Μιχάλης Χορευτάκης: Ένας ταλαντούχος Χανιώτης συγγραφέας στη σεναριακή ομάδα του “Σασμού”

Πολλές σειρές στην ελληνική τηλεόραση έχουν ασχοληθεί με την Κρήτη. Λίγες όμως έχουν καταφέρει να αποδώσουν την ουσία της κρητικής κουλτούρας, χωρίς να υπερβάλλουν ή ακόμα και να προσβάλλουν.

Η μεγάλη επιτυχία του “Σασμού” είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, όμως ένα από αυτά είναι σίγουρα οι ρεαλιστικοί διάλογοι, μεγάλος μέρος των οποίων έχει Χανιώτικη υπογραφή!

Ο Μιχάλης Χορευτάκης είναι ένας από τους διαλογίστας που δίνουν ζωή στο σενάριο με τον λόγο τους και την προσοχή στο κείμενο και στη λεπτομέρεια.

Με

σπουδές στη Νομική αλλά και στα ΜΜΕ, ο ταλαντούχος Χανιώτης, συγγραφέας τριών βιβλίων, έχοντας πάντα στην καρδιά και το μυαλό τον τόπο καταγωγής του, βάζει τη δική του πινελιά στην επιτυχημένη σειρά που θα συνεχιστεί το φθινόπωρο για δεύτερη σεζόν.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον Μιχάλη Χορευτάκη και πήραμε τα πράγματα από την αρχή:

“Στα 18 μου έφυγα για σπουδές στην Αθήνα, αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανα την εξάσκησή μου, έχω δηλαδή και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ωστόσο όνειρό μου ήταν και η δημοσιογραφία, την οποία επέλεξα να σπουδάσω με το που τέλειωσα τη Νομική. Έτσι, μπήκα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και πάλι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου πήρα το δεύτερο πτυχίο μου τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήδη όμως από το τρίτο έτος της σχολής, άρχισα να δουλεύω στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Ξεκίνησα κάνοντας την πρακτική μου στην εκπομπή “Φώτης Μαρία live με τους Σεργουλόπουλο – Μπακοδήμου. Συνέχισα να δουλεύω και σε άλλες εκπομπές του καναλιού και σήμερα είμαι στη Διεύθυνση Προγράμματος του Star, υπεύθυνος στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή breakfast@star και στην εκπομπή της Άσης Μπήλιου Star System”

“Η Νομική δίνει πάρα πολύ καλές βάσεις, αλλά δεν μου άρεσε τελικά τόσο πολύ ώστε να ασχοληθώ με αυτήν επαγγελματικά. Μαθαίνεις πάρα πολλά, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω. Ανέκαθεν ήθελα να γίνω δημοσιογράφος, απλά επειδή ήθελα να έχω πιο στέρεες βάσεις επέλεξα τη Νομική για αρχή των σπουδών μου. Από μικρός θυμάμαι τον πατέρα μου να φέρνει εφημερίδες στο σπίτι. Του άρεσε να διαβάζει και με μύησε στο να διαβάζω κι εγώ. Μου άρεσε η καταγραφή των γεγονότων, μιλάμε και για μία εποχή που δεν υπήρχαν social media, το ίντερνετ ήταν στα πρώτα του βήματα, οπότε μου άρεσε το πώς μπορείς να αποτυπώσεις μία είδηση, να την δώσεις στον κόσμο και σκεφτόμουν ότι ήταν αυτό που θα ήθελα να κάνω”

Πώς προέκυψε η συγγραφή βιβλίων; Πάντα μου άρεσε πολύ το διάβασμα, μου άρεσαν τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ουσιαστικά η ανάγκη για τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου γεννήθηκε θέλοντας να δω αν μπορώ να γράψω σε μεγάλη φόρμα, ένα δικό μου μυθιστόρημα. Ήθελα επίσης, αυτό να διαδραματιστεί στον τόπο καταγωγής μου. Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι “Βελουδένιες” το πρώτο μου βιβλίο. Είναι μία ιστορία μυστηρίου για την εξαφάνιση μιας κοπέλας και διαδραματίζεται στην Κίσσαμο, στο χωριό Έλος. Την έγραψα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από τη δουλειά και την έστειλα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Απ΄ όσους απάντησαν, επέλεξα να συνεργαστώ με την Ωκεανίδα. Είμαι τυχερός και ευγνώμων γιατί πρόκειται για έναν ιστορικό εκδοτικό οίκο ο οποίος εμπιστεύτηκε και έδωσε βήμα σε έναν νέο συγγραφέα. Μου έδωσαν λοιπόν αυτή την ευκαιρία, σύστησαν την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα σε ένα ευρύτερο κοινό, οι “Βελουδένιες” κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο του 2019 κι έτσι ξεκίνησαν όλα”

Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία, μία συλλογή διηγημάτων που γράφτηκε κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας με τον τίτλο “Βράδια μοναχικά χωρίς άστρα” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24 Γράμματα και το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Μιχάλη Χορευτάκη, που λέγεται “Τα δεσμά του δράκου” και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021, πάλι από την Ωκεανίδα: “Είναι ένα πιο σκοτεινό βιβλίο και μεγαλύτερο σε μέγεθος άρα σε ακόμα μεγαλύτερη φόρμα, το οποίο είναι σαν μια συνέχεια του πρώτου βιβλίου, ακολουθεί κάπως τα χνάρια του”.

Πώς συνδυάζονται οι γρήγοροι ρυθμοί της τηλεόρασης με το αρκετά μοναχικό επάγγελμα του συγγραφέα; “Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πραγματικά η “τρέλα” της τηλεόρασης και οι πολύ έντονοι ρυθμοί της, ηρεμούν με τη συγγραφή και αντίστροφα η συγγραφή δίνει περισσότερο χώρο στην ψυχική μου ηρεμία για να αντιμετωπίσω αυτά που προκύπτουν από τις ανάγκες διαχείρισης μιας καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής. Είναι πολύ απαιτητική και πολύωρη η δουλειά στην τηλεόραση. Yπάρχουν συνθήκες που καλείσαι να διαχειριστείς, δεν υπάρχει ωράριο, αλλά είναι μια δουλειά που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αυτό είναι κάτι που όποιος δεν το έχει γνωρίσει, δεν μπορεί να το καταλάβει. Έχει μια μαγεία η τηλεόραση, είναι ένα πολύ δυνατό και πολύ όμορφο μέσο ακόμα και για όσους είμαστε πίσω από τις κάμερες”

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται στη ζωή του Μιχάλη ο “Σασμός“: “Όταν κυκλοφόρησαν οι “Βελουδένιες”, επικοινώνησαν μαζί μου κάποιοι άνθρωποι από την εταιρία παραγωγής του κυρίου Καραγιάννη και μου ζήτησαν να κάνω ένα δοκιμαστικό για να δούμε αν θα μπορούσα να γράψω σενάριο που είναι επίσης κάτι πολύ διαφορετικό. Μου έστειλαν λοιπόν κάποιες σκηνές από μία σειρά και μου ζήτησαν να τις μετατρέψω σε διάλογο. Το έκανα, πήγε καλά και μου ζήτησαν να συνεργαστούμε.

Πώς δουλεύετε σαν σεναριακή ομάδα; Καταρχάς υπάρχει ως πρώτη ύλη το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη που είναι η βάση μας. Είναι ένας σπουδαίος συγγραφέας, μας έχει δώσει μια εξαιρετική πρώτη ύλη την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Είναι επίσης ο σεναριογράφος μας ο Βασίλης ο Σπηλιόπουλος και είμαστε τρεις διαλογογράφοι ή διαλογίστες οι οποίοι καλούμαστε να φέρουμε σε καθημερινό λόγο το όραμά του και το πώς έχει διασκευάσει το βιβλίο λέει ο Μιχάλης και συνεχίζει:

“Η προετοιμασία ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν, επειδή είναι μεγάλα τα επεισόδια και οι ώρες ενασχόλησης με αυτό είναι πολλές. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι διορθώσεις, υπάρχει η πρώτη γραφή και φυσικά μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ μας. Είναι γενικά μια συνθήκη κατά την οποία δεν σταματάμε ποτέ, όσα επεισόδια κι αν είμαστε μπροστά, πάντα πρέπει να υπάρχει μια “απόσταση ασφαλείας” έτσι ώστε αφενός να διευκολυνθούμε εμείς, αφετέρου να διευκολύνουμε το συνεργείο και τους σκηνοθέτες να έχουν τα επεισόδια στην ώρα τους. Είναι μια καθημερινή σειρά και το μεγάλο στοίχημα ειναι να έχει την ποιότητα μιας εβδομαδιαίας σειράς κάτι που νομίζω έχουμε καταφέρει”

Αυτό που επίσης έχετε καταφέρει είναι να προσεγγίσετε με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο την κρητική διάλεκτο και φρασεολογία… “Χαίρομαι που το λες γιατί εξαρχής αυτό που θέλαμε ήταν να μεταφέρουμε κάτι αληθινό στον θεατή. Δεν θέλαμε δηλαδή να έχουμε κρητικούς ήρωες που να μην μιλάνε ρεαλιστικά τα κρητικά. Θέλαμε οι συγκεκριμένοι ήρωες να μιλάνε όπως θα μιλούσαν οι αντίστοιχες προσωπικότητες που βλέπουμε καθημερινά στην Κρήτη. Είναι κάποιοι συγκεκριμένοι χαρακτήρες, ας πούμε η γιαγιά Ειρήνη, η Καλλιόπη, ο παπάς, οι οποίοι εκ των πραμάτων έπρεπε να μιλάνε κρητικά. Υπάρχουν άλλοι χαρακτήρες που έχουν μισό μισό το ιδίωμα, τα νέα παιδιά όπως ο Μαθιός ή ο Αστέρης. Έπρεπε να γίνει προσαρμογή έτσι ώστε να είναι σα μια συνέχεια και στο σενάριο και στους διαλόγους, με τρόπο που να είναι φυσικός, αληθινός, να αποφύγουμε οτιδήποτε ψεύτικο.

“Βοήθησε πάρα πολύ το ότι είμαι γέννημα θρέμμα κρητικός. Γνωρίζω πώς χρησιμοποιούνται κρητικές λέξεις και φράσεις ή πώς μιλάνε συγκεκριμένοι τύποι ανθρώπων οπότε όλα αυτά τα ενέταξα μέσα στο σενάριο. Και οι άλλες δύο κοπέλες, η Γιάννα Κανελλοπούλου και η Σωτηρία Ψευτούδη με τις οποίες συγγράφουμε τους διαλόγους είναι πολύπειρες και όπου χρειάζεται, συμπληρώνουμε, αλλάζουμε έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πραγματικό”.

Υπάρχει κάποια σκηνή που σε συγκίνησε ή σε δυσκόλεψε στο πώς να την αποδώσεις; Πολλές. Μία είναι η σκηνή που η Μαρίνα πηγαίνει στο νεκροτομείο για την αναγνώριση του Πέτρου, του παιδιού της που έχει δολοφονηθεί. Ήθελα να έχει ένα κρητικό ξόδι για να τον αποχαιρετίσει. Έψαξα πραγματικά πολύ, έκανα πολλά τηλέφωνα, έκανα μια μικρή έρευνα έτσι ώστε να καταφέρω αυτό που ήθελα. Επειδή είναι τραγικό έτσι κι αλλιώς το γεγονός έπρεπε να είναι λιτό, απέριττο, κρητικό. Αυτή είναι μια σκηνή σημείο αναφοράς για μένα και μια δεύτερη σκηνή πιο πρόσφατη, είναι η σκηνή με τον Αστέρη και τη γιαγιά Ειρήνη που πηγαίνει στο σπίτι και της ζητά συγγνώμη για το έγκλημα του Πέτρου. Στη συγκεκριμένη σκηνή, στα λόγια της γιαγιάς έχω δώσει ένα μέρος από τη δική μου τη γιαγιά, τη Στεφανία. Βγήκε όπως θα μιλούσε σε μια αντίστοιχη περίπτωση εκείνη και γι αυτό το λόγο με συγκινεί πάρα πολύ.

Ο πρώτος κύκλος της επιτυχημένης σειράς μπορεί να ολοκληρώθηκε χθες, ωστόσο οι συντελεστές έχουν ξεκινήσει ήδη τον δεύτερο κύκλο, έτσι ώστε να βρίσκονται αρκετά επεισόδια μπροστά.

Για τον Μιχάλη Χορευτάκη ακολουθούν μέσα στο καλοκαίρι σύντομες διακοπές στα αγαπημένα του Χανιά ενώ όπως λέει ο ίδιος: “Υπάρχουν ιδέες για το νέο μου βιβλίο, ωστόσο προς το παρόν έχει δοθεί βάρος στον Σασμό, στο να πάει η δεύτερη σεζόν ακόμα καλύτερα από την πρώτη γιατί είναι μία όμορφη δουλειά, πίσω από την οποία υπάρχει πολύς κόπος και πολλή αγάπη, οπότε επικεντρώνομαι εκεί, με πίστη και δουλειά προσδοκώντας το καλύτερο”

zarpanews.gr

The post Μιχάλης Χορευτάκης: Ένας ταλαντούχος Χανιώτης συγγραφέας στη σεναριακή ομάδα του “Σασμού” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
ομαδα, κρητη, μμε, αθηνα, star, live, βασεις, media, νέα, καλοκαιρι, χανια, βιβλια, εφημεριδες, φωτης σεργουλοπουλος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αστυνομικο τμημα, αδεια, βημα, δουλεια, καθημερινη, μμε, ονειρο, σωτηρια, τα νεα, τηλεοραση, υλη, φρασεις, ωκεανιδα, ωρα, star, αγαπη, απλα, βιβλιο, γεγονος, γινει, δευτερο, διευθυνση, δικη, δοθει, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, ειρηνη, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εταιρια, ετος, ζωη, ζητα, ιδεες, ιντερνετ, υπηρχαν, ηρεμια, ηρωες, οικο, ιστορικο, εκδοσεις, κειμενο, κυκλος, κρητικα, λιτο, λογια, λογο, μαγεια, μπηλιου, μπορεις, μαρια, μυαλο, μυθιστορημα, νομικη, παντα, ομορφη, οραμα, ουσιαστικα, ουσια, παιδια, πανεπιστημιο αθηνων, πετρουλακη, πιστη, ποιοτητα, πτυχιο, ρυθμοι, σεζον, σειρες, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σκηνες, σκηνοθετες, σπιτι, σπυρου, τμημα, φυσικα, φθινοπωρο, φορμα, ψευτικο, ωρες, βηματα, δωσεις, εκπομπες, επεισοδια, καρδια, κρητικες, λεξεις, media, μπροστα, σκηνη, τυχερος, ξεκινησε, γιαγια
Τυχαία Θέματα