Κρήτη | «Πληγή» η ακρίβεια και για τους αρτοποιούς – «Λουκέτο» σε 20 φούρνους στο Ηράκλειο

«Λουκέτο» έχουν βάλει τον τελευταίο περίπου 1,5 χρόνο είκοσι φούρνοι στον νομό Ηρακλείου! Αιτία, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος και οι τεράστιες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, όπως αλεύρι και σιτηρά.

Οι αρτοποιοί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως το επάγγελμα του αρτοποιού βρίσκεται σε καθίζηση και δε βιώνει τις καλύτερες ημέρες, με εκπροσώπους του επαγγελματικού

κλάδου να τονίζουν την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία. Πλέον, ο μέσος αρτοποιός που παράγει μόνος του ψωμί τείνει να εξαφανιστεί, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το ψωμί είναι το παραδοσιακό συνοδευτικό στο τραπέζι. Ωστόσο φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση το έχει πλήξει ως προϊόν, και ιδιαίτερο τον κλάδο που ασχολείται με την παραγωγή και την πώληση ψωμιού. Η ενεργειακή κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της στα είδη αρτοποιίας.

Οι αρτοποιοί δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως τραγική. Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε έναν χρόνο 20 αρτοποιοί αποφάσισαν να κλείσουν τα αρτοποιεία τους που ήταν μικρομεσαίες-συνοικιακές επιχειρήσεις, καθόσον δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες απαιτήσεις των καιρών και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου «Η Δήμητρα», κ. Βασίλης Δαφέρμος, «η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως άσχημη και απάντηση δε λαμβάνουμε από την Πολιτεία.

Μπορεί η Ομοσπονδία μας να εξηγεί και να διατυπώνει τα αιτήματά μας, η Πολιτεία ωστόσο δεν εφαρμόζει απολύτως τίποτα στην πράξη. Η κατάσταση είναι δραματική. Για να περιγράψω τη δραματικότητα της κατάστασης, αρκεί να σας πω πως σε πανελλαδικό επίπεδο απασχολούνται 145.000 Έλληνες με την αρτοποιία, ενώ στον νομό Ηρακλείου υπήρχαν μέχρι και πέρυσι 139 φούρνοι.

Από τους 139 φούρνους σε ενδοχώρα και πόλη, οι 20 εξ αυτών έχουν κλείσει εντός 1-1,5 χρόνου. Έβαλαν οριστικό «λουκέτο». Δε μιλάμε για αλλαγή ονομασίας ή μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά για οριστικό “λουκέτο”. Δε θα ξανανοίξουν», αναφέρει στο neakriti.gr ο κ. Δαφέρμος.

Μάλιστα, ο αντίκτυπος αυτός, πέραν της μείωσης της απασχολησιμότητας, ανοίγει έναν φαύλο κοινωνικό κύκλο όπως είναι εκείνος της ανεργίας. Το 1/7 των αρτοποιείων στον νομό Ηρακλείου έχει κλείσει, ενώ, εάν αναλογιστεί κάποιος πως κάθε φούρνος απασχολεί 3-4 άτομα ημερησίως, αυτόματα αυτό σημαίνει πως δεκάδες άνθρωποι στον νομό Ηρακλείου βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας.

«Την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είχαμε δει κλείσιμο φούρνων. Τώρα βλέπουμε να κλείνουν φούρνοι και το μέλλον κρίνεται αβέβαιο και απροσδόκητο. Οι άνθρωποι αυτοί που έκλεισαν τους φούρνους τους δε θα ξαναεργαστούν στον χώρο μας.

Η Πολιτεία πρέπει να αναλογιστεί τους ανέργους που υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Δαφέρμος, ενώ συνεχίζει τονίζοντας: «Σε πολλά αρτοποιεία στον νομό Ηρακλείου συναντάμε και άλλα φαινόμενα. Πλέον ο μέσος φούρναρης παλεύει για το μεροκάματο. Υπάρχουν αρτοποιοί οι οποίοι εξαιτίας της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ανοίγουν καθόλου τους φούρνους τους. Συνεννοούνται με άλλους αρτοποιούς οι οποίοι έχουν λίγο πλεόνασμα σε προϊόν και το αγοράζουν οι ίδιοι, ενώ μοιράζονται από κοινού τα πάγια έξοδα. Το κάνουν καθαρά για λόγους συντήρησης».

Το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο κ. Δαφέρμος, μεταξύ άλλων, σχολίασε και το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». Μέσα στη λίστα που έχει εκδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης εντοπίζεται το ψωμί του τοστ και το συσκευασμένο/τυποποιημένο ψωμί. Λαμβάνοντας υπόψη και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, πως το “καλάθι του νοικοκυριού” στοχεύει στη στήριξη των χαμηλόμισθων πολιτών, τίθεται ευθέως το ερώτημα εάν απειλείται το επάγγελμα του αρτοποιού σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Απέναντι σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Δαφέρμος υποστήριξε: «Το “καλάθι του νοικοκυριού” στοχεύει στη συγκράτηση των τιμών. Δεσμεύει το σούπερ-μάρκετ να μην ανεβάσει τις τιμές του πέραν κάποιων ορίων. Δε θεωρώ πως ο πολίτης θα αφήσει το φρέσκο ψωμί για να αγοράσει τυποποιημένο ή συσκευασμένο.

Εμείς πιστεύουμε ως σωματείο στη διαφάνεια και υποστηρίζουμε ακράδαντα πως ο εργασιακός μας κλάδος έχει παραγκωνιστεί. Ζητάμε πρωτοβουλίες κυβερνητικού χαρακτήρα για να πέσει η τιμή των πρώτων υλών και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος».

Τι ζητούν οι αρτοποιοί – «Πλαφόν στις τιμές και μείωση του ΦΠΑ»

Ο κ. Δαφέρμος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει έμπρακτα το κλάδο των αρτοποιών. Όπως είπε, η μείωση του ΦΠΑ και οι τιμές πλαφόν σε πρώτες ύλες, όπως το αλεύρι, είναι αναγκαία και επιτακτικά μέτρα. «Η Πολιτεία οφείλει να “ρίξει” τον ΦΠΑ όσο μπορεί.

Όσο ο ΦΠΑ είναι υψηλός, τόσο απειλούμαστε ως εργασιακός κλάδος. Υπάρχουν πρώτες ύλες που έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση. Υπάρχουν προϊόντα που έχουν πάρει 100% αύξηση, ενώ η τιμή στο αλεύρι έχει διπλασιαστεί. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει τριπλασιαστεί και πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Η κυβέρνηση επέβαλε να πληρώσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής πέρυσι και τώρα την έχει πάρει πίσω.

Το ξέρει πως η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει προκαλέσει αρκετές ζημίες; Η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τις τιμές σε αλεύρι για εμάς τους αρτοποιούς, να “ξεφουσκώσει” τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια στιγμή να ρίξει τον ΦΠΑ του ψωμιού στο 6%. Αυτές είναι πρωτοβουλίες…», σημείωσε.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Πληγή| «Πληγή» η ακρίβεια και για τους αρτοποιούς – «Λουκέτο» σε 20 φούρνους στο Ηράκλειο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | Πληγή, – Λουκέτο, Ηράκλειο,kriti | pligi, – louketo, irakleio