Κρήτη | Άνοιξε στο κοινό το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

ΟΚρήτη | χώρος παρέμενε κλειστός για δεκαετίες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προκειμένου να φτάσει σήμερα να αποτελεί αξιόλογο επισκέψιμο σημείο τουριστικού προορισμού

Στο μέσον της τουριστικής περιόδου, κι ενώ μέχρι εχθές παρέμεναν κλειστά , λόγω έργων συντήρησης, όλα  τα σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράπετρας  που άφησαν πίσω τους οι Μινωίτες  οι Ιεραπύτνιοι πρόγονοι μας  και οι Ενετοί κατακτητές , τα παράπονα για την αδυναμία επίσκεψης των αρχαιοτήτων

της Ιεράπετρας είναι σχεδόν καθημερινά.

Και η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου αλλά και ο Δήμος Ιεράπετρας έχει δεχτεί αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης του κτιρίου όπου φιλοξενείται η αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας  αλλά και το Βενετσιάνικο φρούριο Καλές, που επισκέπτονταν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι κάθε καλοκαίρι.

Αυτό που ωστόσο παραδόθηκε  πριν μερικές μέρες και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό είναι τουλάχιστον το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο περίπου της παλιάς πόλης , στη γειτονιά των ψαράδων.

Στο επισκέψιμο πλέον «σπίτι του  Μ. Ναπολέοντα» βρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης  Καλαντζάκης με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων  κ. Γιώργο Ασπραδάκη, τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου κ. Μάνο Λουτσέτη, τους αρχιτέκτονες κ. Νίκη Σαμπροβαλάκη και κ. Κώστα  Περβολαράκη, το συνεργάτη του δημάρχου κ. Γιώργο Κοϊνά, τον καθηγητή αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γιάννη Παπαδάτο και την προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης αρχαιοτήτων, κ. Κλειώ Ζερβάκη.

Ο χώρος παρέμενε κλειστός για δεκαετίες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προκειμένου να φτάσει σήμερα να αποτελεί αξιόλογο  επισκέψιμο σημείο τουριστικού προορισμού.

Το έργο περιλάμβανε τη συντήρηση και επισκευή της οικίας «Ναπολέοντα» και την προμήθεια και εγκατάσταση εποπτικού υλικού στο χώρο (banner εξωτερικού χώρου, εσωτερικά πάνελς, πινακίδες σήμανσης, ενημερωτικά έντυπα και Φυλλάδια Braille σε διάφορες γλώσσες κ.α.)

«Εμπλουτίζουμε την ιστορική ταυτότητα της Ιεράπετρας με ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος, ένα σημείο που εντάχθηκε με την πόλη της Ιεράπετρας στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων της «Ναπολεόντειας Διαδρομής» και αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και  ξένους επισκέπτες.

Ως Δημοτική Αρχή δε μπορούσαμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας τέτοιος χώρος με τόση αξία και προοπτικές ο οποίος παρέμενε κλειστός. Γι’ αυτό εντάξαμε το έργο αυτό στο πρόγραμμά μας παρότι αφορά ένα κτίριο που δεν ανήκει στον Δήμο Ιεράπετρας.

Για πρώτη φορά λοιπόν το σπίτι που φιλοξένησε το Ναπολέοντα Βοναπάρτη  θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε ημερήσια βάση,  έπειτα από το πέρας ενός συνόλου απαιτητικών παρεμβάσεων που έγιναν καθ΄ υπόδειξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας , προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη ανάδειξη του χώρου με πλήρη σεβασμό στην αρχαιολογική του αξία.

Το σημερινό αποτέλεσμα επισφραγίζει για ακόμα μία φορά την άριστη συνεργασία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την προϊσταμένη κ. Χρύσα  Σοφιανού.

Αναμένεται από την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί και επιπλέον εποπτικό υλικό στην οικία για την όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κόσμου καθώς προσβλέπουμε από κοινού ο κάθε επισκέπτης να αποκομίζει τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία κατά την επίσκεψή του.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε εκ του αποτελέσματος, γι’ αυτό το δύσκολο έργο καθώς υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το σημείο αναφοράς της πόλης μας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Το πολιτιστικό «κατηγορώ» του Αργύρη Πανταζή

Δριμύ κατηγορώ κατά της Δημοτικής Αρχής Ιεράπετρας , έχει εξαπολύσει  ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα» Αργύρης Πανταζής, περιγράφοντας μια εικόνα εγκατάλειψης στους αρχαιολογικούς ιστορικούς χώρους της πόλης.

«Σκηνές απείρου κάλλους βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι με την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας να παραμένει στο σκοτάδι αφήνοντας την χειρότερη εικόνα στους ξένους που επισκέφτηκαν την  πόλη και τα χωριά μας.

Το μουσουλμανικό τέμενος Τζαμί,  σε άθλια κατάσταση,   παραμένει στο απόλυτο σκοτάδι με τον εξωτερικό φωτισμό που αναδεικνύει την ομορφιά του να είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια. Ο μιναρές του μνημείου να καταρρέει με τμήματα από τσιμέντο να αποκολλούνται κάθε λίγο και λιγάκι. Αντίστοιχη εικόνα και στην αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας, όπου μετά την ανακαίνιση της παραμένει κλειστή και σκοτεινή για τρίτο καλοκαίρι, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο εξωτερικός φωτισμός του μνημείου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το περιβόητο και πανάκριβο πλακόστρωτο έξω από το φρούριο Καλές σε απόλυτη αποσύνθεση, με τα βότσαλα να αποκολλούνται από την βάση τους και γενικά η ανάπλαση να έχει αποτύχει παταγωδώς, σε τεχνικά θέματα και σε θέματα χρήσης, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο περιμετρικός φωτισμός που άλλοτε αναδείκνυε το μνημείο, είναι σε αχρηστία.

Το ψηφιακό μουσείο και η μεταστέγαση της βιβλιοθήκης είχε καταντήσει σαν  το γεφύρι της Άρτας και ενώ ο εξοπλισμός του μουσείου εδώ και τρία χρόνια έχει εγκατασταθεί, παραμένει κλειστό με το κτίριο να έχει σοβαρά προβλήματα σε θέματα ασφάλειας και υποδομών.

Οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για επέκταση της αρχαιολογικής συλλογής ή την κατασκευή νέας ή την δρομολόγηση νέου μουσείου, έγιναν όνειρα θερινής νυκτός.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που προέκυψε από όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα  τόσο αισθητός που δεν άφησε κανέναν από τους δημότες και επισκέπτες του δήμου μας αμέτοχο. Είναι οφθαλμοφανές ότι η κουρασμένη δημοτική Αρχή προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αλλά τα δεκανίκια πάλιωσαν και δεν μπορούν να τη στηρίξουν άλλο», καταλήγει ο Αργύρης Πανταζής.

Πηγή: neakriti.gr

The post Κρήτη | Άνοιξε στο κοινό το σπίτι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα