Ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στους Χανιώτες τις «Ενεργειακές Κοινότητες» | Photos

Τον νέο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων που θα επιτρέπει σε μικρούς συνεταιρισμούς να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

«Η κεντρική ιδέα είναι να ανοίξουμε τον χώρο παραγωγής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών. Μια πολυκατοικία, ένα χωριό, μια κοινότητα, ένας Δήμος, τρία ξενοδοχεία στο κέντρο των Χανίων μπορούν να συνεταιριστούν με την πιο απλή μορφή. Επιτρέπεται ουσιαστικά ο συμψηφισμός της κατανάλωσης

με την παραγωγή ενέργειας και δίνει παράλληλα την δυνατότητα να πουλιέται το πλεόνασμα» τόνισε ο κ. Σταθάκης εξηγώντας πως θα είναι μια μορφή απόλυτα διακριτή από την επιχειρηματική δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κάνοντας λόγο ένα πάρα πολύ ευνοϊκό καθεστώς που απευθύνεται στους καταναλωτές που έχουν παραγωγή έως 1 Μεγαβατώρα [MWh].

«Στόχος είναι ο νέος κύκλος επενδύσεων στις ΑΠΕ να έχει στο επίκεντρό του τις ενεργειακές κοινότητες» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως στους καταναλωτές θα δοθούν κίνητρα ενώ η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα απλή. «Στη Γερμανία το 25% της παραγωγής γίνεται από ενεργειακές κοινότητες γι’ αυτό ο στόχος είναι να υπάρχει διάχυση και τοπικότητα στην παραγωγή ενέργειας» τόνισε ο κ. Σταθάκης, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της ομιλίας του που επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πολιτική και ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις εξόδου από το μνημόνιο.

Όσο για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκων» ανέφερε πως τα αποτελέσματα πλέον είναι δεδομένα με 30.000 νοικοκυριά (μαζί με τους επιλαχόντες) τα οποία καλύπτονται πλήρως μετά τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού ενώ αλλά 12.000 νοικοκυριά που είναι στο σύστημα καλούνται να την ολοκληρώσουν και θα καλυφθούν πλήρως.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, κ. Ροκάκης και του τεχνικού επιμελητηρίου τμήματος δυτικής Κρήτης, κ. Σοφιανός.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα