Κρήτη | Βράχοι «απειλούν» χωριά και γειτονιές – Ζουν με τον εφιάλτη οι κάτοικοι | Photos

| Photos

Με τον φόβο πάνω από τα κεφάλια τους ζουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου, όπου σπίτια έχουν χτιστεί πάνω και δίπλα σε βράχια και μετά την τραγωδία στην Ιεράπετρα κάποιοι ανησυχούν μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Στη γειτονιά του Κατσαμπά εδώ και 4 χρόνια καταγράφονται μικρο-κατολισθήσεις και οι κάτοικοι σπεύδουν πριν από κάθε κακοκαιρία να απομακρύνουν αυτοκίνητα για να μην καταγραφούν ατυχήματα ή ζημιές.

Όσοι ζουν εδώ και χρόνια στα λεγόμενα «Νταμάρια» έχουν συνηθίσει να ζουν με τον βράχο και ακόμα και

μετά την τραγωδία της Ιεράπετρας, θεωρούν ότι ούτε ο χρόνος, ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες κατολισθήσεις.

Κανείς όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι το κακό δε θα συμβεί. Ανήσυχοι αντικρίζουν τα τελευταία χρόνια τις κατολισθήσεις οι κάτοικοι της οδού Πλάτωνος στον Κατσαμπά. Όποτε σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα «βρέχει» πέτρες και σημειώνονται κατολισθήσεις.

Οι κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV», υποστήριξαν πως είναι ευθύνη των αρμοδίων να αλλάξουν το συγκεκριμένο τοπίο στην περιοχή. Οι κάτοικοι, εμφανώς προβληματισμένοι, υποστήριξαν πως σε περίπτωση κακοκαιρίας οι οδηγοί που έχουν παρκάρει τα αμάξια τους δίπλα στον βράχο τρέχουν να τα απομακρύνουν.

Είναι άξιο αναφοράς πως στην οδό Ξάνθου μάλιστα πολλοί θυμούνται την τελευταία κατολίσθηση, με τις πέτρες να πέφτουν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Μνήμες από την εκκένωση στα Αδράχτια

Με αφορμή την τραγωδία στην Ιεράπετρα, ξύπνησαν μνήμες στους εναπομείναντες κατοίκους στο χωριό Αδράχτια. Τα Αδράχτια εκκενώθηκαν τη δεκαετία του 1980, καθώς ο κίνδυνος για τους κατοίκους ήταν ορατός και μόλις πέντε οικογένειες παρέμειναν, παρά τις προειδοποιήσεις. Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται με γλαφυρό τρόπο τη στιγμή που ένας βράχος έπεσε κοντά σε σπίτι.

Ήταν το 1988, όταν οι κάτοικοι είδαν την απειλή να φτάνει στην πόρτα του σπιτιού τους. Κάτοικοι που μένουν στην περιοχή μίλησαν για το πώς βίωσαν το αναπάντεχο και απροσδόκητο γεγονός, που σκόρπισε μαρασμό στο χωριό αφού εκκενώθηκε εντελώς. Ο “Καβαλάρης”, όπως αποκαλείται ο μεγάλος βράχος, προκαλεί δέος, το οποίο συνυπάρχει με τον φόβο. Κανείς δε θέλει ούτε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ξυπνήσει ο “γίγαντας” και να ζήσει ξανά το χωριό σκηνές τρόμου.

Σήμερα θυμίζει χωριό- «φάντασμα», καθώς τη δεκαετία του 1980 εκκενώθηκε υπό τον φόβο των κατολισθήσεων. Μόλις 5 οικογένειες έμειναν παρά τον ξεκάθαρο κίνδυνο, με τους κατοίκους ωστόσο να μην αλλάζουν στάση ούτε μέχρι και σήμερα.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Βράχοι| Βράχοι «απειλούν» χωριά και γειτονιές – Ζουν με τον εφιάλτη οι κάτοικοι | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα