Ο κύβος ερρίφθη για το i-park Chania: Ξεκινά από 1 Ιουλίου το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Χανίων

Από 1 Ιουλίου αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Χανίων, το σχέδιο του οποίου ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Το νέο σύστημα προβλέπει απομάκρυνση όλων των παρκόμετρων, ενθάρρυνση της ολιγόωρης και απαγόρευση της πολύωρης (άνω των 4 ωρών) στάθμευσης και εξολοκλήρου ηλεκτρονική διαχείριση του συστήματος.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου εξήγησε πως «ο στόχος δεν είναι εισπρακτικός, δεν είναι

να εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα για τα ταμεία του Δήμου. Η τιμολογιακή πολιτική που προτείνουμε ενισχύει την ολιγόωρη στάθμευση. Μπαίνει κλιμακωτή τιμολογιακή πολιτική από 1 Ιουλίου, η οποία δίνει την μέγιστη ώρα στάθμευσης τις 4 ώρες και δίνει δύο ζώνες στάθμευσης, μία πρωινή και μία απογευματινή.

Δεν θα υπάρχουν πια χαρτάκια, θα υπάρχει μόνο μια βάση δεδομένων από την οποία οι υπάλληλοι θα ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο» σημείωσε ο κ. Αλόγλου.

Σταδιακά θα μπουν κι άλλοι δρόμοι στην ζώνη ελέγχου, όπου μέχρι σήμερα η στάθμευση είναι δωρεάν, όπως η Ακρή Κανάρη, το Κουμ Καπί όπως ανέφερε και προσέθεσε:

«Είμαστε περήφανοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας. Αυτά τα 2,5 χρόνια έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά αιτήματα. Το 2022 απαιτεί ο καθένας να μπορεί να εξυπηρετείται απομακρυσμένα. Αποδεσμεύει χρόνο από τους υπαλλήλους, γεγονός που τους κάνει αποτελεσματικότερους, τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν.» προσέθεσε.

Για τους μόνιμους κατοίκους θα εξακολουθούν να ισχύουν οι κάρτες όπως τόνισε ο κ. Αλόγλου απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Φραγκάκη.

Απ. Αλόγλου: Η παρόδια στάθμευση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό.

I-park Chania

Σύμφωνα με το πλάνο ο χρήστης θα αγοράζει χρόνο στάθμευσης κατά κύριο λόγο με ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή για πρόσβαση από έξυπνες φορητές συσκευές (smartphones, tablets, κτλ.) ή από ένα σημείο πώλησης χρόνου (περίπτερα, mini market, πρακτορεία ΟΠΑΠ κλπ.) που θα φέρουν ειδική σχετική σήμανση.

Το νέο σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απλό και φιλικό προς τον χρήστη,  ενώ θα υπάρξει πιλοτική περίοδος εφαρμογής.

Εκτός από την εφαρμογή, θα γίνεται διάθεση και ξυστών καρτών, σε τρεις κατηγορίες
0,50 ευρώ, 1 ευρώ και 2 ευρώ που θα πωλούνται σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Ως μέγιστη διάρκεια στάθμευσης ορίζονται οι τέσσερις ώρες με στόχο την εξασφάλιση της ολιγόωρης στάθμευσης.

Όσον αφορά τα τέλη στάθμευσης, αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

Από τη μεριά του ο κ. Καλογριδάκης, αναφέρθηκε στις συνολικές παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό που προβλέπει το ΣΒΑΚ με περιαστικά πάρκινγκ, συχνές και φτηνές δημόσιες συγκοινωνίες.

Την συμφωνία του εξέφρασε ο Δημήτρης Λειψάκης: «Το κέντρο της πόλης πρέπει να γίνει μια σύγχρονη πόλη που θα γίνει χωρίς αυτοκίνητα. Αυτό θα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα κοπέλια μας», σημείωσε.

Με το σχέδιο συμφώνησε και ο  κ. Γιάννης Φραγκάκης από την παράταξη Αρχοντάκη, τονίζοντας πως είναι υπέρ τέτοιων παρεμβάσεων και επεσήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστούν χώροι στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου.

«Φυσικά και συμφωνούμε με αυτήν την εξέλιξη. Ίσως θα έπρεπε για κάποιους μήνες να υπάρξει χρόνος προσαρμογής» τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

«Το κυκλοφοριακό είναι το μεγαλύτερο και το δυσκολότερο ζήτημα των κατοίκων» τόνισε ο Γιάννης Σαρρής σημειώνοντας ότι οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση της επίλυσής του είναι θετικό.

Ο Νίκος Βουρλάκης τόνισε: «δεν θεωρώ ότι η αναβάθμιση του συστήματος στάθμευσης θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα» και εκτίμησε πως είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος, ανέφερε πως στο κέντρο της πόλης επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και εκτίμησε πως η στρατηγική της δημοτικής αρχής για το κέντρο της πόλης είναι σε λάθος κατεύθυνση.

zarpanews.gr

The post Ο κύβος ερρίφθη για το i-park Chania: Ξεκινά από 1 Ιουλίου το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
-park Chania, Ξεκινά, 1 Ιουλίου, Δήμο Χανίων,-park Chania, xekina, 1 iouliou, dimo chanion