Με το στανιό στο προνήπιο όλα τα 4χρονα στα Χανιά | Τι αλλάζει από φέτος χωρίς σχέδιο και ενημέρωση

Σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που η δημοτική αρχή των Χανίων δρομολογεί την ένταξη όλων των τετράχρονων στα προνήπια της πρωτοβάθμιας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, Αθηνά Γιαννουλάκη, ο Δήμαρχος έχει υπογράψει για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στα Χανιά,

χωρίς να λάβει υπόψη τις διαφωνίες στενών του συνεργατών και όσων γνωρίζουν το θέμα και ενώ το υπουργείο αφήνει τριετές περιθώριο στους Δήμους για να προετοιμαστούν.

Έτσι, περίπου 600 παιδιά θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ για τα προνήπια της πρωτοβάθμιας, την ώρα που δεν υπάρχουν ούτε δομές, ούτε αίθουσες ούτε προσωπικό για να τα δεχτεί. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την κα Γιαννουλάκη, οι παιδικοί θα αδειάσουν κατά τα 2/3 της δυναμικότητάς τους με τις εκατοντάδες κενές θέσεις να μην καλύπτονται ακόμα και εάν γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις την ερχόμενη περίοδο.

Αυτό, θα οδηγήσει στην απόλυση δεκάδες εργαζόμενες, οι οποίες παρότι δουλεύουν για πάνω από 15 χρόνια στον Δήμο Χανίων, απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις που είναι «συνδεδεμένες» με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι το ΕΣΠΑ ουσιαστικά «χρηματοδοτεί» τους παιδικούς σταθμούς αφού τα 400 περίπου παιδιά που μπαίνουν μέσω του προγράμματος της «εναρμόνισης οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής» επιδοτούνται με κουπόνια, από τα οποία άτυπα πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος για συγχωνεύσεις αφού οι μικροί σταθμοί πιθανόν να μην έχουν τον ελάχιστο αριθμό παιδιών για να λειτουργήσουν

«Είμαστε σαφώς υπέρ μιας ενιαίας προσχολικής αγωγής» τόνισε η κα Γιαννουλάκη «και δεν εξυπηρετούμε συντεχνιακά συμφέροντα». «Όμως ο νόμος ψηφίζεται χωρίς κανένα πολιτικό σχεδιασμό, με σοβαρά προβλήματα στέγασης των νηπιαγωγείων και σοβαρές ελλείψεις παιδαγωγικού, βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού» συμπλήρωσε, καλώντας τον δήμαρχο να πάρει πίσω την υπογραφή του.

«Πατσαβουριάζουν ένα δίκαιο αίτημα για δωρεάν ενιαία και δημόσια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά» τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ηλέκτρα Πατσουράκη. Κάθε χρόνο «η αγωνία των γονέων για το αν θα μπουν τα παιδιά στους παιδικούς συμπίπτει με την αγωνία των εργαζομένων να διατηρήσουν τη δουλειά τους» είπε και επανέφερε το αίτημα για ανάπτυξη και εκσυχρονισμό του δικτύου των βρεφικών και νηπιακών σταθμών και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί απ’ έξω.

«Με το νέο νόμο βρίσκονται στο κενό οι θέσεις εργασίας και τα παιδιά» ανέφερε από την πλευρά των εργαζομένων η Δέσποινα Βογιατζή. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις για τους παιδικούς ξεκινούν φέτος στις 10 Μαϊου, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις αλλαγές!

Όπως τονίστηκε, για να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από πλευράς Δήμου, ώστε να μετατραπούν ορισμένοι παιδικοί σε βρεφικούς, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις και τον εξοπλισμό, να πιστοποιηθούν αλλά και να ελεγχθούν από την ΕΕΤΑΑ που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ανάλογες εργασίες πρέπει να γίνουν στα σχολικά κτήρια της πρωτοβάθμιας που θα κληθούν να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο παιδιών.

«Προς τι λοιπόν η βιασύνη;» αναρωτήθηκε η κα Γιαννουλάκη, τι στιγμή μάλιστα που τόσο το Ηράκλειο, όσο και όλοι οι μεγάλοι Δήμοι, όπως είπε, αρνήθηκαν να υπογράψουν.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα