Μεγάλος στη ζωή, μεγάλος και στο θάνατο – Ποιοι έρχονται στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Παγκόσμιο είναι το ενδιαφέρον για την κηδεία ενός από τους τελευταίους – αν όχι του τελευταίου – σύγχρονου παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα γίνει στα Χανιά αύριο Πέμπτη και θα αποτελέσει την τελευταία πράξη στη διαδρομή του μεγάλου μουσουργού.

Τα Χανιά την Πέμπτη θα είναι στο επίκεντρο και από το πρωί όλοι οι πολίτες

που το επιθυμούν, θα μπορούν να αποχαιρετίσουν τον Μίκη στη Μητρόπολη Χανίων. Στη συνέχεια θα γίνει η κηδεία στον Γαλατά όπως ο ίδιος ήθελε, σε στενό πλέον κύκλο.

Όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αναμένεται να βρεθεί στα Χανιά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπουργοί και βουλευτές.

Την Τετάρτη, το λαϊκό προσκύνημα που διήρκεσε τρεις μέρες, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα με την τελετή αποχαιρετισμού. Χιλιάδες άνθρωποι είπαν αντίο στον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη, μεταξύ αυτών και πολίτες ξένων χωρών, ενώ στεφάνια στη μνήμη του απέστειλαν δεκάδες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και των γραμμάτων,  επχειρηματίες και σύλλογοι.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ανακοινωθεί και θα γίνει ως εξής:

Στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης θα φτάσει η πομπή με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στην πύλη Ε3 (Αγιος Διονύσιος) στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί στο πλοίο «Blue Galaxy» της ΑΝΕΚ με προορισμό τη Σούδα.
Στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας και θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.Από εκεί θα μεταφερθεί με πεζή πορεία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για το λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει ως τις 12 το μεσημέρι.Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου στη 1 το μεσημέρι θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία, σε στενό κύκλο.Τέλος, με πεζή πορεία θα μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Γαλατά, όπου και θα ταφεί.Στην πόλη των Χανίων θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που όμως δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί λεπτομερώς ενώ θα τηρηθούν και τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Νωρίτερα, χρειάστηκε μέχρι και δικαστική απόφαση για να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος θα γινόταν σεβαστή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, μετά από την οριστική απόφαση είχε δηλώσει ότι κάποιοι δεν ήθελαν να σεβαστούν αυτή την επιθυμία, αφήνοντας ξεκάθαρη αιχμή για τον οικογενειακό κύκλο του συνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους παγκοσμίως συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Έγραψε εκατοντάδες μουσικά έργα, από συμφωνίες και όπερες μέχρι και τραγούδια. Δική του είναι και η μελωδία που σε όλο τον κόσμο αποτελεί συνώνυμο της Ελλάδας, το συρτάκι από την ταινία Zorba the Greek με τον Άντονι Κουίν. Είχε πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση.

Γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925 και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

zarpanews,.gr

The post Μεγάλος στη ζωή, μεγάλος και στο θάνατο – Ποιοι έρχονται στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα