Ο έρωτας δύο Σύρων στο Καρά Τεπέ νίκησε τη γραφειοκρατία

Στο πλευρό των ερωτευμένων προσφύγων στάθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία με μία απόφασή της , η οποία αποτελεί και νομολογία, έβαλε στην άκρη τις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, προκειμένου δύο Σύροι νέοι να παντρευτούν με πολιτικό γάμο.

Το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης δέχθηκε την αίτηση της κοπέλας να δοθεί η απαραίτητη άδεια έτσι ώστε να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές την είχαν απορρίψει καθώς δεν διέθετε το απαραίτητο πιστοποιητικό αγαμίας. Το ζευγάρι που γνωρίστηκε και αγαπήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, είχε ήδη πραγματοποιήσει γάμο σύμφωνα με τα έθιμά του, και όταν προσέφυγε στα δικαστήρια, περίμενε να φέρει στον κόσμο το παιδί του.

Με την υπ’ αριθμ. 91/2017 απόφαση, το Ειρηνοδικείο έκρινε πως «πρέπει η Ελληνική Πολιτεία μέσω των δημόσιων και διοικητικών αρχών και υπηρεσιών της, να επιδείξει όχι απλώς ανοχή, αλλά ιδίως ευελιξία και ευρύτητα πνεύματος και επιλογών, πρέπει δε να υπερισχύσει έναντι της ασφάλειας του ελληνικού οικογενειακού δικαίου, το οποίο προστατεύεται τόσο αστικώς, όσο και ποινικώς, η υποχρέωση του Κράτους περί προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων, οι οποίοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν, αντί του πιστοποιητικού αγαμίας, το οποίο αδυνατούν πραγματικά να προσκομίσουν, μία απλή υπεύθυνη δήλωση περί ανυπαρξίας στο πρόσωπό τους οποιοδήποτε κωλύματος γάμου, προκειμένου να μην παρακωλύεται για αυτούς οριστικώς η δυνατότητα τέλεσης γάμου και δημιουργίας οικογένειας στη Χώρα μας».

Όπως δε υπογραμμίζεται, «η εμμονή των αρχών του Ελληνικού Κράτους για προσκόμιση του πιστοποιητικού αυτού, αποτελεί παραβίαση των προστατευομένων δικαιωμάτων του γάμου και της οικογένειας, αφού η άρνηση αυτή παρακωλύει την τέλεση γάμου και δημιουργία οικογένειας ανάμεσα στην αιτούσα και τον αρραβωνιαστικό της, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αιτούσα κυοφορεί το παιδί τους, το οποίο σε περίπτωση μη χορήγησης της απαιτούμενης άδειας, θα γεννηθεί ως τέκνο εκτός γάμου των γονέων του».

Κατά τη συζήτηση της αίτησης τον περασμένο Ιούλιο, έγινε γνωστό πως η οικογένεια της 20χρονης Σύριας εγκατέλειψε τη χώρα της «λόγω της πολυετούς εμφύλιας πολεμικής σύρραξης που ταλανίζει τη χώρα» και έφτασε στην Ελλάδα, οπότε και όλα τα μέλη της αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί άσυλο. Έτσι, η κοπέλα μαζί με τους δικούς της, μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ, περιμένοντας την έκδοση απόφασης.

«Αδύνατον να είχε μαζί της αυτά τα έγγραφα»

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε, ήταν να γνωριστεί με έναν συμπατριώτη της και αναγνωρισμένο πρόσφυγα. Τα δύο παιδιά ερωτεύθηκαν, παντρεύτηκαν «σύμφωνα με τα έθιμα της χώρας καταγωγής τους» και ξεκίνησαν τη δική τους οικογένεια. Θέλοντας να επισημοποιήσουν τη σχέση τους απέναντι στο ελληνικό Δίκαιο, αφού περίμεναν ένα νέο μέλος, κατέθεσαν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια για την τέλεση πολιτικού γάμου. Ωστόσο, παρ’ ότι στον αρραβωνιαστικό της δόθηκε η απαιτούμενη άδεια γάμου, στην ίδια γνωστοποίησαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, γιατί δεν προσκόμισε απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως και βεβαίωση από την οικεία Προξενική αρχή ή άλλη αρμόδια Αρχή της Χώρας καταγωγής της περί μη κωλύματος τέλεσης γάμου.

Επόμενη κίνηση της νεαρής ήταν να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία δέχθηκε πως «λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία και την αναστολή λειτουργίας των Προξενικών Αρχών στην Ελλάδα, η αιτούσα αδυνατεί να προσκομίσει τα ανωτέρω έγγραφα, ενώ με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας καθίσταται κατανοητό ότι ένα άτομο που εγκαταλείπει τη χώρα καταγωγής του λόγω εμπόλεμης κατάστασης είναι αδύνατο να φέρει μαζί του τέτοιου είδους έγγραφα». Το δικαστήριο, λειτουργώντας με βάση την κοινή λογική δέχθηκε το αίτημα της 20χρονης, επισημαίνοντας πως αρκούσαν τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της η αιτούσα και από τα οποία «τεκμαίρεται η μη τέλεση γάμου στη Χώρα καταγωγής της».

Και καταλήγει το δικαστήριο στο σκεπτικό του: «με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται ότι η αιτούσα προσκομίζει με επίκληση όλα τα κατά το νόμο απαιτούμενα έγγραφα, μόνη δε η έλλειψη του πιστοποιητικού αγαμίας δεν είναι ικανή να παρεμποδίσει τη χορήγηση σε αυτήν άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου, δεδομένου των συνθηκών, είναι δυνατό το πιστοποιητικό αυτό να υποκατασταθεί με μία απλή υπεύθυνη δήλωση. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Λέσβου κακώς αρνήθηκε τη χορήγηση στην αιτούσα άδειας τέλεσης πολιτικού γάμου, καθώς συντρέχουν στο πρόσωπο της αιτούσας οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σχετικής άδειας».

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα