«Ναι» στις παρελάσεις, με μέτρα, μάσκες και εμβολιασμένους

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και στο βάθος παρέλαση. Κάπως έτσι μοιάζει η διαχείριση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η ανάγκη προστασίας των περιοχών με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού από μία έξαρση με δυσάρεστες συνέπειες, προσκρούει στις εύλογες αντιδράσεις των εμβολιασμένων πολιτών και επαγγελματιών που διεκδικούν το δικαίωμα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Προς το παρόν, το φαινόμενο παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία στο σύνολό της έχει από τα

πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, βιώνει ήδη τις συνέπειες του προβλήματος αυτού αλλά και τις αντιδράσεις των εμβολιασμένων στα περιοριστικά μέτρα που απορρέουν από το «κοκκίνισμα» του χάρτη.

Η κυβέρνηση αφουγκράζεται ήδη το κλίμα δυσαρέσκειας που μεταφέρουν βουλευτές και στελέχη της, το οποίο αρχίζει και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analyss για το «Βήμα της Κυριακής», έχουν αυξηθεί οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση – φτάνουν στο 54% έναντι 39% των θετικών – ενώ μειώνεται η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού στο 47% από το 52%. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τις όποιες δημοκοπικές απώλειες δεν τις εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει σταθερά διψήφια.

Το κυβερνητικό επιτελείο «ξορκίζει» με κάθε τρόπο την αναβίωση του lockdown και επιχειρεί να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο τη βούλησή της να παραμείνει η χώρα ανοικτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα ετοιμάζεται να πει «ναι στις παρελάσεις, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς να αγνοεί τους ανησυχητικούς οιωνούς σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη συμπρωτεύουσα και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκει με κάθε τρόπο να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας περιόδου, χωρίς γενικευμένα lockdown, όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για άσκηση σε τεντωμένο σκοινί, καθώς, όχι απλώς δεν αποφεύγει τις αντιδράσεις – ήδη οι καταστηματάρχες αντιδρούν έντονα για την απαγόρευση μουσικής και την απαγόρευση κυκλοφορίας στη μία το βράδυ – αλλά τις ακούει «στερεοφωνικά»: Από τους ανεμβολίαστους που διαδηλώνουν καθημερινά έξω από σχολεία και από τους εμβολιασμένους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Και επιπρόσθετα, από τους ειδικούς, οι οποίοι ζητούν πιο στοχευμένα μέτρα για όσους αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, καθώς φοβάται ότι – παρά τις ευδιάκριτες διαφορές με την περσινή χρονιά – αρχίζει και «στήνεται» ήδη ένα ανάλογο σκηνικό, με εκατοντάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τη Θεσσαλονίκη για να διασκεδάσουν σε διπλανούς νομούς, και συγκεκριμένα στις Σέρρες που είναι ο μόνος διπλανός νομός που δεν έχει «κοκκινήσει» ακόμα. «Έτσι ακριβώς ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν δεν προσέξουμε» θα βρεθούμε προ δυσάρεστων απροόπτων» σημειώνουν επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «ο Οκτώβριος δεν είναι Μάρτιος και ότι παρά τη σημαντική διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, η λήψη των κατάλληλων μέτρων επιτρέπει τη διεξαγωγή της παρέλασης».

Ο σχεδιασμός, εκτός απροόπτου πάντα, περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων, όπως κοινό με μάσκες, αποστάσεις και γενικότερα περιοριστικά μέτρα.

Ειδικότερα, το πλαίσιο διεξαγωγής της παρέλασης θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πολίτες που θα την παρακολουθήσουν, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη λίστα των προσκεκλημένων θα βρίσκεται μόνο η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και μάλιστα χωρίς συνοδούς.

Επίσης συζητείται έντονα το σενάριο να λάβουν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση μόνον εμβολιασμένοι.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και θα αφορούν συνολικά τις παρελάσεις και τους θρησκευτικούς εορτασμούς.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει η χώρα σε lockdown και ότι οι τοπικές εξάρσεις της πανδημίας θα αντιμετωπίζονται με έναν διπλό σχεδιασμό:

Αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων με έμφαση στους χώρους εστίασης.Αύξηση εμβολιασμών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σκέλος του εμβολιασμού είναι οι 600.000 μη εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία. Και εκεί θα δοθεί το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Πηγή: ieidiseis.gr

The post «Ναι» στις παρελάσεις, με μέτρα, μάσκες και εμβολιασμένους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα