Νυφούλα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Οι ερωτικές φωτογραφίες από το παρελθόν, το διαδίκτυο και το CSI

Οι ηλεκτρονικές απάτες, οι κίνδυνοι για τα παιδιά στο διαδίκτυο και η ανάγκη εκπαίδευσης του ελληνικού πληθυσμού στους κανόνες και τις αρχές του ίντερνετ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του αντιστράτηγου της ΕΛΑΣ ε.α. και προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI, Μάνου Σφακιανάκη στο ZARPA RADIO 89,6 με την Φανή Νικηφοράκη.

Παράλληλα, ο κ. Σφακιανάκης αποκάλυψε αποκλειστικά στον αέρα του ZARPA RADIO, μια υπόθεση που του καταγγέλθηκε μόλις χθες.

Η υπόθεση αφορά δημοσιοποίηση φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου μιας κοπέλας, λίγες μέρες πριν τον γάμο της. «Σήμερα είχαμε μια καταγγελία, κορίτσι της διπλανής πόρτας, είχε δεσμούς στο παρελθόν 2016, 2017, 2018, φωτογραφίες με φιλιά, με αγκαλιές, σε δημόσια θέα. Κάποιοι καλοθελητές σε ψεύτικα προφίλ έχουν κοινοποιήσει τώρα αυτές τις φωτογραφίες και της δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Παντρεύεται στις 18 Αυγούστου, δεν ξέρουμε αν θα γίνει» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης και προσέθεσε:

«Όταν εσύ που χαριεντίζεσαι μετά από 2-3 χρόνια γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου και τις παραμονές του γάμου γεμίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες του πρώην και τις δει αυτός που ετοιμάζεσαι να παντρευτείς που νομίζει πως είσαι η μοναδική γυναίκα της ζωής σου, τότε αρχίζουν τα όργανα…. Τώρα το κορίτσι ζητάει να κατέβουν οι φωτογραφίες που άλλοι τις έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο. Κάποιοι που μας τη φυλάνε, τη δεδομένη στιγμή ανεβάζουν τις φωτογραφίες.

Κι εκεί αρχίζει ο αγώνας δρόμου… Η αστυνομία δεν μπορεί να ρίξει κανένα προφίλ. Η αστυνομία πιάνει τον δράστη. Για να πέσει ένα προφίλ χρειάζεται δικαστική απόφαση».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες τόνισε: «Μη βγάζετε αυτό που νιώθετε προς τα έξω. Τι ενδιαφέρει τους άλλους ο έρωτάς σας; Προσοχή.

Πριν κάνεις κλικ σκέψου

«Θα καθόσασταν στην πλατεία της Αγοράς να μοιράζετε φωτογραφίες με το μαγιό σας; Πιστεύω όχι, ότι κανείς δεν το κάνει αυτό. Όταν ανεβάζεις όμως φωτογραφίες σε δημόσια θέα είναι ακριβώς σαν να τις μοιράζεις στην πλατεία της Αγοράς» τόνισε.

Πρέπει να είμαστε ταπεινοί

Μάλιστα, όπως εξήγησε αυτό υπονομεύει και την επαγγελματική μας αποκατάσταση: «Υπάρχει ένα δεύτερο βιογραφικό. Το βιογραφικό που έχουμε στο διαδίκτυο. Μας σκανάρουν. Αυτά που γράφουμε στα 17 θα είναι τροχοπέδη στα 31 σε μια πρόσληψη. Έχουμε περιστατικά που έρχονται άνθρωποι να κατεβάσουμε αναρτήσεις αλλιώς δεν θα προσληφθούν. Θέλει νομικές διαδικασίες το κατέβασμα μέσα από το διαδίκτυο.

Η ζωή μας όλη στιγματίζεται από αυτά που γράφουμε και αναρτούμε στο διαδίκτυο. Να είμαστε προσεκτικοί, αυτά που γράφουμε να μην τα μετανιώνουμε. Γιατί ό,τι κάνεις στο διαδίκτυο δεν έχει πισογύρισμα, μένει για πάντα.»

Παιδί και διαδίκτυο

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ακροατή, ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε, σχετικά με την ηλικία που πρέπει να γίνεται η πρώτη επαφή του παιδιού με το ίντερνετ: «Τα σημερινά παιδιά είναι πανέξυπνα, είναι “τετραπύρηνα”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης και εξήγησε: Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν από μικρά στο περιβάλλον της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Όχι όμως με την έννοια του να τα παρκάρουμε με ένα κινητό ή με ένα τάμπλετ και να τα αφήνουμε να παίζουν. Πρέπει από τα 4 – 5 να τα μάθουμε με κανόνες. Δεν το απαγορεύουμε.

Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Δεν το απαγορεύουμε. Ακούω κάποιους να λένε: «Εμένα είναι 12 χρονών και ούτε καν το ακούμπησε». Μα δεν θέλουμε παιδιά «μπούφους». Θέλουμε έξυπνα παιδιά. Από τεσσάρων ετών αρχίζουμε και το βάζουμε σιγά – σιγά το παιδί στην τεχνολογία… Μετά τα 7 όταν αρχίζει σιγά – σιγά να μπαίνει μόνο του στο διαδίκτυο πρέπει να βάλουμε firewall, να μπουν ειδικά φίλτρα, έτσι ώστε όταν το παιδί μείνει μόνο του να μην αρχίσει να μπαίνει σε τίποτα φρικιαστικά πράγματα και το βράδυ καταλήξει να βλέπει εφιάλτες.

Γιατί όταν αφήνεις το παιδί σου μόνο το στο διαδίκτυο είναι σαν να το άφηνες σε μια κακόφημη πλατεία 1 η ώρα τα ξημερώματα. Θα το άφηνες ποτέ; Όχι βέβαια. 

Όχι κινητό πριν τα 13

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, ο μόνος λόγος να δώσεις κινητό σε ένα μικρό παιδί 6,7,8 ετών είναι όταν το στείλεις μόνο του μέχρι το περίπτερο για παράδειγμα να πάρει κάτι, να έχει μαζί του ένα κινητό για το βρίσκεις, απλό κινητό, όχι smart phone.

«Μόνο για λόγο ασφαλείας, για να μη χάσουμε το παιδί μας» σημείωσε και προσέθεσε: «Για να μη χάσουμε τη μπάλα και το παιδί μας, μετά τα 13 δίνουμε έξυπνο κινητό στα παιδιά μας. Το λέει ο νόμος το λένε και όλες οι εταιρείες, facebook, tik tok, όχι λογαριασμοί πριν τα 13.».

Φιλίες μόνο με πραγματικούς φίλους

Όπως σημείωσε, ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι γονείς να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους στα κοινωνικά δίκτυα έχουν φίλους μόνο τους πραγματικούς φίλους που ήδη γνωρίζουν:

«Στο tik tok να κάνεις μια ομάδα να βλέπουν μόνο οι φίλοι σου. Όχι παιδιά μικρά με τα εσώρουχα να λικνίζονται κι από κάτω να κάνουν πάρτι οι παιδόφιλοι. Θα ελέγχεις ποιους φίλους έχει το παιδί. Δεν μπορείς να το έχεις σε δημόσια θέα το παιδί. Αν έχεις το παιδί σε δημόσια θέα μπορούν να το δουν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Στο διαδίκτυο φίλους κάνουμε τους φίλους που έχουμε και στην πραγματική ζωή».

Smart city και smart cityzens…

«Ήδη έχουμε τις έξυπνες πόλεις, τα έξυπνα app, τώρα θα έχουμε ακόμα και τις ταυτότητες, το δίπλωμά μας, είμαστε μια άλλη χώρα, έχουμε γίνει χώρα. Όμως ο κόσμος είναι δυστυχώς ανεκπαίδευτος. Δυστυχώς είμαστε 26η στην Ευρώπη.» διαπίστωσε ο κ. Σφακιανάκης: Όταν δεν έχεις εκπαιδευμένους πολίτες, τι να τις κάνεις τις εφαρμογές και τις smart cities; Όσο μεγαλώνουν οι τεχνολογικές δυνατότητες, τόσο μεγαλώνει κι η εγκληματικότητα. Τώρα έχουμε γίνει και τραπεζίτες. Ποιος πίστευε πριν έναν χρόνο ότι θα έχουμε 150 εκ. ευρώ τραπεζικές αφαιμάξεις;

Ανάγκη εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, «πρέπει να δοθεί το βάρος στην εκπαίδευση του λαού. Να μάθει τι είναι το διαδίκτυο, πώς το χρησιμοποιείς και ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής σε αυτό.

«Οι απάτες είναι η νέα φτωχοποίηση του πληθυσμού.» τόνισε και εξήγησε:

Αυτή τη στιγμή η επενδυτική απάτη είναι γύρω στα 450 εκ. ευρώ με τις μαϊμού επενδύσεις μόνο στη χώρα μας ενώ οι τραπεζικές απάτες φτάνουν τα 150 εκ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε συνολικά για 600 εκ. ευρώ που έχουν χάσει οι άνθρωποι μέσα από το διαδίκτυο.

Το κόλπο με τα 250 ευρώ

Αναφερόμενος στην γνωστή απάτη με τα 250 ευρώ θύμα της οποίας έπεσε και γνωστός Χανιώτης που έχασε 500.000 ευρώ, τόνισε: «Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με καταχωρήσεις «πώς με 250 ευρώ να γίνεις πλούσιος». To σερβίρει η google με τη μορφή περιεχομένου. Το πατάς εσύ, σου ζητάει να βάλεις το κινητό σου και μετά σε παίρνουν τηλέφωνο και σου αρχίζουν το παραμύθι πώς θα γίνεις πλούσιος.

Είναι μια μάστιγα της εποχής. Δεν πρέπει να ανοίγουμε κουβέντα με αγνώστους. Αυτό είναι βασικό» είπε κλείνοντας.

zarpanews.gr

The post Νυφούλα στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Οι ερωτικές φωτογραφίες από το παρελθόν, το διαδίκτυο και το CSI appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα