Ο καύσωνας «πολιορκεί» όλη την Ευρώπη: Θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία – Τι λένε οι ειδικοί

Ο καιρός «τρελάθηκε» και ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» τη Δυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες που σπάνε κάθε ρεκόρ για την εποχή.

Η ακραία ζέστη πλήττει σφοδρά τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο».

Τα νότια μέρη των ΗΠΑ δοκιμάζονται επίσης τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες

αναμένεται να παραμείνουν πολύ υψηλές το Σαββατοκύριακο.

Οι επιστήμονες κρούουν «καμπανάκι» για τα πρόωρα αυτά φαινόμενα, αποδίδοντας τον καύσωνα στην κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρόκειται για τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί για τη Γαλλία, αλλά και για την Ισπανία τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή σε ορισμένα μέρη, ασκώντας έντονη πίεση στις ευπαθείς ομάδες και κορυφώνοντας τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον κλιματισμό.

Το φαινόμενο αναπτύχθηκε μετά από μία μάζα θερμού αέρα που ταξίδεψε προς το βορρά, από τη βόρεια Αφρική, ως αποτέλεσμα της υψηλής πίεσης σε όλη τη Μεσόγειο. Το σύστημα υψηλής πίεσης εντάθηκε σε όλη τη νοτιοδυτική Ευρώπη καθώς προχωρούσε η εβδομάδα, προκαλώντας περαιτέρω άνοδο των θερμοκρασιών, υποβοηθούμενη από τα ξηρά εδάφη.

«Ο καύσωνας το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη»

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι όταν πρόκειται για κύματα καύσωνα. Έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια σε όλο τον κόσμο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε στο Fortune η Friederike Otto, κλιματολόγος και καθηγήτρια στο παγκόσμιο πρόγραμμα επιστήμης του κλίματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σημειώνει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύματα καύσωνα έχουν αυξηθεί σε συχνότητα κατά 100 φορές ή περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σημειώνοντας με θλίψη ότι «οι καύσωνες είναι επίσης με πολύ μεγάλη διαφορά τα πιο θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη».

Πώς επηρεάζει ο καύσωνας το ανθρώπινο σώμα

Ενώ έχουν σημειωθεί καύσωνες στο παρελθόν, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν δεν περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών θα γίνουν «κανόνας του καλοκαιριού».

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους η ζωή σε έναν πιο ζεστό κόσμο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα μας.

«Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του να σηκώνεσαι κάθε μέρα, να εκτίθεσαι και να δουλεύεις για ώρες σε μια σχεδόν θανατηφόρα ζέστη, να ιδρώνεις και μετά να επιστρέφεις σπίτι», είπε στους New York Times ο Μάθιου Χούμπερ, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Η υπερβολική ζέστη έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακή και νεφρική ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα και σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχει βρεθεί ότι βλάπτει τα όργανα, τα κύτταρα μας και το DNA μας. Βλάπτει επίσης τις κινητικές μας λειτουργίες, διαταράσσει τον ύπνο και συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.

Οι συναυλίες και οι μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στο διαμέρισμα Gironde γύρω από το Μπορντό.

Την Πέμπτη (16/6), περιοχές της Γαλλίας έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, νωρίτερα από ποτέ, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να κορυφωθούν το Σάββατο.

SOS λόγω λειψυδρίας στην Ιταλία

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα από τις αρχές Μαΐου.

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη χώρα, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Άρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Αλλά και στην Ρώμη, ο Τίβερης παρουσιάζει αντίστοιχα προβλήματα.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ίδια ώρα οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Στους 43 το θερμόμετρο στην Ισπανία – Στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα δάσους

Στην Ισπανία, η οποία μόλις γνώρισε τον πιο ζεστό Μάιο της από τις αρχές του αιώνα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet.

Εντωμεταξύ, χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το ψυχαγωγικό πάρκο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Η μεγαλύτερη από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενισχυμένη και από τους ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις, έχει κάψει περίπου 90.000 στρέμματα στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, στην περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν. Περίπου 200 κάτοικοι αυτής της ορεινής ζώνης, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα στο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέδο και οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του χώρου, απομακρύνοντας επισκέπτες και εργαζομένους.

Συνολικά απομακρύνθηκαν 2.500 επισκέπτες, 700 εργαζόμενοι, 200 πτηνά και 55 άλογα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν κινδύνευσε η ζωή κανενός ανθρώπου ή ζώου.

Στη βορειοανατολική Ισπανία εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε άλλες φωτιές στην Καταλονία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλντομάρ, στην επαρχία της Λέριδα, έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δάσους. Στη γειτονική Αραγονία, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στην κοινότητα Νονάσπε.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post Ο καύσωνας «πολιορκεί» όλη την Ευρώπη: Θερμοκρασίες χωρίς προηγούμενο σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία – Τι λένε οι ειδικοί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα