Κρήτη | Αρνητική απάντηση για την αιολικούς σταθμούς στο Ρέθυμνο

Σε επικαιροποίηση της αρνητικής απόφασης που είχε λάβει το 2015 να δοθεί “πράσινο φως” στη PAE για άδεια μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης αιολικών σταθμών, προχώρησε χθες ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνου, ζήτημα που επανέφερε προς συζήτηση στο σώμα ο δημοτικός σύμβουλος Μανούσος Μανουσογιάννης με αφορμή την πρόθεση για ανανέωση των εν λόγω αδειών.

Όπως επισημάνθηκε ο Δήμος Ρεθύμνης είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο όχι χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός,

χωροταξία και αποτύπωση των αναγκών σε ενέργεια στο νησί.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης: “Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να επικυρώσει την παλαιότερη απόφαση του γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα από τα στοιχεία τα οποία τότε είχαμε. Το ότι υπάρχει ενεργειακή κρίση, ότι έχουμε υψηλά κόστη ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αλήθεια.

Από την άλλη όμως ιδίως μετά το μικρό και μεγάλο καλώδιο το να επιβαρύνουμε άπειρα το περιβάλλον χωρίς συγκεκριμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό που να προτείνει τοποθεσίες αλλά και πόση ενέργεια πρέπει να παράγει το νησί θεωρώ ότι δεν είναι λύση. Δεν θέλουμε φαραωνικά έργα . Το νησί μας πρέπει να τύχει ενός σεβασμού γιατί έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, περιβάλλον, τουριστικό προϊόν , αισθητική και οι ανάγκες του είναι τέτοιες που βεβαίως η Κρήτη | Αρνητικήπρέπει να αποκτήσει μια αυτάρκεια ενεργειακή.

Νομίζω είναι μονόδρομος να επαναλάβουμε την προηγούμενη απόφαση αφού δεν έχει τίποτα μεταβληθεί από τότε. Αντιτιθέμενα στην παράταση ισχύος των αδειών αυτών που έχουν λήξει”.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνου Θοδωρής Νίνος υπογράμμισε σε τοποθέτησή του: “Πρέπει να διατυπωθεί ξεκάθαρα η άποψη που είχαμε το 2015 ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά όχι με άκριτο τρόπο και μια οριζόντια διάθεση υπέρ της βιομηχανοποίησης αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας.

Προσωπικά διατυπώνω την ίδια άποψη , δεν είμαι υπέρ άκριτης χρήσης και εγκατάστασης τους αν και είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών. Θα πρέπει να ξαναδούμε τις ανανεώσιμες πηγές, ειδικά στον τόπο μας εκκρεμεί μια επένδυση στο φράγμα. Είναι εξαρτημένη αυτή η επένδυση από εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Σαφώς δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες και μέσω αιολικών αλλά είναι σαφής η θέση μας ότι άκριτα και χωρίς σχεδιασμό δεν μπορεί να γίνει”.

Ο κος Νίνος πρόσθεσε πως: “Σύμφωνα με τα στοιχεία της PAE στο Ρέθυμνο είμαστε χαμηλά σε ποσοστό εγκατάστασης ανεμογεννητριών”.

Ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης σε τοποθέτησή του υπογράμμισε: “Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών αλλά κατόπιν οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και με προτεραιότητα το όφελος, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, τις πολιτιστικής κληρονομιάς και με βάση τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης”.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ρέθυμνο- Ενεργοί Πολίτες Σταύρος Βουρβαχάκης τόνισε: “Η συνεδρίαση που έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2015 με θέμα τη γνωμοδότηση του ΔΣ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούσε το αιολικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Δήμο Ρεθύμνου και ως δημοτικός σύμβουλος τότε την είχα καταψηφίσει.

Η θέση μου αυτή και σήμερα δεν έχει αλλάξει. Είμαι αντίθετος σε τέτοιες φαραωνικές επενδύσεις που αλλάζουν ριζικά τη φυσιογνωμία του τοπίου, υποβαθμίζουν την Κρητική γη και δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Κρήτης. Έχουμε ιστορική ευθύνη να προστατέψουμε το τόπο μας. Επιβάλλεται να επιβεβαιωθεί η απόφαση του 2015”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης σε τοποθέτησή του ανέφερε: “Πρέπει να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους άμεσα ενστάσεις στη ΡΑΕ για ένα προς ένα σταθμό και αν απορριφθούν οι ενδιαφερόμενοι να προσφύγουν νομικά.

Προφανώς και θα ήταν ανορθολογισμός να είναι κάποιος αντίθετος στην εξέλιξη. Εμείς δεν είμαστε, το αντίθετο. Η δική μας άποψη είναι γνωστή , έχει να κάνει με την απελευθέρωση της ενέργειας και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μετρά πολύ το που ο καθένας νομίζει ότι θα έχει το μεγαλύτερο όφελος και εκεί θέλει να εγκαταστήσει τους σταθμούς του υποτιμώντας αν θα υπάρξει άλλη οπτική ή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, του τουρισμού και των παραγωγών.

Χρειάζεται συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας με κριτήρια όπως η εξασφάλιση όσο το δυνατό μεγαλύτερης αυτάρκειας της χώρας σε ενεργειακές πηγές, η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλισή των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές.

Συμφωνούμε ότι πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την απόφαση του 2015 και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να την υποστηρίξουμε”.

Πηγή: goodnet.gr

The post Κρήτη | Αρνητική απάντηση για την αιολικούς σταθμούς στο Ρέθυμνο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα