«Λευκός καπνός» για το Brexit | Καταρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες

Ύστερα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για το ‘λογαριασμό’ που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία, το κόστος του οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 60 δισ. ευρώ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο

Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η Tερέζα Μέι από τη πλευρά δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί ν’ αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η ίδια, τόνισε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα. «Ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει να υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο χρόνων. Θα το συζητήσουμε πώς θα δρομολογηθεί. Προς το παρόν, η Βρετανή Πρωθυπουργός δέχθηκε ότι το ΗΒ θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους τους υπάρχοντες και όσους περάσουν μέχρι τότε, θα έχει οικονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προϋπολογισμού όπως και τη Δικαιοσύνη. Είναι μια προσωπική νίκη της Τερέζα Μέι. Χάσαμε πολύ χρόνο στο εύκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, τώρα μένει μισός χρόνος για το εμπόριο και μετάβαση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΥρωπαΪκού Συμβουλίου Ντόνανλντ Τουσκ.

«Επαρκή πρόοδο» βλέπει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 50, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στους τρεις τομείς προτεραιότητας, δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών, τον διάλογο σχετικά με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και τον δημοσιονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Ο διαπραγματευτής της Επιτροπής έχει εξασφαλίσει την προστασία των προσωπικών επιλογών των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ των 27, θα παραμείνουν τα ίδια έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Επιτροπή διασφάλισε επίσης ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απλές και θα έχουν χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά τον δημοσιονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ιδιόμορφη κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων.

Λεπτομέρειες για την εκτίμηση της Επιτροπής παρέχονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση προόδου των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επόμενα βήματα: Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θεωρήσει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν τη σύνταξη μιας συμφωνίας αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα βασίζεται στην κοινή έκθεση και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων πάνω σε άλλα ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017, και αφού τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την εκτίμηση της Επιτροπής, η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες πάνω σε τυχόν μεταβατικές ρυθμίσεις και να αρχίσει τις διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναχώρησε εσπευσμένα για τις Βρυξέλλες τα ξημερώματα, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις.

Την είδηση για το «λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες διέρρευσε με tweet συνεργάτης του Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα