Μητσοτάκης: Το κλειδί της ενέργειας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας

Εγρήγορση. Αλλά και ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει να στείλει τα δικά του εμφατικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Σε μία συγκυρία, δε, ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, το…timing της κινητικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Και στις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο αρχηγός της

αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει να αποτυπώσει το ξεκάθαρο στίγμα του, ισχυροποιώντας περαιτέρω το προφίλ του, μέσα από συνεχείς αναφορές σε όλα τα μείζονα ζητήματα της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας.

«Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τρεις αρετές που μας ήταν πάντα χρήσιμες, αν όχι απαραίτητες, στη διάρκεια της ιστορικής μας διαδρομής. Πρώτη αρετή είναι η ψυχραιμία. Δεύτερη αρετή είναι η αυτοπεποίθηση. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, στις διεθνείς μας συμμαχίες, δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια. Εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά βέβαια και η τρίτη αρετή, η πιο σημαντική, είναι η ενότητα. Δεν επιτρέπεται κανείς διχασμός, πάνω στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε λελογισμένη και υπεύθυνη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους», τόνισε, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» της Βοστόνης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές θα πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και όχι να υποβαθμίζεται. Ο ίδιος, άλλωστε, το κατέστησε απόλυτα σαφές, όταν διεμήνυσε ότι η χώρα μας πρέπει να αλλάξει το τοπίο στο θέμα της ενέργειας και να μετατραπεί σε έναν παίκτη-κλειδί στη χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. Στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας, είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας, η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτό το τέμπο, με προμετωπίδα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά και τη στρατηγική της στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, αναμένεται πως θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης και σε σκηνικό Ουάσιγκτον. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με αξιωματούχους και επενδυτές. Σε χρόνο, παράλληλο, βέβαια και με αφορμή τα γεγονότα στο ποδόσφαιρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε δριμύτατος κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όχι μόνο για τις εικόνες που…στραπατσάρουν το προφίλ της χώρας σε επίπεδο διεθνές. Αλλά και για τη γενικότερη αίσθηση περί της ποιότητας των θεσμών.

«Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι τόσο στην οικονομία, όσο στην υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε. με οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών, που προφανώς αντιλαμβάνονται την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με άλλους όρους από αυτούς που θα έπρεπε. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και για αυτό και η έμφαση που θα δώσουμε την επόμενη μέρα ως, ελπίζω, η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι μόνο στην ανάταξη στην οικονομία, αλλά και στην ενίσχυση της ίδιας της Δημοκρατίας μας», σημείωσε.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα