Κρήτη | “Κλείστε το σημαντικότερο ραντεβού της ζωής σας” – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών “Φώφη Γεννηματά” | Video+Photos

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών μαστογραφιών “Φώφη Γεννηματά”, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα το εύρος των εξετάσεων θα επεκταθεί. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γ.γ. Δημόσιας Υγείας, παρέθεσε στοιχεία, προαναγγέλλοντας και νέο πρόγραμμα ίδιας φιλοσοφίας για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας:

“Είναι δώρο ζωής για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, έχουμε ως τώρα περίπου 80.000 μαστογραφίες και έχουν ανιχνευθεί περίπου 5.000 γυναίκες με ευρήματα. Μιλάμε για 5.000 οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα να μη ζήσουν τις δυσάρεστες συνέπειες

της νόσου. Από την έναρξη της καμπάνιας έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών που κάνουν μαστογραφία, ενώ στο πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” | Video+Photosσυμμετέχουν πάνω από 300 νοσοκομεία και ιδιωτικά κέντρα υγείας στη χώρα και αφορά γυναίκες 50 ως 69 ετών.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσει πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για αντίστοιχο πρόγραμμα που θα αφορά τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και θα παρέχει δωρεάν εξετάσεις, τεστ PAP, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα. Θα κάνουμε ακόμα πιλοτικά προγράμματα για τον καρκίνο του πνεύμονα που αφορά πάρα πολλούς άνδρες, ενώ τον επόμενο μήνα ξεκινάει ο προληπτικός έλεγχος καρδιαγγειακών νοσημάτων και θα αφορά άνδρες και γυναίκες 30 ως 70 ετών”, ανακοίνωσε η κα Αγαπηδάκη.

Πώς λειτουργεί

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή: όσες γυναίκες έχουν άυλη συνταγογράφηση, κάποια στιγμή λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό και με αυτό μπαίνουν στο mastografia.gov.gr και κλείνουν ραντεβού. Όσες δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, μπαίνουν απευθείας στην ίδια ιστοσελίδα και βλέπουν τα συνεργαζόμενα κέντρα και με τον ΑΜΚΑ τους μπορούν να κλείσουν ραντεβού.

Έκκληση στις γυναίκες να εξεταστούν απηύθυνε η Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος:

Ο καρκίνος είναι μια πάρα πολύ συχνή νόσος, μετά τον covid έχουμε δει και πολλές καθυστερημένες διαγνώσεις. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι είναι κάτι καινούριο. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται με την πολιτεία να έρχεται κοντά στον πολίτη. Και εδώ έρχεται η πολιτεία και θυμίζει στον πολίτη ότι πρέπει να εξεταστεί, γι’ αυτό λέγεται προσυμπτωματικός έλεγχος, που είναι το κλειδί για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση.

Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται νωρίς, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν καλά και χωρίς νόσο για πάρα πολλά χρόνια. Όσες δεν έχετε κάνει ακόμα την εξέταση και έχετε λάβει το μήνυμα, να την κάνετε. Κλείστε το πιο σημαντικό ραντεβού της ζωής σας, που είναι το ραντεβού για τη μαστογραφία“.

Και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, επισήμανε ότι η πρόληψη είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της επάρατης νόσου:

“Είμαστε η πρώτη υγειονομική περιφέρεια που ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα. Ό καρκίνος είναι μια ασθένεια που διαγνώσκεται με καθυστέρηση. Επομένως, πρέπει να κινηθούμε έτσι, ώστε η διάγνωση να γίνεται νωρίτερα και είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πάει στον πολίτη και του ζητάει να εξεταστεί”.

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων θα παρουσιαστεί επίσης σε Ρέθυμνο και Λασίθι, ενώ στα Χανιά η σχετική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

The post Κρήτη | “Κλείστε| “Κλείστε το σημαντικότερο ραντεβού της ζωής σας” – Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών “Φώφη Γεννηματά” | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα