Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι σκύλοι «βλέπουν» με τη μύτη τους

Όχι μόνο για να μυρίσουν, αλλά και για να «δουν», χρησιμοποιούν οι κατοικίδιοι σκύλοι την εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Κορνουάλης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα «εκτενές μονοπάτι» στους εγκεφάλους των χαριτωμένων ζώων συντροφιάς, που συνδέουν τις περιοχές που διαχειρίζονται την όσφρηση και την όραση.

Η φυσιολογία αυτή επιτρέπει στους σκύλους να έχουν εξαιρετική αίσθηση του προσανατολισμού και του περιβάλλοντος χώρο, ακόμα και όταν δε μπορούν να δουν-

κάτι που εξηγεί πώς ορισμένοι τυφλοί σκύλοι μπορούν να φέρνουν τη μπάλα πίσω στους ιδιοκτήτες τους, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η αίσθηση της όσφρησης στους σκύλους είναι συνυφασμένη με την όρασή τους, καθώς και με άλλα ξεχωριστά σημεία του εγκεφάλου.

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά αυτή τη λειτουργική σύνδεση μεταξύ της μύτης και του ινιακού λοβού στους σκύλους ή και σε οποιοδήποτε άλλο είδος. Όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιούμε κυρίως την όρασή μας για να καταλάβουμε πού είναι η πόρτα, ποιος είναι στο δωμάτιο και πού βρίσκεται το τραπέζι. Στους σκύλους, όμως, η όσφρηση είναι πραγματικά συνυφασμένη με την όραση, όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και προσανατολίζονται σε αυτό», είπε ο δρ. Πιπ Τζόνσον συγγραφέας της μελέτης.

ieidiseis.gr

The post Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι σκύλοι «βλέπουν» με τη μύτη τους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Οι σκύλοι «βλέπουν» με τη μύτη τους,