Κρήτη | Οι βροχές γέμισαν το φράγμα Μπραμιανών – Κοντά στην δημοπράτηση τα συμπληρωματικά έργα

ΣτοΚρήτη | Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε τον φάκελο της τροποποίησης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Συμπληρωματικά εγγειοβελτιωτικά έργα περιοχής Ιεράπετρας νομού Λασιθίου: Φράγμα Μύρτου», η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Φράγματος του Μύρτου, που αναμένεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, «ανοίγει» διάπλατα

ο δρόμος για τη δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων του ταμιευτήρα στο Φράγμα Μπραμιανών, από το οποίο αρδεύεται όλος ο κάμπος της Ιεράπετρας.

Έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τις μελέτες, να κατασκευαστεί βόρεια της ιστορικής Γέφυρας του Κρυοπόταμου το μικρό φράγμα του Μύρτου, και για το λόγο αυτό έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και συμπληρώθηκε η μελέτη, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση του μνημείου στη θέση όπου βρίσκεται και είναι επισκέψιμο από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Τα καλά νέα για τη δρομολόγηση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου, η οποία ήταν και η τελευταία έγκριση που ήταν σε εκκρεμότητα, έφτασαν μαζί με την παγκόσμια ημέρα νερού και χαροποίησαν τη Δημοτική Αρχή και τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

«Πράγματι η είδηση αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και γεωπόνο κ. Μανόλη Παπαδάκη, που έχει κάνει μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε εξασφαλισμένα από το ταμείο ανάκαμψης 70 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να γίνει η δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων, μόλις πάρουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Πολιτισμού», μας είπε ο νέος διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Η παγκόσμια ημέρα νερού συμπίπτει και με την πλήρωση του ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, ο οποίος αναμένεται να ξεχειλίσει σε μερικές μέρες.

«Μετά από τις πολλές χιονοπτώσεις και τις επαρκείς βροχοπτώσεις που είχαμε από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα, έχουμε φτάσει ήδη τα 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών, ενώ συνεχίζουν κανονικά οι δυο κεντρικοί αγωγοί μας να φέρνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού στη λεκάνη ηρεμίας.

Σε λίγες μέρες θα ξεπεράσουμε τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και θα γίνει η υπερχείλιση του ταμιευτήρα. Το νερό που παίρνουν τώρα από τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών οι αγρότες της Ιεράπετρας, είναι άριστης ποιότητας και έχει αγωγιμότητα γύρω στα 1000 mcs, έτσι μπορούν να παράγουν περισσότερα και ποιοτικότερα κηπευτικά», πρόσθεσε ο κ. Λευτέρης Μυλωνάκης.

Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας φροντίζει για τη σωστή διαχείριση του αποθηκευμένου αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών και συνεχίζει να παροτρύνει και να πιέζει τους παραγωγούς κηπευτικών και λουλουδιών, να κατασκευάζουν όσοι δεν έχουν μέχρι σήμερα, ομβριοδεξαμενές για να αποθηκεύουν το νερό της βροχής που πέφτει πάνω στο πλαστικό κάλυψης των θερμοκηπίων και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Κανείς δε γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η περίοδος των καλών βροχοπτώσεων και πότε θα επιστρέψει η περίοδος της ξηρασίας.

«Η κατασκευή πολλών μικρών δεξαμενών και φραγμάτων, όπως του Αγίου Ιωάννου και του Μύρτου, είναι στη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας, γιατί εμείς προσπαθούμε πάντα να έχουμε εξασφαλισμένες επαρκείς ποσότητες νερού για ύδρευση και για άρδευση.

»Οι μικρές δεξαμενές νερού για ύδρευση και για άρδευση που έχουμε κατασκευάσει σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου Ιεράπετρας είναι πάρα πολλές και κυρίως απαραίτητες για την επάρκεια νερού. Πάντα όμως στην κορυφή της ατζέντας έχουμε τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος των Μπραμιανών, που επιδιώκουμε να δημοπρατηθούν μέσα στο 2022 καθώς και το φράγμα του Αγίου Ιωάννη», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα κ. Νεκτάριος Παπαδάκης.

Στα συμπληρωτικά έργα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η αντιπλημμυρική προστασία της Γρα Λυγιάς, η νέα περίφραξη του Φράγματος, ο καθαρισμός του ταμιευτήρα από τη λάσπη, η δημιουργία χώρων αναψυχής καθώς ο ταμιευτήρας θεωρείται από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Νότιας Ευρώπης. Έτσι θα γίνει επισκέψιμος για το κοινό και ιδιαίτερα για τα παιδιά των σχολείων που θα το επισκέπτονται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος περιμετρικά του φράγματος και θα επεκταθεί η ζώνη άρδευσης ώστε να γίνουν ποτιστικές και πολλές περιοχές που τώρα είναι άνυδρες.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου καθώς έχουν φτάσει στην Ιεράπετρα τα πρώτα 6 χιλιόμετρα των αγωγών του ελατού χυτοσιδήρου διατομής ενός μέτρου, ενώ η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, τοποθετεί τα πρώτα τμήματα, στην περιοχή μεταξύ Μύθων και Μύρτου, όπου θα κατασκευαστεί μια δεξαμενή 2.500 κυβικών μέτρων, από την οποία θα ξεκινά το νερό για να φτάσει με φυσική ροή στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Οι βροχές γέμισαν το φράγμα Μπραμιανών – Κοντά στην δημοπράτηση τα συμπληρωματικά έργα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη |, Μπραμιανών – Κοντά,kriti |, bramianon – konta