Νέες ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων, εστιατορίων και σχολείων

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι ανοικτά ακόμη και για τα καταστήματα και ότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Στην κορύφωση της πανδημίας, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται η χώρα με τους επιστήμονες να εμφανίζονται διχασμένοι για τα επόμενα βήματα, αφού αρκετοί προβλέπουν ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πιθανότατα θα καταγραφεί μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών.

Την ερχόμενη Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει εάν τη Δευτέρα 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή εάν λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, θα απαιτηθεί αναβολή μίας ακόμα εβδομάδας – κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο πιθανό.

Πρόκειται για δύσκολο «σταυρόλεξο» καθώς από τη μία πλευρά, το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο εμπορικός κόσμος πιέζει όλο και πιο ασφυκτικά και από την άλλη, τα αρνητικά ρεκόρ έτους στις διασωληνώσεις αλλά και τις εισαγωγές έχουν φέρει τα νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας, πέρα από τα όρια των αντοχών του.

Υπ αυτή την έννοια, ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει τί θα αποφασίσει η Επιτροπή. Άλλωστε, όπως έδειξε η τελευταία συνεδρίαση, την περασμένη Παρασκευή, η πλειονότητα των ειδικών, περιλαμβανομένου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όχι μόνο προβληματίζονται ιδιαίτερα από τη σπουδή που φαίνεται να δείχνει η κυβέρνηση για το άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας, αλλά σε αυτή τη φάση, το απέρριψαν ομόφωνα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και ότι κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. Κατά την ίδια πηγή, ωστόσο, στον όλο σχεδιασμό, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο επικείμενος εορτασμός του Π’άσχα, και οι εύλογες προσδοκίες που υπάρχουν για ελεύθερη κίνηση των καταναλωτών στην αγορά.

Αν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα σηκώσουν ρολά στις 5 Απριλίου. Η κυβέρνηση θέλει να προλάβουν να ανοίξουν έστω για δύο εβδομάδες και τα σχολεία, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, καθώς στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, η ζυγαριά γέρνει προς την πρώτη πλευρά, για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Όποτε κι αν τελικά ανοίξουν τα καταστήματα, θα ενεργοποιηθεί ένας αριθμός SMS, το 13032, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τρεις ώρες ώστε να πραγματοποιούν τις αγορές τους. Η χρήση του συγκεκριμένου αριθμού SMS θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα και ο σχεδιασμός είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί αναφορικά με την περιοχή στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να κινηθούν για να κάνουν τα ψώνια τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί λίγο πριν το Πάσχα να ανοίξει και η εστίαση, η οποία είναι εδώ και πολλούς μήνες κλειστή.

Ως πρώτη ημερομηνία, αλλά πάντα υπό την αίρεση της πανδημικής πορείας, το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, προγραμματίζεται για τις 19η Απριλίου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μικρό αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

ieidiseis.gr

The post Νέες ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων, εστιατορίων και σχολείων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords