Μουντιάλ 2022: Αντίστροφη μέτρηση για το Κατάρ – Αντιδράσεις και προκλήσεις

Όταν η Δανία θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ 2022, που θα γίνει στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, στις φανέλες της θα καλύπτονται τόσο το όνομα της εθνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας όσο και το λογότυπο του χορηγού της, δηλαδή της εταιρείας αθλητικών ειδών Hummel. Μάλιστα, μια από τις εμφανίσεις της ομάδας θα είναι εντελώς μαύρη, κάτι που η Hummel χαρακτήρισε ως το «χρώμα του πένθους».

Η εταιρεία, σύμφωνα με το «Conversation», εξήγησε τον ασυνήθιστο σχεδιασμό, αναφερόμενη άμεσα

στους θανάτους των μεταναστών που εργάζονταν για τις υποδομές του Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς και στο εξαιρετικά αμφισβητούμενο ιστορικό της ασιατικής χώρας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, μια ανάρτηση της Hummel στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Δεν επιθυμούμε να είμαστε ορατοί κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Υποστηρίζουμε την Εθνική Ομάδα της Δανίας μέχρι τέλους, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την υποστήριξη του Κατάρ ως διοργανώτριας χώρας».

Αλλαγή τακτικής από το Κατάρ και έντονη απάντηση
Πάντως, η κριτική της Hummel στο Κατάρ δεν ήταν η πρώτη και καθώς η διοργάνωση πλησιάζει, θα υπάρξουν και άλλες. Ο άλλοτε αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έρικ Καντονά, δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ 2022 και ορισμένες γαλλικές πόλεις έχουν απαγορεύσει τις προβολές των αγώνων σε δημόσιους χώρους.

Εντούτοις, η απάντηση του Κατάρ στη Hummel φάνηκε να καταδεικνύει αλλαγή τακτικής. Χαρακτηριστικά, κατά το παρελθόν, το Κατάρ αργούσε να αντιδράσει σε τέτοιες επικρίσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Arab News», η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς της ασιατικής χώρας υποστήριξε ότι το Κατάρ έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια τόσο έντονη αντίδραση ήταν αξιοσημείωτη, καθώς φαίνεται να σηματοδοτεί μια εξέλιξη στη φύση, στον τόνο και στην ταχύτητα της επικοινωνίας του Κατάρ με τον υπόλοιπο πλανήτη. Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν σαφώς προετοιμαστεί για μια οξεία περίοδο ελέγχου και ακτιβισμού σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα Παγκόσμια Κύπελλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η προετοιμασία του Κατάρ και τα τελευταία προβλήματα
Επισημαίνεται ότι οι Αρχές του Κατάρ έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να διαταραχθεί η διοργάνωση, επιστρατεύοντας από Μαροκινούς αστυνομικούς και αμερικανικό εξοπλισμό παρακολούθησης μέχρι τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ιταλικές φρεγάτες. Μένει να φανεί πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι ή αν μπορεί να συνδέονται ακόμα και με την πρόσφατη ανακοίνωση των διοργανωτών ότι το αλκοόλ θα πωλείται έως και 19 ώρες την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή, το Κατάρ έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, καθώς έχει ήδη φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2019 και το Αραβικό Κύπελλο της FIFA το 2021. Έτσι, και τα δύο τουρνουά διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά επεισόδια. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το «Middle East Eye», μια πρόσφατη ποδοσφαιρική διοργάνωση στο Εθνικό Στάδιο του Λουσαΐλ, στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο τελικός του Μουντιάλ 2022 στις 18 Δεκεμβρίου, στιγματίστηκε από έλλειψη νερού και κακή λειτουργία του κλιματισμού εν μέσω αφόρητης ζέστης αφού η θερμοκρασία άγγιζε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, αυτά τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι του Νοεμβρίου μεταξύ του Κατάρ και του Εκουαδόρ. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια λάθους όσον αφορά στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων τέτοιου επιπέδου.
Αγωνία για τις υποδομές του Κατάρ
Μια σημαντική πρόκληση για την ασιατική χώρα θα μπορούσε να είναι απλώς ο όγκος των επισκεπτών, με ορισμένους να εκτιμούν ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν στο Κατάρ κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου για το Μουντιάλ 2022.

Ως εκ τούτου, μια χώρα με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων πρόκειται να αντιμετωπίσει τεράστια εισροή ανθρώπων και έτσι δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των δημόσιων μεταφορών, της παροχής νερού και της αποχέτευσης. Μάλιστα, ήδη ορισμένοι μετανάστες εργάτες έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν από το Κατάρ και να επιστρέψουν μόνο όταν τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακόμα, στους κυβερνητικούς υπαλλήλους έχει ζητηθεί να εργάζονται από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022, ενώ τα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.

Η κυβέρνηση του Κατάρ θα σταματήσει την κυκλοφορία στην Ντόχα, την πρωτεύουσα της χώρας, κατά την Παρασκευή που θεωρείται η πιο πολυσύχναστη ημέρα της εβδομάδας και δοκιμάζει επί του παρόντος 700 ηλεκτρικά λεωφορεία με το σήμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενόψει πιθανών προβλημάτων στις μεταφορές. Επίσης, σημαντικά τμήματα των δρόμων της Ντόχα είναι απροσπέλαστα, καθώς η χώρα προσπαθεί καθυστερημένα να αναβαθμίσει το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Φυσικά, οι μετανάστες εργαζόμενοι στις υποδομές για το Μουντιάλ 2022 ενδιαφέρονται μόνο για τις πολλές ώρες που απασχολούνται και για τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν. Βέβαια, οι Αρχές του Κατάρ επένδυσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσον αφορά στην εθνική φιλοδοξία, στην προβολή ήπιας ισχύος και στην αλλαγή των διεθνών αντιλήψεων για τη χώρα. Όπως και να έχει, στις 18 Δεκεμβρίου θα φανεί εάν το στοίχημα που έβαλαν οι διοργανωτές, απέδωσε.

Οι οκτώ όμιλοι της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ

ieidiseis.gr

The post Μουντιάλ 2022: Αντίστροφη μέτρηση για το Κατάρ – Αντιδράσεις και προκλήσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα