Λευκός καπνός στο Σουδάν: Συμφωνία για 24ωρη εκεχειρία από το απόγευμα

Σε συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε κατέληξαν οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν, μετά από πιέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά ώστε να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων πυροβολισμοί έπεσαν και εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.

Πιο αναλυτικά, η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παραταθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν,

δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.

150 Έλληνες στο Σουδάν
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, 25 Έλληνες είναι στο Χαρτούμ και συνολικά 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν. Ενώ στη Μητρόπολη, όπου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Σάββας ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας που έχει το ελληνικό ΥΠΕΞ στη χώρ, είναι 15 ορθόδοξοι, μεταξύ τους και Έλληνες αλλά και παιδιά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μίλησε σήμερα για το θέμα, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αναζητείται ακόμα ο τρόπος να βρεθεί ασφαλής δίοδος για την απομάκρυνσή τους.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», επισήμανε.

ieidiseis.gr

The post Λευκός καπνός στο Σουδάν: Συμφωνία για 24ωρη εκεχειρία από το απόγευμα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα