Οι Χανιώτες ψηφίζουν… CrossFit | Photos + Video

Το Cross Fit, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει γνωστό και στα Χανιά, με την νέα τάση γυμναστικής να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Το zarpanews.gr, μίλησε με τους προπονητές CrossFit, Θωμά Κουρουξού και Λευτέρη Μαρινάκη, οι οποίοι είναι οι υπεύθυνοι για το «CrossFit Chania-Crosszone»,στα Χανιά,

προκειμένου ο κόσμος να μάθει τι είναι πραγματικά το CrossFit, και πώς γίνονται οι προπονήσεις.

Cross Training και CrossFit είναι το ίδιο;

«To Cross Training, είναι τελείως διαφορετικό από το CrossFit. Το cross training, είναι κυκλική προπόνηση, με σταθμούς, στο οποίο ο ασκούμενος θα εκτελέσει διάφορες ασκήσεις την μία μετά την άλλη μέσα σε κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας αλλά δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, στην τεχνική των ασκήσεων, καθώς οι περισσότερες ασκήσεις είναι απλές και μπορεί να τις εκτελέσει ο καθένας. Επίσης δεν δίνεται έμφαση στην καταμέτρηση τον επιδόσεων του αθλητή.

Αντίθετα, το CrossFit, είναι μέθοδος προπόνησης αλλά και άθλημα το οποίο έχει δανειστεί ασκήσεις από ολυμπιακά αθλήματα, όπως η ενόργανη, η άρση βαρών, αγωνίσματα ανοιχτού στίβου, ποδηλασία, κωπηλασία και κολύμπι με σκοπό να δημιουργήσει ολοκληρωμένους αθλητές. Εμβαθύνει στην εκμάθηση τεχνικών, μετράει τις επιδόσεις των ασκούμενων και είναι μια διαδικασία εξέλιξης με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να γοητεύεται τόσο από την ποικιλομορφία της προπόνησης, όσο και από τα αποτελέσματα που βλέπει στο σώμα του και από την απόδοση του.

Ποιοι μπορούν να προπονηθούν στο CrossFit

«Όλοι μπορούν να προπονηθούν, ανεξαρτήτως βάρους και ηλικίας. Γι αυτό τον λόγο υπάρχουν τμήματα για κάθε επίπεδο φυσικής και σωματικής κατάστασης, υπάρχουν τμήματα για αρχάριους, ενδιάμεσους και για προχωρημένους.

Όσον αφορά τις ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το CrossFit, ο Θωμάς και ο Λευτέρης, ξεκαθαρίζουν ότι μπορούν όλοι να προπονηθούν, ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματικού βάρους.

Ο Λευτέρης Μαρινάκης

Διαβαθμίζουμε την κάθε άσκηση με τις κατάλληλες προασκήσεις και με τον σωστό τρόπο, ώστε να τις φέρουμε στα μέτρα του κάθε ασκούμενου», μας λέει ο Θωμάς.

Παντού CrossFit. Ποιο το μέλλον

Στα Χανιά, όπως σε όλο τον κόσμο, γυμναστήρια και προπονητές εκμεταλλεύονται την εμπορικότητα του CrossFit και σε κάθε γωνία της πόλης βρίσκει κανείς κάποιο χώρο για Cross-κάτι.

Ωστόσο, στην επίσημη σελίδα crossfit.com, υπάρχουν όλα τα πιστοποιημένα σημεία παγκοσμίως “affiliates” και οι εκπαιδευτές που έχουν δίπλωμα από την CrossFit». Φυσικά και δεν εννοούμε ότι μόνο ένα πτυχίο CrossFit κάνει κάποιον κατάλληλο προπονητή.

Το CrossFit δεν είναι ένα ακόμα πρόγραμμα σε μία αίθουσα aerobic-yoga κτλπ. Το CrossFit είναι αυτό που θα γυμνάζει τα επόμενα χρόνια το 90% του κόσμου που θα έχει σκοπό την ενδυνάμωση, την βελτίωση της φυσικής και σωματικής κατάστασης αλλά και της βελτίωσης της υγείας του».

Η φιλοσοφία του CrossFit

«Η φιλοσοφία του CrossFit, είναι να μάθει στον κάθε ασκούμενο πώς να γυμνάζεται σωστά, πώς να κινείται, πώς να ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ωθεί τους ανθρώπους να ξεπερνούν τα όρια τους, να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, να προσπαθούν και να μην το βάζουν κάτω. Οι προπονήσεις γίνονται σε ομάδες, μέσα από τις οποίες προωθείται η ομαδικότητα, ο αλληλοσεβασμός και οι ανθρώπινες σχέσεις », αναφέρει ο Λευτέρης.

Το CrossFit είναι επικίνδυνο;

«Tο CrossFit, δεν είναι ένα επικίνδυνο όταν διδάσκεται με το σωστό τρόπο, καθώς οι προπονητές είναι πάντα δίπλα στους μαθητές, για να τους διορθώνουν και να τους βοηθούν. Επιπλέον, ένας σωστά εξοπλισμένος χώρος είναι ικανός να προστατεύει τον ασκούμενο», τονίζει ο Θωμάς.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα