Κρήτη | Με επέμβαση ρυθμίζουν την πίεση στους υπερτασικούς στο ΠΑΓΝΗ

ΜεΚρήτη | μια επέμβαση που γίνεται και στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μπορεί πλέον να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση των ασθενών που είναι ο υπ’ αριθμόν «ένας» κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικά επεισόδια.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιολογίας Μαρία Μαρκέτου είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι η επέμβαση μπορεί να γίνει σε επιλεγμένους ασθενείς που δεν μπορούν να ρυθμίσουν την πίεσή τους με φάρμακα, ή έχουν πολλές παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή.

Η

τεχνική που εφαρμόζεται στοχεύει στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι ένας από τους μηχανισμούς που προκαλούν την υπέρταση.

Είναι μία επέμβαση η οποία είναι ενδoαγγειακή, ουσιαστικά γίνεται με πρόσβαση από τη μηριαία αρτηρία και όπως φαίνεται στις μελέτες αλλά και στην κλινική πράξη, έχει ελάχιστες τοπικές επιπλοκές.

Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και στην Ελλάδα ο αριθμός των υπερτασικών ασθενών υπολογίζεται στο 1,5 με 2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την κ.Μαρκέτου, η οποία είναι πρόεδρος της ομάδας εργασίας αρτηριακής υπέρτασης, οι μελέτες διεθνώς δείχνουν ότι μόνο το 30% των υπερτασικών είναι ρυθμισμένοι.

Οι μισοί υπερτασικοί αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα και δεν παίρνουν καμία φαρμακευτική αγωγή.

Οι μισοί από τους μισούς που ξέρουν ότι είναι υπερτασικοί, ή δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, ή δεν ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους.

Ωστόσο είναι νόσος που στο 95% των ασθενών μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και σωστά, από τη στιγμή που ο ασθενής είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του.

Πηγή:ekriti.gr

The post Κρήτη | Με επέμβαση ρυθμίζουν την πίεση στους υπερτασικούς στο ΠΑΓΝΗ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα