Μητσοτάκης υπόλογος

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία από την καθοδηγούμενη προσπάθεια μετονομασίας της λεωφόρου Κνωσού ή μέρους της, στο Ηράκλειο, σε λεωφόρο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Αποτελεί μέγιστη προσβολή και ύβρη για την ιστορία, τον πολιτισμό μας και κατάλυση των αξιακών πολιτικών μας ηθών.

Η Κνωσός

είναι ένα από τα δέκα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας και ο μινωικός πολιτισμός αποτελεί παγκόσμιο κόμβο πολιτισμικής αναφοράς.

Κανένας πολιτικός της τρέχουσας επικαιρότητας δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα πολιτισμικό μέγεθος που χάραξε την πορεία της ανθρωπότητας και ειδικά τον δυτικό πολιτισμό.

Την πρώτιστη ευθύνη για το γεγονός ότι μια τέτοια βαθιά αμετροεπής διαδικασία σέρνεται εδώ και εβδομάδες γύρω από το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου δεν την έχουν ούτε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοί της ούτε ακόμα και ο ανθύπατος της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Την ευθύνη φέρει ολοκληρωτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπονομεύει αλαζονικά μέσω υφισταμένων του τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα θεμέλια της συλλογικής αυτογνωσίας του λαού. Η επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία αλλά εμπίπτει μέσα στη στρατηγική του μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή στην ηγετική τάξη επιλογών της παγκοσμιοποίησης, πως οι καθολικές αξίες των λαών, ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, φιλία, αδερφοσύνη, ευτυχία, πνευματική και πολιτιστική δημιουργία, συλλογική μνήμη κ.λπ., πρέπει να ισοπεδωθούν και να αντικατασταθούν από φθαρτά σύμβολα, για να περάσουν οι δυνάμεις της αγοράς.

Χωρίς αυτές τις αξίες δεν υπάρχει αντίσταση στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Αυτή η στρατηγική επιλογή συνδυάζεται με χαρακτηριστικά δυναστείας της οικογένειας Μητσοτάκη, εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Μεταμοντέρνου που είναι υπέρ της κατάλυσης της δημοκρατίας και το πέρασμα στη μεταδημοκρατία της αγοράς, το οποίο προϋποθέτει τη μείωση των μεγάλων και οικουμενικών πολιτισμικών παραμέτρων.

Ευθύνη φέρει και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος δεν αντιτάχθηκε δημοσίως στην προσβλητική επιλογή, προφανώς εκβιαζόμενος.

Παλαιότερα μετονομάστηκε αμετροεπώς η λεωφόρος Ακαδημίας σε λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Πλάτων, που περπάτησε «εκ Κνωσού οδός εις το του Διός άντρον και ιερόν», για να συγγράψει τους περίφημους «Νόμους», τιμώντας την Κνωσό και την Κρήτη, δεν φανταζόταν πως έπειτα από μερικούς αιώνες ασήμαντοι πολιτικοί θα προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν τα παγκόσμια σύμβολα Πολιτισμού, Ιστορίας, Δημοκρατίας και Σκέψης, που καθόρισαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργουδής

Keywords
Τυχαία Θέματα