Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πλούσιοι φίλοι του

Η συζήτηση για τη φορολόγηση του πλούτου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βάθος διεθνώς, όχι γιατί απέκτησε κοινωνική ευαισθησία ο καπιταλισμός αλλά επειδή οι εκρηκτικές ανισότητες απειλούν την κοινωνική συνοχή και, επομένως, τη σταθερότητα του συστήματος.

Η συζήτηση αυτή είναι λιγότερο οικονομική και περισσότερο ιδεολογική και αξιακή. Κάποιοι προσπαθούν για τη φορολόγηση του πλούτου επειδή νοιάζονται για τους πολλούς και άλλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι αναπόφευκτη μια τέτοια στροφή για να μη βρεθούν οι ελίτ αντιμέτωπες με τους “Joker” του μέλλοντος.

Η περίπτωση του Κ. Μητσοτάκη είναι εντελώς

ιδιαίτερη. Πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα που αναπτύσσεται διεθνώς και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πλούσιους χωρίς δισταγμό και χωρίς προσχήματα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά την κινητή και την ακίνητη περιουσία και στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ένας γιος και μια κόρη να πάρουν ακίνητο αξίας μέχρι 1,6 εκ ευρώ ή το αντίστοιχο ποσό σε ρευστό χωρίς οι γονείς τους να επιβαρυνθούν με φόρο ούτε ενός ευρώ!

Το πιθανότερο είναι ότι όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές δεν έχετε κάποιον γνωστό που να έχει ανάλογης αξίας κινητή ή ακίνητη περιουσία και δύσκολα θα καταλάβετε με ποιο σκεπτικό έγινε η φοροελάφρυνση για τόσο πλούσιους ανθρώπους.

Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, είναι βέβαιο ότι έχει τέτοιο κύκλο. Είναι, άλλωστε, ένας από τους ευτυχείς κληρονόμους που παρέλαβαν από τους γονείς τους τεράστια περιουσία που τους επιτρέπει να απαλλαγούν από οποιοδήποτε άγχος βιοπορισμού.

Ο πρωθυπουργός νοιάζεται για τους φίλους του. Το έχει δείξει και με τη μείωση των φόρων στα μερίσματα. Το δείχνει όποτε μπορεί και με κάθε τρόπο. Εχει ταξική συνείδηση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην “παρέα” του. Είτε πρόκειται για συμμαθητές του στο Κολέγιο είτε για συμφοιτητές του στο Χάρβαρντ.

tvxs.gr

The post Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πλούσιοι φίλοι του appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα