Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι επισκεπτόταν Εβραία… ψυχαναλύτρια

Μια διαφορετική πλευρά του πάπα Φραγκίσκου από αυτήν που γνωρίζει το ευρύ κοινοί αποκαλύπτει το βιβλίο με τίτλο «Πολιτική και κοινωνία» του γάλλου κοινωνιολόγου Ντομινίκ Βολτόν, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στην Γαλλία.

Στην εξομολόγησή του στον Βολτόν ο Ποντίφικας μιλά για πρώτη φορά για άγνωστες πτυχές του παρελθόντος του. Μία από αυτές, που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, είναι η εμπειρία που είχε με την ψυχανάλυση που, όπως λέει ο ίδιος, τον βοήθησε πολύ.

«Επί εξι

μήνες επισκεπτόμουν μια εβραία ψυχαναλύτρια, μια φορά την εβδομάδα. Ήθελα να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα», διηγείται ο ίδιος ο ποντίφικας. Την περίοδο εκείνη ήταν 42 ετών, είχε ορισθεί επικεφαλής των Ιησουιτών στην Αργεντινή, και η χώρα του ήταν υπό καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας.

Ο Φραγκίσκος προσθέτει ότι η εμπειρία αυτή τον βοήθησε και ότι «ήταν μια ιδιαίτερα ικανή επαγγελματίας». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι αργότερα η γυναίκα αυτή, λίγο πριν πεθάνει, τον κάλεσε στο σπίτι της, όχι για να τη μεταλάβει – αφού ήταν αλλόθρησκη – αλλά για έναν «πνευματικό διάλογο».

Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας μιλά με τόσο άμεσο τρόπο για την ψυχανάλυση. Στο παρελθόν, μάλιστα, στην αρχή της δεκαετίας του 1960, το Βατικανό είχε απαγορεύσει στους κληρικούς να υποβάλλονται σε ψυχαναλυτική θεραπεία.

Στο Βατικανό βρίσκονται σε ένα κλουβί, αλλά όχι πνευματικά

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που του επιβάλλει ο ρόλος του, ο Φραγκίσκος, ο οποίος μιλάει με αμεσότητα και αναφέρεται με άνεση σε όλες τις προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεις του, ομολογεί πως, όταν συναντά τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο στα διάφορα ταξίδια του, «είναι σαν να μπαίνει σε λάκκο των λεόντων».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, στα 80 του χρόνια αισθάνεται πλήρης και σε απόλυτη συμφιλίωση με τον εαυτό του. «Νιώθω ελεύθερος. Βέβαια, εδώ στο Βατικανό είμαι μέσα σε ένα κλουβί, αλλά όχι πνευματικά. Τίποτα δεν με φοβίζει», τονίζει ο ποντίφικας στον Γάλλο κοινωνιολόγο.

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παραλείπει στο βιβλίο του να αναφερθεί στις γυναίκες και στην μεγάλη επίδραση που είχαν στη ζωή του. Μεταξύ των πιο σημαντικών γυναικών στη ζωή του αναφέρει φυσικά τη μητέρα του, τις δύο γιαγιάδες του και την Έσθερ Μπαλεστρίνο ντε Καρεάγκα, την κομμουνίστρια ιδρύτρια του κινήματος «Μητέρες της Πλάζα ντε Μάγιο» στο Μπουένος Άιρες, η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

«Οι γυναίκες που γνώρισα με βοήθησαν πολύ να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μέσα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα