Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι Ρώσοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης – Δείτε ζωντανά

Τον τελευταίο σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποχαιρετά πλήθος κόσμου στη Μόσχα, εκεί όπου κηδεύτηκαν ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βλαντίμιρ Λένιν.

Οι απουσίες ηχηρές σε μια περίοδο που το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Μόσχα είναι ιδαίτερα οξυμμένο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η «ψυχροπολεμική» αυτή κατάσταση ευθύνεται για τις απουσίες δυτικών ηγετών από το «ύστατο χαίρε». Απών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και των ρωσικών αντίμετρων έχουν σταματήσει

τις εμπορικές πτήσεις μεταξύ της χώρας και των χωρών μελών της ΕΕ. Παράλληλα η Μόσχα, σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε Δυτικούς πολιτικούς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση για να παραστεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. Η προκάτοχός του Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκε την πρόσκληση, επικαλούμενη έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Ωστόσο διπλωμάτες και πρεσβευτές θα παραστούν στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρεσβευτής στη Μόσχα Πιερ Λεβί, όπως και ο Αμερικανός Τζον Σάλιβαν.

Ο Πούτιν μετέβη την Πέμπτη στο νοσοκομείο της Μόσχας όπου πέθανε ο 91χρονος Γκορμπατσόφ, έπειτα από «μακρά και σοβαρή ασθένεια». Ο Ρώσος πρόεδρος κατέθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο ανοικτό φέρετρο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ, τήρησε ενός λεπτού σιγή και έσκυψε το κεφάλι του σε ένδειξη σεβασμού.

Ωστόσο στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους, αν και, όπως υπογράμμισε το Κρεμλίνο, η τελετή του θα έχει «όλα τα στοιχεία μιας κρατικής κηδείας».

Η κόρη του Γκορμπατσόφ Ιρίνα έχει δηλώσει ότι η τελετή θα είναι σεμνή και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η σορός του θα εκτεθεί στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999.

Παρών ο Βίκτορ Όρμπαν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ακολυθεί αντίθετη πορεία από τους Ευρωπαίους εταίρους του αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στη Μόσχα για την κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ανακοίνωσε η κυβέρνησή του.

«Θα αποτίσει φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ» , συνοδευόμενος από μια ουγγρική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με την ανάρτηση της κυβέρνησης στο Twitter.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Ορμπάν δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα έρθει για να αποχαιρετήσει τον Γκορμπατσόφ. Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνάντηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όπως φαίνεται σε ζωντανή σύνδεση, για την κηδεία του Γκορμπατσόφ, έχει συρρεύσει πλήθος Ρώσων.

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «έφυγε» στα 91 του χρόνια ύστερα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Στην εξουσία ήταν από το 1985 μέχρι το 1991, ενώ το όνομά του έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες αλλαγές της παγκόσμιας ιστορίας.

Είναι ο ηγέτης που μνημονεύουν οι Δυτικοί, καθώς τάχθηκε υπέρ της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ενώ υπήρξε πολύ συνεργάσιμος με τις ΗΠΑ, όσον αφορά στον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Από πνεύμα εκτίμησης χαρακτηρίστηκε η συνεργασία του και με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Γκορμπατσόφ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δεδομένου ότι είχε μιλήσει για την ανάγκη αποφυγής ενός πυρηνικού πολέμου, όταν είχε ερωτηθεί σε μια περίοδο έντασης ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν.

ieidiseis.gr

The post Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι Ρώσοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης – Δείτε ζωντανά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα