Κρήτη | Δύο υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και η… «Μπουμπού» δίνουν μάχη για τα αδέσποτα

Μπορεί η υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία της Ιεράπετρας, να στηρίζεται μόνο σε δυο ανθρώπους, τον προϊστάμενο της και έναν δημοτικό αστυνομικό, όμως οι αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί είναι πάρα πολλές, που ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές.

Παρόλα αυτά οι δύο δημοτικοί Αστυνομικοί που υπηρετούν στον Δήμο Ιεράπετρας, το Δήμο των δυο θαλασσών, έχουν καταφέρει να επιτελέσουν τεράστιο έργο, σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΛ.ΑΣ. που είναι διακριτό και αξιοθαύμαστο.

Η ιδιαίτερη ενασχόληση τους με τα ζώα συντροφιάς, τα αδέσποτα και τα εγκαταλελειμμένα κουταβάκια στους δρόμους και στα

ρέματα, έχει φανεί στην πόλη και στα χωριά της Ιεράπετρας, όπου η εικόνα παρουσιάζει σαφέστατη βελτίωση.

Το καταγεγραμμένο πλούσιο έργο των δυο δημοτικών αστυνομικών της Ιεράπετρας Γιάννη Γαϊτανάκη και Πέτρου Περάκη κατά τον περασμένο χρόνο, συνεχίστηκε και το 2022 με τον ίδιο ζήλο και με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία θα παρουσιαστούν μετά τις γιορτές.

Στο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, έχει προστεθεί πλέον και ένας νέος συνεργάτης. Ένα μικρό αλλά πανέξυπνο σκυλάκι, η «Μπουμπού» που τώρα εκπαιδεύεται για να βρίσκει τα παρατημένα κουταβάκια στους δρόμους και στις αλάνες, και ίσως με πολλή μεγάλη προσπάθεια και εκπαίδευση, να μάθει να ανακαλύπτει ακόμα και τις «φόλες» σε περιοχές όπου βρίσκονται δηλητηριασμένα ζώα συντροφιάς.

«Πέρυσι η χρονιά υπηρεσιακά, άρχισε και τελείωσε με υποθέσεις που αφορούσαν τα ζώα συντροφιάς. Δυστυχώς η περιοχή της Κρήτης, τυγχάνει να έχει πάρα πολλές υποθέσεις που αφορούν κακοποιήσεις ζώων και από αυτό το φαινόμενο δυστυχώς δεν απουσιάζει ούτε η περιοχή μας. Η ενασχόληση λοιπόν της Υπηρεσίας μας με τα ζώα προκύπτει αφενός από την έξαρση του φαινομένου και αφετέρου από το πλήθος των επώνυμων καταγγελιών που επίσημα δεχόμαστε ως Υπηρεσία. Συνεπώς για ένα ακόμα έτος η Υπηρεσία μας παρουσίασε ένα πλούσιο απολογισμό για τα ζώα με στατιστικά στοιχεία μοναδικά πανελληνίως τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς αριθμούς», είχε αναφέρει στον απολογισμό του ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτανάκης.

«Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι γενικά για το 2021 οι καταγεγραμμένες καταγγελίες που κατεγράφησαν στην Υπηρεσία μας ήταν 1600, από αυτές οι 411 (25,7%) αφορούσαν καταγγελίες για ζώα, πράγμα που την έφεραν στην πρώτη θέση των καταγγελιών. Στη 2η θέση: οι καταγγελίες Covid 19 με 345 (21,5%) και στην 3η οι καταγγελίες καθαριότητας 212 (13,3%). Από αυτό και μόνο φαίνεται ή ένταση και ή έκταση του προβλήματος.

Το γεγονός ότι στην 1η θέση των καταγγελιών, δηλαδή το 1/4 του φόρτου θα πρέπει να προβληματίσει το ΥΠ.ΕΣ. χρόνια φωνάζω ότι άλλο μια Δημοτική Αστυνομία ενός μεγάλου αστικού κέντρου άλλο μια της επαρχίας.

Θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στον τομέα που λέγεται ζώα (Animal Ethics & Animal Welfare) με κλειδί (KFC) την εκπαίδευση όλων των stakeholders. εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, εκπαίδευση των Δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας, των πολιτών με δράσεις ευαισθητοποίησης, των αρχών ως προς την εκτέλεση του νόμου κλπ. Με την επιβολή του Νόμου να δρα με αυστηρότητα ναι μεν αλλά συμπληρωματικά. Στην Ελλάδα υπάρχει μονάχα ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την εκπαίδευση, παροτρύνετε κόσμο να το παρακολουθήσει, δώστε υποτροφίες ως κράτος. Σε 2 μήνες, θα αποφοιτήσουν και οι πρώτοι απόφοιτοι, όλοι πλέον ειδικοί επιστήμονες με πλήρη επιστημονική κατάρτιση.

Τέλος κρίσιμο σημείο για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του φαινομένου, είναι η συλλογή δεδομένων και η τήρηση στατιστικών στοιχείων. Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, αν πρώτα δεν μπορείς να το ορίσεις, να το μετρήσεις. Η κάθε εμπλεκόμενη αρχή ή φορέας θα πρέπει να κρατάει επίσημα στοιχεία, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εθνικά στοιχεία. Θεωρώ αδιανόητο για το Ελληνικό κράτος να μην διαθέτει στοιχεία, για το πόσα ακριβώς δεσποζόμενα, πόσα αδέσποτα, πόσες επιθέσεις, πόσα δαγκώματα κ.λπ. συμβαίνουν πανελληνίως και ανά περιοχή.

Πιστεύω ότι η Δημοτική Αστυνομία και ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ο μόνος φορέας που κρατάει πλήρη και κατηγοριοποιημένα στοιχεία για τα ζώα συντροφιάς», είχε αναφέρει στον απολογισμό του στις αρχές του 2022 ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτανάκης.

«Η Δημοτική Αστυνομία θα είναι πλέον κανονική Αστυνομία με δυνατότητα συλλήψεων», είχε πει πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας για τις αλλαγές που ετοιμάζονται σε αυτήν την υπηρεσία.

«Βέβαια αυτό που δεν έχει καταλάβει ο υπουργός, είναι το μπάχαλο με τις αρμοδιότητες στην επαρχία. Για παράδειγμα εδώ, αν τη στιγμή που ένα μεικτό κλιμάκιο Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ το οποίο κάνει τροχονομικούς ελέγχους, στην Ιεράπετρα, σκάσει μια καταγγελία π.χ. για ζώο συντροφιάς το οποίο έκανε περιττώματα και ο ιδιοκτήτης του δεν φρόντισε να τα μαζέψει, θα πρέπει να πάει ο Αστυνομικός με το όπλο, ενώ ο Δημοτικός Αστυνομικός θα πρέπει να επιληφθεί για αυτόν που πέρασε με κόκκινο και δυνητικά να του κάνει καταδίωξη και να τον συλλάβει!

Αυτό επειδή η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας δεν θα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς επειδή είναι υποστελεχωμένη, με συνέπεια η αρμοδιότητα να μεταβιβάζεται αυτόματα στην Ελληνική Αστυνομία! Χωρίς βεβαίως κανένας να εξετάζει εάν το οικείο Α.Τ. είναι ή όχι υποστελεχωμένο», σχολιάζει ο Γιάννης Γαϊτανάκης για να δείξει ότι το Υπουργείο εσωτερικών θα πρέπει να μελετήσει καλά ότι συμβαίνει στην Ελληνική περιφέρεια.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Δύο| Δύο υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και η… «Μπουμπού» δίνουν μάχη για τα αδέσποτα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | Δύο, … Μπουμπού,kriti | dyo, … boubou