Κριθαρότο με καλαμαράκια

Του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

1 κρεμμύδι, μεγάλο1 σκ. σκόρδο1 κολοκυθάκι, μέτριο2-3 κ.σ. ελαιόλαδο150 γρ. κριθαράκι, μέτριο100 γρ. κρασί λευκό200 γρ. ντομάτα κονκασέξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνιχυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι400 γρ. νερό200 γρ. καλαμαράκια τηγανητά1 κ.σ. ταχίνι1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένοαλάτι, προαιρετικάπιπέρι , προαιρετικά

Για το σερβίρισμα

άνηθο, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες.Κόβουμε το κολοκυθάκι στη μέση κατά μήκος και έπειτα σε χοντρές φέτες, για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.Βάζουμε 2 κ.σ.
ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά.Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα, για να θωρακιστεί καλά και να μη σπάσει την ώρα που θα βράζει.Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το νερό σε τρεις δόσεις. Ρίχνουμε το 1/3 του νερού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συνεχώς.Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι την πρώτη δόση του νερού, ρίχνουμε το άλλο 1/3.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Το κριθαράκι είναι έτοιμο μόλις απορροφήσει όλο το νερό, μετά από περίπου 15 λεπτά.Κόβουμε τα τηγανητά καλαμαράκια σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν με όλα τα υπόλοιπα υλικά.Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα καθώς το καλαμάρι είναι αρκετά αλμυρό.Προσθέτουμε το ταχίνι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και προαιρετικά αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε να δώσουμε παραπάνω ένταση στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά.Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο.

akispetretzikis.com

The post Κριθαρότο με καλαμαράκια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα