμός τους: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Η Μεγάλη Παρασκευή του Πάσχα είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος και γίνεται η σταύρωση του Χριστού.

Από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες, ενώ το μεσημέρι ο Χριστός αποκαθηλώνεται απ’ το Σταυρό και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει περιφορά του το βράδυ.

Δείτε μερικούς από τους Επιταφίους στα Χανιά:

Μητροπολιτικός

Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ξεκίνησαν να τον στολίζουν πέντε γυναίκες μετά την Αποκαθήλωση μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα. Υπήρξαν τέσσερις μικρές κατασκευές με διάφορα λουλούδια όπως τριαντάφυλλα, γλαδιόλες και σκυλάκια και στην μέση τριαντάφυλλα.

Άγιος Νικόλαος – Σπλάτζια

Άγιος Νικόλαος – Σπλάντζια

Ο Επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Σπλάντζια, στολίστηκε από τον παπά της εκκλησίας, την πρεσβυτέρα και ένα ακόμη άτομο με γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, λίλιουμ, ορχιδέες, γυψόφυλλο και κούμαρα.

Αγία Αικατερίνη – Σπλάντζια

Αγία Αικατερίνη – Σπλάντζια

Τον Επιτάφιο στην Αγία Αικατερίνη, έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια να τον φτιάχνουν μόνο παιδιά. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 15 παιδιά, κορίτσια αγόρια, στόλισαν με γαρύφαλλα, γυψόφυλλο τριαντάφυλλα, η βάση από πρασινάδα αγγελικούλα

Άγιοι Ανάργυροι – Σπλάντζια

Άγιοι Ανάργυροι – Σπλάντζια

Με άσπρα λίλιουμ, άσπρες αναστασίες, άσπρα τριαντάφυλλα και ίριδες, στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων οι γυναίκες της γειτονιάς. Χρειάστηκαν δύο ώρες! Όλα τα λουλούδια τα προμηθεύτηκαν από το «Εν Κήπω».

Ι. Ναός Αγίου Ιωάννη

Ο επιτάφιος του Αγίου Ιωάννη, στολίστηκε από νέους της περιοχής με τους γονείς τους. Όπως είπαν οι ίδιοι, μετά από δύο χρόνια πανδημίας το χάρηκαν πολύ. Τον κοσμούν ορχιδέες, γυψόφυλλο, τριαντάφυλλα από ανθοπωλείο και η πρασινάδα στον τρούλο από το δέντρο της αυλής της εκκλησίας αλλά και από κήπους σπιτιών της περιοχής.

Ι. Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Ι. Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Στολισμένος με ορχιδέες, γυψόφυλλο και κούμαρα είναι ο επιτάφιος του Ι. Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον Άγιο Ιωάννη.

Άγιος Νεκτάριος – Παχιανά

Άγιος Νεκτάριος – ΠαχιανάΆγιος Νεκτάριος – ΠαχιανάΆγιος Νεκτάριος – Παχιανά

Τα τελευταία χρόνια, τον στολισμό του επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου στα Παχιανά τον στολισμό κάνει ανθοπωλείο. Φέτος ανέλαβε το ανθοπωλείο «Στυλιανάκη» κοσμώντας τον με τριαντάφυλλα, ορχιδέες, σιμπίτιουμ.

Στο ναό υπάρχει και αρχαία ιστορική πέτρα από το θάνατο του Χριστού από τότε που ζούσε η ηγουμένη Αμφιλοχία και όπως λέγεται, έχει πάνω το αίμα του.

Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης – Νέα Χώρα

Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας ΧώραςΙ.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας

Στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, εν μέσω πανδημίας δε στόλισαν τον επιτάφιο όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δημιούργησαν απλές συνθέσεις με φυτά συμβολικά, παραδεισένια. Όπως τα παραδείσια πουλιά αλλά και τριαντάφυλλα. Δεν είναι μια ανθοστήλη μνημόσυνου αλλά μία σύνθεση για να θυμίζει τον παράδεισο και την Ανάσταση με τα άσπρα και ροζ τριαντάφυλλα. Τα λουλούδια προμηθεύτηκαν από το ανθοπωλείο «Βιολέτα».

Αγία Αικατερίνη – Νέα Χώρα

Αγία Αικατερίνη – Νέα Χώρα

Αμάραντος, τριαντάφυλλα, ορχιδέες, γαρύφαλλα και ζέρμπερες κοσμούν τον επιτάφιο στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Νέα Χώρα. Τον στόλιζαν οικειοθελώς γυναίκες της ενορίας από το βράδυ της Μ. Πέμπτης, έως τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής.

Άγιος Λουκάς 

Άγιος Λουκάς

Με γαρύφαλλα, γυψόφυλλο και ορχιδέες στόλισαν τον επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Λουκά, τα κορίτσια της ενορίας.

