Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται, ποια τα δικαιολογητικά, χαμός για χωράφια

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται με συγκεκριμένα έγγραφα και δικαιολογητικά, ωστόσο φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ζήτημα με τα χωράφια και τους αγρότες.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση του lockdown ξεκίνησε, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Η μετακίνηση εκτός νομού δεν έχει μπει ακόμη στο τραπέζι, ωστόσο δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα και για όσους θέλουν να κάνουν αγροτικές εργασίες.

Έξαλλοι

δηλώνουν παραγωγοί που μίλησαν με τον ΑγροΤύπο, για την κατάργηση της χειρόγραφης βεβαίωσης μετακίνησης.

Οι έχοντες αγροτικά εισοδήματα, που θέλουν να μετακινηθούν για αγροτικές εργασίες, δεν καλύπτονται από τη χειρόγραφη δήλωση, αλλά πρέπει να μπουν στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet, που ως επί το πλείστον έχει ο λογιστής του καθενός. Οι αγρότες κάνουν λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία και για συνεχή εμπόδια που βάζει το κράτος στην παραγωγική διαδικασία, ενώ η ΕΑΣ Μεσσηνίας ζητά να αποσυρθεί η σχετική απόφαση και να εξακολουθήσει να ισχύει η χειρόγραφη βεβαίωση.

Την ίδια ώρα όμως στις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) υπάρχουν κι άλλα κενά, που αφορούν στους έχοντες αγροτικά εισοδήματα, καθώς δεν υπάρχει καμιά μνεία για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν κι εργάζονται στο χωράφι.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, τα μέλη της οικογένειας, που συνεπικουρούν σε αγροτικές εργασίες, πάλι δεν δύναται να μετακινηθούν, καθώς δεν καλύπτονται από κάποιου είδους βεβαίωση.

Με λίγα λόγια οι αγρότες πρέπει να ζητήσουν από τους λογιστές τους να τους επανατυπώσουν τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιούσαν , για να μετακινούνται και να κάνουν τη δουλειά τους, – τόσο οι ειδικού όσο και κανονικού καθεστώτος, ετεροεπαγγελματίες και κατά κύριο επάγγελμα – τώρα που άλλαξε ο μήνας. Είναι πάντως μπερδεμένοι πολλοί παραγωγοί.

Μιλώντας στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, ήταν ξεκάθαρος: «Οι αγρότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αγρότες που τηρούν βιβλία και είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή του κανονικού καθεστώτος, είτε δεν τηρούν βιβλία και δεν είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή αγρότες ειδικού καθεστώτος. Και οι δύο αυτές κατηγορίες αγροτών υποχρεούνται, για την ορθή μετακίνησή τους λόγω COVID-19, να έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησης: βεβαίωση, είτε εκτυπωμένη από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, όπου μπαίνουν από τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS, είτε χειρόγραφη βεβαίωση από το forma.gov.gr και μία εκτύπωση από το TAXIS της προσωποποιημένης πληροφόρησης, όπου εκεί φαίνεται η ιδιότητά τους ως αγρότες»…

Τι γίνεται όμως όταν η μετακίνηση είναι εκτός των ορίων του νομού; Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντά: «Στην περίπτωση εκείνη, για μεγαλύτερη διασφάλιση σε τυχόν έλεγχο, καλό είναι να αποδεικνύουν με κάποιο έγγραφο ότι έχουν περιουσία εκτός των ορίων του νομού. Αυτό θα μπορούσε να είναι το Ε9 ή μία Δήλωση Καλλιέργειας, ή οτιδήποτε αποδεικνύει ότι καλλιεργούν εκτός των ορίων του νομού που διαμένουν. Δεν είναι υποχρεωτικό. Το λέω προαιρετικά, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία»…

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει επίσης ότι «δεν είναι υποχρεωτικό το έγγραφο της Εργάνη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τη χειρόγραφη βεβαίωση, αλλά εκτυπώνοντας το έντυπο που θα συμπληρώσουν από το forma.gov.gr»…

Τι ισχύει όμως με τα μέλη των οικογενειών που συνήθως έχουν μαζί τους οι αγρότες για να τους βοηθήσουν στις αγροτικές εργασίες; «Καταρχήν, όταν λέμε μέλη οικογενειών, εννοούμε σύζυγο, παιδιά, ή γονείς και αδέλφια. Πάντοτε μιλάμε για συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση ο αγρότης ο οποίος έχει την αγροτική εκμετάλλευση στο όνομά του, είτε κανονικού είτε ειδικού καθεστώτος, θα εκδώσει βεβαίωση εργαζομένου πάλι από το forma.gov.gr για κάθε μέλος της οικογένειάς του που βρίσκεται στο αυτοκίνητο»…

Στις βεβαιώσεις αυτές θα αναγράφονται οι μέρες και οι ώρες μετακίνησης. Στο μεταξύ, σε κάθε αυτοκίνητο ο αγρότης μπορεί να έχει μέχρι δύο ακόμη ενήλικες. Τρεις ενήλικες δηλαδή ανά όχημα.

Στην περίπτωση τώρα που ο αγρότης έχει μαζί του εργάτη γης, τότε η βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να συνοδεύεται και από το εργόσημο που οφείλει να έχει βάλει στο όνομα του μετακινούμενου εργάτη.

Οι μεν αγρότες κανονικού καθεστώτος έχουν σφραγίδα και θα πρέπει τα έντυπα να τα έχουν σφραγίσει. Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος αρκεί να έχουν γράψει ολογράφως τα ονόματά τους και να έχουν βεβαίως βάλει από κάτω και την υπογραφή τους.

«Όλοι οι αγρότες μπορούν με τα χαρτιά αυτά να πάνε παντού. Είτε στην περιουσία της συζύγου τους είτε των γονιών τους κ.λπ. Αρκεί να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση του TAXIS. Είναι το μόνο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί την ιδιότητα του αγρότη ως αγρότη. Είναι το έντυπο που λέγεται προσωποποιημένη πληροφόρηση»…

Αυτό, τέλος, ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο αγρότης λαμβάνει ή όχι επιδότηση. Διότι μπορεί να είναι αγρότης, αλλά επειδή δε διαθέτει τα απαιτούμενα στρέμματα καλλιεργειών μπορεί να μην επιδοτείται.

Τι ισχύει με τη μετακίνηση εκτός νομού σήμερα

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υφίστανται και εξαιρέσεις με την επίδειξη βέβαια των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε εφαρμογή βρίσκεται η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός από εξαιρέσεις που ορίζονται για τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Σύμφωνα με όσα ορίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε σχετική δημοσίευση, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτές είναι οι εξής και με τα κάτωθι έγγραφα:

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Επιπλέον:

Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

ieidiseis.gr 

The post Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται, ποια τα δικαιολογητικά, χαμός για χωράφια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα