Κρήτη | Αισιοδοξία στην αγορά – 1400 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στο Ηράκλειο το πρώτο εξάμηνο του 2022

Κατά το ίδιο διάστημα 433 ήταν οι επιχειρήσεις όπου έβαλαν λουκέτο

Ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα σκορπώντας αισιοδοξία μετά τη μαύρη περίοδο των lockdown, καθώς το πρώτο δεκάμηνο του 2022 στο Ηράκλειο 1.391 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν , ενώ αντίστοιχα «λουκέτο» έβαλαν 433, οι οποίες δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Την μεγαλύτερη έκπληξη έκαναν οι τομείς της

μεταποίησης και του εμπορίου που κινήθηκαν ικανοποιητικά, ωστόσο σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ηρακλείου το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει μόνο ο φόβος νέων λουκέτων, αλλά και εκείνος της μεγάλης απώλειας εσόδων.

Από το Φεβρουάριο και μετά που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία η πορεία των επιχειρήσεων μοιάζει με «ναρκοπέδιο» όπου συνεχώς παρουσιάζονται αναπάντεχα εμπόδια. Από το ράλι των τιμών του πετρελαίου και την άνοδο στα λειτουργικά έξοδα, μέχρι την ακρίβεια και τη μείωση στην κατανάλωση. Ακόμη και υπό αυτές τις δυσκολίες δύο τομείς έκαναν τη διαφορά.

Αυτό που ανησυχεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τις επιχειρήσεις και τους παράγοντες της αγοράς είναι τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Αγοραστική διάθεση δεν υπάρχει και αυτό είναι εμφανές σε κάθε κίνηση των καταναλωτών.

Ενδεικτικά πάντως το 2022 σε σχέση με το 2021 που σημαδεύτηκε από την πανδημία περισσότερες ήταν μεν οι επιχειρήσεις που έκαναν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα, αλλά μεγαλύτερος και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν.

Ειδικότερα, το 2021 ξεκίνησαν την λειτουργία τους 1.082 επιχειρήσεις ενώ 394 την έπαψαν, σε ότι αφορά το 2020, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων είχε φτάσει τις 973 ενώ είχαν καταγραφεί 535 «λουκέτα».

Αυτό που προσδοκούν οι επιχειρηματίες είναι αν αντέξουν στους κλυδωνισμούς των επόμενων μηνών και να μείνουν οι επιχειρήσεις όρθιες.

neakriti.gr 

The post Κρήτη | Αισιοδοξία| Αισιοδοξία στην αγορά – 1400 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν στο Ηράκλειο το πρώτο εξάμηνο του 2022 appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα