Με εντάσεις, φωνές και… πίτσες η επιστροφή στα έδρανα για το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων 1,5 χρόνο μετά | Photos

| Photos

Επιστροφή στα έδρανα και στις… αντιπαραθέσεις την Παρασκευή για τους δημοτικούς συμβούλους των Χανίων κατά την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά από 1,5 χρόνο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι και συνεχιζόταν μέχρι μετά τις 9 το βράδυ. Κατά την έναρξη συμμετείχαν 39 σύμβουλοι, οι 27 δια ζώσης και οι 12 με τηλεδιάσκεψη.

Η συζήτηση «άναψε» κατά τον ορισμό νέων διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα του Δήμου Χανίων ενώ λίγο μετά τις 8, οι παρευρισκόμενοι εξεπλάγησαν από την άφιξη κουτιών

με πίτσα και αναψυκτικών μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, η πρωτοβουλία ανήκε στον Δήμαρχο, ο οποίος άκουσε αρκετούς συμβούλους να διαμαρτύρονται ότι έχουν πεινάσει.

Στον ΔΟΚΟΙΠΠ ο Βαλυράκης

Στην διοίκηση του Δήμου Χανίων αξιοποιείται από σήμερα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Βαλυράκης (ΕΔΩ)Ειδικότερα, ο κ. Βαλυράκης ορίστηκε ως πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας ( ΔΟΚΟΙΠΠ) του Δήμου Χανίων. Η μέχρι σήμερα πρόεδρος Ελένη Ζερβουδάκη συνεχίζει ως αντιπρόεδρος στον οργανισμό και παραμένει στο τιμόνι των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής.

Ο Βαλυράκης είχε αποχωρήσει από την παράταξη Βαμβουκα μετά την απόσυρση της στήριξης του “Δήμου Ενεργών Πολιτων” προς την δημοτική αρχή.Ένταση για το δημοτικό γηροκομείο

Πρόεδρος στο δημοτικό γηροκομείο παραμένει ο Γιάννης Σημαντηράκης. Ωστόσο, οι παρατάξεις Βάμβουκα, Βουρλάκη και Ρίζου, κατηγόρησαν τον δήμαρχο για «αποκλεισμό» από το διοικητικό συμβούλιο της δομής. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο προεδρεύων Τάσος Αλόγλου, έκλεισε το μικρόφωνο του Σεραφείμ Ρίζου, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην Δημοτική Πινακοθήκη, πρόεδρος παραμένει ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.

Για τον τουρισμό

Στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στην επικείμενη ίδρυση και λειτουργία ΚΕΠ τουρισμού στο λιμάνι, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, παρουσίασε αναλυτικά τα σχέδια της δημοτικής αρχής στον τομέα του τουρισμού.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε πως πρέπει να αναβαθμιστεί η σελίδα chania.gr καθώς ενώ είναι το πρώτο αποτέλεσμα στις αναζητήσεις στο Google όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο με άχρηστες για τον επισκέπτη, πληροφορίες. Απαντώντας, ο Δήμαρχος τόνισε πως αμέσως μετά τις Αποκριές θα γίνει παρουσίαση του νέου site που κινείται ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση

Τον τρόπο λειτουργίας του τεμένους Γιαλί Τζαμισί Ενετικού Λιμένα Χανίων ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. Η διοίκηση του δημοτικού λιμενικού ταμείου απέσπασε θετικά σχόλια για την ποιοτική αναβάθμιση του χώρου τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικά με την εκμετάλλευση του χώρου, ο Γιάννης Φραγκάκης σημείωσε πως εάν το Γυαλί Τζαμισί μπορεί να έχει έσοδα 10.500 ευρώ τον χρόνο, τότε το ισόγειο του νέου λιμενικού ταμείου θα μπορεί να έχει 105.000 ευρώ και κάλεσε την δημοτική αρχή να ξαναδεί τα σχέδια περί δημιουργίας ΚΕΠ τουρισμού.

Αποτροπιασμός για την Αγία Σκέπη

Στις εξελίξεις γύρω από το θεμα του γηροκομείου στα Χανια, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης,

Ο κύριος Σημανδηράκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Θέλω να τονίσω με κάθε ένταση ότι αυτές οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει ο Εισαγγελέας αφορούν τους δράστες και δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η Χανιώτικη κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα τρίτης ηλικίας. Πραγματικά μιλάμε για μια φρικιαστική κατάσταση και εντελώς απαράδεκτη για κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία” τόνισε, συμπληρώνοντας πως ελπίζει να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτήν την κατάσταση που προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό.

Απο την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Γιώργος Τσαπάκος τόνισε “Είναι όντως δυσφήμιση για τα Χανιά. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να ρίξει απλετο φως σε σύντομο διάστημα”.

Από τη μεριά του ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ανέφερε: “Το θέμα της Αγ. Σκέπης είναι στην δικαιοσύνη και δεν επιθυμώ να κάνω κάποιο σχόλιο” σημειώνοντας παράλληλα πως το πρόβλημα προκύπτει πάντα όταν μια δομή ηλικιωμένων μετατρέπεται σε χρονίων παθήσεων.

Ο Γιάννης Σαρρης σημείωσε πως τα οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. ” Υπήρχαν καταγγελίες απο το 2000. Είχαμε φτιάξει μια δομή “ταξίδι εξπρες” στην Αχερουσία Λίμνη” σχολίασε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σωστή λειτουργία του δημοτικού γηροκομείου των Χανίων που οφείλει ο Δήμος να περιφρουρήσει και να ενισχύσει.

Ο Νίκος Βουρλάκης σχολίασε πως ειναι υποχρέωση του κράτους να έχει για ολους σύγχρονες κρατικές δομές και όχι να επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία που βλέπουμε τι μεσα χρησιμοποιεί.

Τέλος ο Σεραφειμ Ρίζος επεσήμανε πως “δεν ειναι τα Χανιά κατηγορούμενα αυτή τη στιγμή για την υπόθεση της Αγ. Σκέπης, ειναι ο ιδιωτικος τομέας” προσθέτοντας πως η Κυβερνηση επιδιώκει την διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σε παρέμβασή της, η Νίκη Αποστολάκη, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, ο λόγος που αυτή η δομή δεν μπορεί να κλείσει, είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές για να μεταφερθούν οι 37 περίπου φιλοξενούμενοι. Η ίδια επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση του ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων.

«Πράγματι το χρονίων παθήσεων πρέπει να ανοίξει για να εξυπηρετήσει περισσότερο κοσμο» συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μπάμπης Κουρούσης. 

Για το πάρκο των Αγίων Αποστόλων

Μελέτη ύψους 1,7 εκ ευρώ για το πάρκο των Αγ. Αποστόλων ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Η μελέτη θα εκπονηθεί από ιδιώτη λόγω αδυναμίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χανίων. «Να μην βολευόμαστε διαρκώς με τέτοιες λύσεις ώστε να διαιωνίζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης» σημείωσε ο Γιάννης Σαρρής.

Σημαντικά έργα στο τεχνικό πρόγραμμα

Στα σημαντικά έργα που συμπεριλαμβάνονται στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μιχάλης Καλογριδάκης. 

Μεταξύ αυτών, αναβαθμίσεις σχολείων (8ου – 13ου δημοτικού και 33ου νηπιαγωγείου) και συντηρήσεις σχολικών μονάδων, η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σούδας, η αποκατάσταση του Μορώνη ποταμού (δημοπρατείται μέσα στο επόμενο τρίμηνο) η ανάπλαση της περιοχής των Ταμπακαριών με 2,4 εκ ευρώ, πλατείες, πεζοδρομήσεις, διαγραμμίσεις, η διαρρύθμιση του πρώην Δημαρχείου Ακρωτηρίου (417.000 ευρώ) και άλλα.

Για το ακίνητο της Ηρώων Πολυτεχνείου

Μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα και η αξιοποίηση του ακινήτου της Ηρώων Πολυτεχνείου στα Δικαστήρια που έχει προέλθει από δωρεά της πολιτικής λέσχης Χανίων. Ένταση δημιουργήθηκε κατά την συζήτηση γύρω από το θέμα, καθώς εκφράστηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής να διαμορφωθεί ένας χώρος αναγνωστηρίου – συλλογής βιβλίων που θα υπάγεται στις δημοτικές βιβλιοθήκες.

Ως πρόεδρος της Λέσχης, ο Γιάννης Φραγκάκης τόνισε πως «εμείς δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την σημερινή τροποποίηση. Είχαμε αποφασίσει να γίνει μια δομή προσχολικής αγωγής για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Να επιστρέψει το κτήριο στους Χανιώτες για κοινωφελούς σκοπούς».

Από τη μεριά της δημοτικής Αρχής, τόσο ο κ. Αλόγλου, όσο και ο κ. Καλογριδάκης, ανέφεραν πως είναι αδύνατον με βάση τη νομοθεσία να μετατραπεί το κτήριο σε δομή προσχολικής αγωγής ενώ οι απαιτούμενες παρεμβάσεις είναι ασύμφορες.

Ο κ. Φραγκάκης ζήτησε να λάβει γραπτώς από τις τεχνικές υπηρεσίες αυτές τις εξηγήσεις.

Για την Αγορά

Τον προβληματισμό του για την αισθητική υποβάθμιση του κέντρου των Χανίων από το εργοτάξιο στην δημοτική Αγορά, μετέφερε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης. Ο κ. Αρχοντάκης αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες τουαλέτες καθώς οι υπάρχουσες θα είναι κλειστές.

Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε πως ήδη είναι σε αναζήτηση λύσης για τον τρόπο κάλυψης του εργοταξίου ενώ δεσμεύτηκε ότι θα δει και το θέμα με τις τουαλέτες.

Για τον Άλκη

Στην έναρξη της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με πρωτοβουλία του Γιάννη Σπυριδάκη, για την καταδίκη της οπαδικής βίας με αφορμή τον τραγικό χαμό του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

zarpanews.gr

The post Με εντάσεις, φωνές και… πίτσες η επιστροφή στα έδρανα για το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων 1,5 χρόνο μετά | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα