Κορονοϊός: «Καλπάζουν» τα κρούσματα – Διχασμένοι οι ειδικοί για νέα μέτρα

Η «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων κορονοϊού προκαλεί ανησυχία, με τον αριθμό των επαναλοιμώξεων να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Χαρακτηριστικό ότι τα νέα κρούσματα πλέον κινούνται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την ανάγκη λήψης νέων μέτρων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί είναι όσοι βάζουν ξανά στο τραπέζι την υποχρεωτική χρήσης μάσκας.

Στη δημόσια συζήτηση τίθεται θέμα επαναφοράς της μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά για το θέμα δεν

φαίνεται να συμφωνούν όλοι.

Αν και αρκετοί επιστήμονες διαφωνούν, δεν αποκλείεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

Εξαδάκτυλος: Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, δεν απέκλεισε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές.

Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Καπραβέλος: Να δοθεί τέλος στη χαλάρωση

Ο Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο κ. Καπραβέλος η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από 20. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας«.

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

Μαγιορκίνης: Όχι σε νέα μέτρα

Αντίθετος σε νέα μέτρα ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε ανάρτησή του εξηγεί τι είναι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (ΜΦΠ), ενώ τονίζει γιατί δεν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως «μέτρα» είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει….

Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

1) οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή «κύματα που σπάνε και μας περνάνε». Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2) οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Γεροτζιάφας: Να γίνει υποχρεωτική η μάσκα παντού
Να φορούν όλοι υποχρεωτικά (σε κλειστούς χώρους και εξωτερικούς με μεγάλο συνωστισμό) μάσκα συστήνει ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας μιλώντας στο iEidiseis.

Ο καθηγητής Αιματολογίας και διευθυντής του Research Group Cancer-Hemostasis-Angiogenesis INSERM U-938, Sorbonne University απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς «αλλά» στο ερώτημα που του θέσαμε, αν επιδρά η μη χρήση μάσκας στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και αλλού…

Η λέξη «υποχρεωτική» ετέθη ξεκάθαρα όπως όλα τα λογικά και τα …ευκόλως εννοούμενα. Ίσως οι κυβερνώντες την Ευρώπη να επιθυμούν τουριστική κίνηση και τόνωση της Οικονομίας, αλλά τα επιστημονική δεδομένα δεν μπορούν να αλλοτριωθούν κατά τη θέλησή τους ενώ -σύμφωνα με τον καθηγητή- η Ελλάδα έπρεπε ούτως ή άλλως να διαχωρίσει τη θέση της…

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι σαν τις άλλες χώρες», συνεχίζει ο καθηγητής της Σορβόννης μιλώντας στο iEidiseis… «Όταν το 50% της θνητότητας στην Ελλάδα έγινε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022 ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ ήταν ελάχιστη, αυτό μάς δείχνει πρόβλημα. Επίσης η θνητότητα σε ΜΕΘ στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 40% με 50% ενώ στην ΕΕ στο 20%.

Αυτά είναι αποτελέσματα δομικών προβλημάτων που δεν προλαβαίνεις να διορθώσεις τώρα. Άρα για να προστατεύσεις τον πληθυσμό δεν κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι αλλά παίρνεις σωστές πρωτοβουλίες πριν από τους άλλους: Μάσκες και διεύρυνση του εμβολιασμού με 4η δόση»!

Κατά τα άλλα, και κατά άλλους, τα αεροπλάνα έχουν φίλτρα αέρα τύπου HEPA που εμποδίζουν τη διασπορά των ιών, οι ΜΕΘ δεν έχουν ακόμα γεμίσει οπότε η κατάσταση είναι καλή, και ο εμβολιασμός μαζί με τις νοσήσεις COVID-19 έχουν δημιουργήσει μια επαρκή ανοσοποίηση του πληθυσμού οπότε μπορούμε να χαρούμε ανέμελα το ελληνικό καλοκαίρι!

Και για να είμαστε δίκαιοι, όχι μόνο το ελληνικό αλλά και όλων των άλλων χωρών, καθώς η κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας έχει ξεκινήσει από άλλες χώρες και κατέληξε να εφαρμοστεί και στη δική μας!

Θεμιστοκλέους: Μόνο σύσταση για μάσκα – Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές

«Η μάσκα αε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μιλώντας στην ΕΡΤ για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού».

Όπως είπε αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού διευκρίνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εστιάζοντας στις παραλλαγες Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Πλακιωτάκης: Φοράτε μάσκες στα πλοία

Κάλεσμα προς όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοία, ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, απηύθυνε στο πλαίσιο περιοδείας του από τη Νάξο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός, μετά την έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, σε δήλωσή του ανέφερε: «Καλό καλοκαίρι είναι το ασφαλές καλοκαίρι. Καλώ και παρακαλώ όλους και όλες να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στους ανοιχτούς, αν υπάρχει συνωστισμός και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα».

ieidiseis.gr

The post Κορονοϊός: «Καλπάζουν» τα κρούσματα – Διχασμένοι οι ειδικοί για νέα μέτρα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
κορονοϊός, νέα, νεα μετρα, μεσα μαζικης μεταφορας, βομβα mall, ΕΡΤ, τεστ, σημαίνει, lockdown, καιρος, group, ελλαδα, λύση, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, αφρικη, θεμα, πιεση, πλαισιο, τα νεα, τεστ, υφεση, αυξηση, απλα, γεγονος, γινει, γρηγορης, διαστημα, δηλωση, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εμβολια, εξελιξη, επρεπε, ερχεται, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιων, κινηση, ληψη, λύση, μειωση, μοντελα, ναξο, νοσοκομεια, νοτια αφρικη, ξερετε, φιλτρα, ποιοτητα, πλοια, πολιτεια, πορτογαλια, συζητηση, τι ειναι, φαρμακα, φορα, group, cancer, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, σημαίνει, σημα, θανασης, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Καλπάζουν, – Διχασμένοι,koronoios, kalpazoun, – dichasmenoi