Ι. Ναός Αγίου Στεφάνου – Κουμπές

Ι. Ναός Αγίου Στεφάνου – Κουμπές

Τον επιτάφιο της εκκλησίας Αγίου Στεφάνου στόλισαν κυρίες της ενορίας χθες μετά τα 12 Ευαγγέλια, μέχρι 2.30 τα ξημερώματα με τριαντάφυλλα ορχιδέες γυψόφυλλο, λίλιουμ. Τα λουλούδια προμηθεύτηκαν από το ανθοπωλείο «Mema»

Άγιος Χαράλαμπος – Λενταριανά 

Άγιος Χαράλαμπος – ΛενταριανάΆγιος Χαράλαμπος – Λενταριανά

Ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου, στολίστηκε από ανθοπωλείο με τη βοήθεια γυναικών εκκλησίας με κόστα ρίκα, υπέρικουμ, ανθούριο κόκκινο, ορχιδέες, σολιντάγκο κίτρινο και γυψόφυλλο.

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμων – Αμπεριά 

Ι. Ναός Αγίου Παντελεήμων – ΑμπεριάΙ. Ναός Αγίου Παντελεήμων – Αμπεριά

Με λευκά τριαντάφυλλα, λευκά γαρύφαλλα, λευκά χρυσάνθεμα, λευκά λιλιουμ, γυψόφυλλο, στόλισαν τον επιτάφιο στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμων στην περιοχή της Αμπεριάς οι γυναίκες της ενορίας και τα παιδιά, τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής.

Ευαγγελίστρια – Χαλέπα 

Ευαγγελίστρια – ΧαλέπαΕυαγγελίστρια – Χαλέπα

Μόνο με γαρύφαλλα και λίγα τριαντάφυλλα, στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας οι γυναίκες της ενορίας.

Αγία Μαγδαληνή – Χαλέπα 

Αγία Μαγδαληνή – Χαλέπα

Ορχιδέες και λίγα τριαντάφυλλα κοσμούν τον επιτάφιο της εκκλησίας Αγίας Μαγδαλινής στην Χαλέπα. Τον στόλισαν οι το βράδυ της Μ. Πέμπτης, οι γυναίκες της ενορίας.

Προφήτης Ηλίας – Ακρωτήρι

Προφήτης Ηλίας – Ακρωτήρι

Στολισμένος με τριαντάφυλλα, γυψόφυλλ, πουλί παραδείσου, κρίνα λευκά και ζερμπερες είναι ο επιτάφιος στον Ι. Ναό Προφήτη Ηλία, στο Ακρωτήρι.

Άγιος Νικόλαος – Χαλέπα, Μεϊντάνι

Άγιος Νικόλαος – Χαλέπα, Μεϊντάνι

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χαλέπα, τον επιτάφιο στόλιζαν όλο το βράδυ οι γυναίκες της ενορίας με γαρύφαλλα, γυψόφυλλο, κρινάκια.

Αγ. Παντελεήμονας – Σταλός

Αγ. Παντελεήμονας, ΣταλόςΑγ. Παντελεήμονας, Σταλός

Άγιος Νεκτάριος Κάτω Σούδα 

Άγιος Νεκτάριος Κάτω ΣούδαςΆγιος Νεκτάριος Κάτω Σούδας

Ο επιτάφιος στολίστηκε από ανθοπωλείο και χρησιμοποιήθηκαν ζέρμπερες, τριαντάφυλλα, ορχιδέες, νερατζοανθοί, αμάραντος και άλλα εξωτικά λουλούδια.

Άγιος Νικόλαος Σούδα

Άγιος Νικόλαος ΣούδαΆγιος Νικόλαος Σούδα

Για τον στολισμό του επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν τριαντάφυλλα ροζ, άσπρες ορχιδέες και ορχιδέες σιμπίτιουμ. Στολίστηκε από ανθοπωλείο με τη βοήθεια γυναικών της ενορίας.

Άγιος Χριστόφορος Λεωφόρος Σούδας

Άγιος Χριστόφορος ΣούδαΆγιος Χριστόφορος Σούδα

Για τον στολισμό του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα κ ροζ τριαντάφυλλα από ανθοπωλείο, ενώ στολίστηκε επίσης με γαρύφαλλα, γυψόφυλλα και ορχιδέες από την κυρία Βασιλική, η οποία φτιάχνει κάθε χρόνο τον επιτάφιο διαθέτοντας λουλούδια που έχει στο σπίτι της.

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής 

Ιερά Μονή ΧρυσοπηγήςΙερά Μονή Χρυσοπηγής

Άγιος Γεώργιος Κατσιφαριανά

Άγιος Γεώργιος ΚατσιφαριανάΆγιος Γεώργιος ΚατσιφαριανάΆγιος Γεώργιος Κατσιφαριανά

Ο επιτάφιος στολίστηκε από ανθοπωλείο σε συνεργασία με τις γυναίκες της ενορίας.

Αγία Παρασκευή Ποταμίδα Κισσάμου 

Αγία Παρασκευή Ποταμίδα ΚισσάμουΑγία Παρασκευή Ποταμίδα Κισσάμου

Άγιος Γεώργιος Χαιρεθιανά Κισσάμου

Άγιος Γεώργιος Χαιρεθιανά ΚισσάμουΆγιος Γεώργιος Χαιρεθιανά Κισσάμου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Καστέλι Κισσάμου 

zarpanews.gr

The post Οι επιτάφιοι των Χανίων και ο στολισμός τους: Πλούσιο φωτογραφικό υλικό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα