Κούμοι και μιτάτα: Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο Κρήτη έρχεται στην ελληνική τηλεόραση

Η κτηνοτροφική ζωή και παράδοσης της Κρήτης, συνυφασμένη με τους κούμους και τα μητάτα της κρητικής υπαίθρου που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής, αποτυπώνονται στην ταινία Κούμοι και Μητάτοι στην Κρήτη, αφιερωμένη «Η ΤΑΙΝΙΑ για τα” ΜΗΤΑΤΑ και τους ΚΟΥΜΟΥΣ»  στην Κρήτη.
Η Ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 15 του Απρίλη.

Σε επικοινωνία

του με το zarpanews.gr o Σταύρος Καπριδάκης που συμμετέχει ενεργά σε όλο το project καθώς στο μιτάτο του έχουν γίνει πολλά γυρίσματα!

Για την απόφαση της COSMOTE, να προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας για να γυριστεί ένα Ντοκιμαντέρ, για τα Μητάτα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης της σπουδαίας αυτής κληρονομιάς που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο, τη ζωή των Βοσκών, την Αρχιτεκτονική μας και εν γένει, την ψυχή μας και τον πολιτισμό μας.

Προφανώς στα πλαίσια ενός οδοιπορικού, με τη μορφή ταινίας, με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει η Τηλεόραση, πρέπει να γίνει η βέλτιστη προσέγγιση για το θέμα, το οποίο είναι πολύπλοκο και εκτενές. Ελπίζουμε να έχει την απήχηση που αναλογεί σε μια τέτοια πτυχή της ζωής της Κρήτης.

Το πιο σημαντικό είναι να γίνει εφικτό να το κατανοήσει το τηλεοπτικό κοινό, πέραν της Κρήτης ακόμη και στο εξωτερικό.

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και ορειβάτη Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος από τα νεανικά του χρόνια ξεκίνησε στα Χανιά μαζί με άλλους την ορειβασία.

Οργάνωσαν τον ορειβατικό Σύλλογο, ίδρυσαν τα καταφύγια, επισκέφτηκαν τα Μητάτα στη Μαδάρα και στον Ψηλορείτη και έζησαν από κοντά τους βοσκούς. Ο Αντώνης Πλυμάκης, πέραν των άλλων έχει ένα εξαιρετικό αρχείο με φωτογραφίες και αντικείμενα των Μητάτων.
Για όλους από εμάς που ζήσαμε και μεγαλώσαμε στα Μητάτα, η στόχευση για την ενημέρωση σε ευρύτερο κοινό, μέσω μιας ταινίας είναι καίριο ζήτημα.

Για τον λόγο αυτό αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για την αποδοχή της πρότασής μας για την ταινία από την COSMOTE και την ολοκλήρωσή της, παρά τις δυσκολίες των ημερών. Είναι πολύ σπουδαίο, το ότι υπάρχει ένα κανάλι, το HISTORY της COSMOTE, που εστιάζει στον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας.

Μπράβο σε όλους, στην COSMOTE! Νοιώθω πολύ περήφανος για τη δουλειά τους και τους ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασής μου και το αποτέλεσμα. Στην ταινία, αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική των Κούμων που δεν απέχει καθόλου από τον τρόπο δόμησης από τα πανάρχαια χρόνια. Μινωική Αρχιτεκτονική, Μυκηναϊκοί τάφοι, καμάρες, Θόλοι κλπ.
Απλή δόμηση με το εκφορικό σύστημα!

Μέχρι και πρόσφατα στην Κρήτη, αυτός ήταν ο τρόπος που κτίζαμε τα σπίτια μας, τις εκκλησίες μας, τους τάφους μας, τα Μητάτα μας. Όλα έχουν αλλάξει πλέον. Αυτά που καθυστέρησαν λόγω απουσίας πρόσβασης είναι τα Μητάτα.
Στις μέρες μας φυσικά και αυτά ακολουθούν τη μοίρα της ..εξέλιξης. Όμως έχουμε τη δυνατότητα να διασώσουμε έστω μερικά, από αυτά τα καταπληκτικά κτήρια στα βουνά της Κρήτης.

Η Ταινία πρέπει να είναι μια αφορμή για να εστιάσουμε σε ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, να το αναδείξουμε και να τα διασώσουμε.
Η ταινία θα προβάλλεται και μέσω του YOUTUBE.

The post Κούμοι και μιτάτα: Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο Κρήτη έρχεται στην ελληνική τηλεόραση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα