Κυριάκος: Η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει

Έτοιμος να οδηγήσει την Ελλάδα «στην οριστική έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ. «Όσο και αν η κυβέρνηση δεν το αντέχει ψυχολογικά, η ώρα της πολιτικής αλλαγής πλησιάζει» τόνισε. «Η ώρα για την αναγέννηση και για μια νέα

Ελλάδα πλησιάζει. Και είμαι σίγουρος, σε αυτό τον ωραίο αγώνα θα είμαστε τελικά σύμμαχοι.»

Η νέα δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ, δείχνει σταθερά τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 10 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (με την αναγωγή) ενώ συντριπτική παραμένει η υπεροχή της στην παράσταση νίκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 31% (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο), με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 23% (+1%). Επίσης το 32% των πολιτών πιστεύει πως ο Κυρ.Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για να διαχειριστεί την οικονομία και την ανάπτυξη στο μέλλον ενώ το 21% προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολιτικοί χειρισμοί για τους δύο στρατιωτικούς που συνεχίζουν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και η ασφάλεια αποτελούν μια ακόμη αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση της ήττας του και γι αυτό ετοιμάζεται να φέρει την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου ο ίδιος έχει ελάχιστα ερείσματα. Ο στόχος του είναι να πιέσει τη ΝΔ και να της βάλει εμπόδια προς την αυτοδυναμία. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική ώστε να διαλυθεί το βασικός δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας που είναι η Αυτοδιοίκηση» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ» συνέχισε. «Θα το ξαναπώ: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.»

Ένας βασικός λόγος που η ΝΔ απορρίπτει την απλή αναλογική είναι γιατί θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης. Ο Κυρ.Μητσοτάκης εξήγησε ότι απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Άρα κατά την Πειραιώς ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

«Η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά να επιβάλει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και δεν θα μπορέσει, γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο από την εξουσία πολύ πριν γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί εφόσον κερδίσει τις εκλογές να επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά στις εθνικές εκλογές θα αλλάξει επίσης τον εκλογικό νόμο ώστε να καταργηθεί η απλή αναλογική και να αντικατασταθεί από ένα πιο δίκαιο από το σημερινό σύστημα, το οποίο όμως θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Πηγή: parapolitika.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα